CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Razbunare nostima: presa maghiara a decis sa-l ”romanizeze” pe neamtul Johannis

2 comentarii / 1982 vizualizări / 6 mai 2020

Cotidianul Krónika şi portalul Maszol.ro scriau anterior, în mod constant, numele şefului statului, Klaus Johannis, în limba germană, însă în aceste zile ambele publicaţii au trecut la forma Klaus Iohannis. Krónika, în editorialul său de marţi, a precizat că redacţia a încercat să facă un gest spre şeful statului prin scrierea numelui său cu “J”, şi a vrut să pună capăt prin aceasta tipului de ideologie totalitară potrivit căreia statul doreşte să impună, să redefinească identitatea individului.
“Considerăm că a sosit momentul ca lucrurile să fie puse la locul lor, iar punctul să fie pus pe “i”: publicaţia noastră va scrie de acum încolo numele preşedintelui României aşa cum este folosit oficial de persoana în cauză, adică Iohannis. A făcut suficiente pentru asta”, a scris publicistul, conform agenției Hirado.hu.

În 2014, când Klaus Iohannis a fost ales preşedinte, acesta a explicat ortografierea numelui său într-o emisiune a postului Turnul Sfatului TV din Sibiu. El a precizat atunci că familia sa şi-a scris numele Johannis mai bine de 500 de ani, dar când s-a născut, funcţionarul român de stare civilă a refuzat să treacă numele în registru conform ortografierii în limba germană şi astfel a devenit oficial Iohannis.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Pentru unul care s-a nascut acum 500 dr ani, arata binisor

  2. Asta cu „romanizarea” fortata a numelui e tare!!! Bunicul, sas, a trebuit sa faca numeroase cereri pentru romanizarea numelui, ca i-l tot poceau „oficialii” de a ajuns sa aiba mai multe dosare de urmartire, numai ca-i ortografiau numele dupa ureche… si n-a fost singurul sas care a cerut romanizarea numelui…mai degraba, ce nu spune Iohanis, e ca, la ei, in Marginime, „se aranja” cu functionarul de la ghiseu…ori e vorba de analfabetism de o parte sau alta (chiar, pe tata-sau cum il cheama?!)…cand te gandesti cat a suferit si asta in dictatura…auzi, sa-i scrie gresit numele…a ramas marcat, de-aia se vede cel mai dictator dintre tirani…
    P.S. Ramane injuratura ungureasca la adresa romanismului, de neam prost si infatuare oligofrena

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998