CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Razbunarea lui Dragnea: o directa in falca lui Basescu

0 comentarii / 1542 vizualizări / 24 octombrie 2013

Proaspăt trimis în judecată – deci confruntat cu spectrul real al pușcăriei – pesedistul Liviu Dragnea nu stă cu mîinile în sîn, ci se pregătește să expedieze o directă în falca lui Traian Băsescu. Una care l-ar putea reduce pe președinte la statutul de element pur decorativ în geamul Cotrocenilor: debarcarea generalului Opriș.

Faptele, pe scurt: de cîteva zile, nr.2 în PSD a declanșat un neobișnuit atac la adresa unui șef de serviciu secret, care ar împrăștia prin tîrg informații fierbinți despre dedesubturile regionalizării pritocite de Dragnea.
După ce opinia publică a fiert nițel la foc mărunt, Dragnea a dat acuzatul în vileag: e vorba de șeful STS, generalul Marcel Opriș.

„Acel domn a spus că există anumite nereguli în acordarea unor ajutoare sociale, de încălzire, către anumiți cetățeni din România, că are informații că sunt undeva într-un studiu. De asemenea, a spus că, prin procesul de descentralizare, se urmărește ca acele nereguli să fie acoperite. Și eu vreau să pun câteva întrebări: dacă știe, a știut sau știe în continuare că există nereguli sau ilegalități în procesul de acordare a ajutoarelor sociale, cum poate să explice că un proces de descentralizare ar putea acoperi astfel de ilegalități în condițiile în care s-a spus public de mult? Doi: de ce nu le face publice? Și trei — am o întrebare foarte simplă, având și o bogată experiență de colaborare cu alte instituții: nu cumva, dacă tot deține de mult timp aceste informații despre presupuse ilegalități, nu cumva este tăinuitor? Este vorba de dl Opriș de la STS”, a afirmat vicepremierul.

Și acum o scurtă analiză: în primul rînd, e aproape sigur că Dragnea are oarece probe în sprijinul afirmațiilor sale, constînd în martori de încredere sau în înregistrări. Dacă Opriș dezminte orice legătură cu acuzațiile, iar liderul pesedist nu poate produce probe, se alege cu ștampila ridicolului total pe frunte.
Dacă Opriș recunoaște, însă, sau se demonstrează că așa stau lucrurile cum le-a prezentat Dragnea, situația generalului se complică.

Pe de-o parte, el va trebui să dea explicații cum a obținut respectivele informații, atît timp cît sarcinile STS sunt cu totul altele, potrivit legii.
Pe de alta, legea de funcționare a STS stipulează clar, la art.6, că angajații serviciului sunt obligați să păstreze, în afara instituției, secretul de stat, militar și profesional, inclusiv după părăsirea slujbei în cauză.
Dacă Opriș a obținut informațiile incriminate de Dragnea prin intermediul serviciului, e clar că el a încălcat legea, prin difuzarea lor; dacă nu le-a obținut prin intermediul serviciului, trebuie să dea socoteală pentru amestecul instituțional unde nu-i fierbe oala, cum subliniam mai sus.
În plus, dacă se confirmă ce insinuează Dragnea, anume că șeful STS nu a urmat procedurile legale în ce privește transmiterea informațiilor despre potențiale ilegalități către instituțiile beneficiare de drept, el riscă să intre, într-adevăr, și la tăinuire.
Oricum ar fi, acuzațiile liderului pesedist vor duce la discutarea cazului Opriș în comisiile parlamentare de resort, dar și în CSAT, instituția care poate decide demiterea acestuia din funcție.
Cum se știe, USL a mai avut anul trecut o tentativă de a-l demite pe Opriș, el fiind salvat în CSAT de voturile consilierilor lui Băsescu, dar și de duplicitarul Ioan Rus, pe atunci ministru de Interne.
O repetare a situației în condițiile actuale are, însă, toate șansele să se termine mult mai prost pentru Opriș.
Și, pe cale de consecință, pentru Traian Băsescu.
Asta pentru că, în acest moment, Marcel Opriș este singurul șef de serviciu secret care îl are în spate, ca susținător, doar pe președinte. Maior, de la SRI, Gelu Oltean, de la DGIPI ori Meleșcanu, de la SIE, au puternice legături cu partidele puterii și, deci, sunt mai puțini previzibili, din punctul de vedere al Cotrocenilor.
Prin înlăturarea lui Opriș, USL ar da un puternic semnal către teritoriu că are un cuvînt greu de spus nu doar în privința procurorilor, a justiției, cum s-ar spune, ci și în cea a serviciilor secrete, apanajul de pînă acum al șefului statului.
În același timp, Băsescu și-ar pierde brațul drept, consilierul cel mai important și omul responsabil, după unele surse, chiar de realegerea sa în funcție, în 2009, în special prin jongleriile cu voturile românilor din străinătate, cei care au decis înclinarea balanței către actualul președinte.
Iată de ce avem motive să credem că recentul atac al lui Dragnea la Opriș nu e cîtuși de puțin întîmplător, și că nu se va termina cu una cu două, în orice caz nu mai înainte de a curge ceva sînge la nivel înalt. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998