CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Referendumul extins – asul din mineca guvernului Ponta

0 comentarii / 2026 vizualizări / 12 iulie 2012

Deși partizanii președintelui Băsescu își freacă deja mîinile de fericire la gîndul că premierul Ponta a promis UE că va respecta decizia Curții Constituționale privind organizarea referendumului, mai există hopuri de trecut. Unul dintre acestea, mare de tot, e posibilitatea guvernării USL de a recurge la un referendum extins, ceea ce ar spori considerabil participarea la vot, iar PDL nu ar avea argumente pertinente împotriva procedurii.

Un referendum extins înseamnă unul a cărui desfășurare să aibă loc nu în una, ci în două pînă la trei zile. Procedura este analizată intens la guvern în aceste zile, potrivit informațiilor intrate în posesia Inpolitics, în condițiile în care legislația actuală nu interzice acest lucru.
Astfel, legea 3/2000, privind referendumul, prevede explicit că doar referendumurile locale se pot derula într-o singură zi, nu și cele naționale.
Mai mult, există deja precedentul din 2003, cînd românii au avut la dispoziție două zile, în loc de una, pentru a vota noua Constituție.
Argumente în favoarea procedurii se găsesc fără probleme, ținînd cont de importanța scrutinului, ca și de faptul că, spre deosebire de alegerile obișnuite, în cazul referendumului urnele de vot se închid la orele 20,00 și nu 21,00.
Pe de altă parte, prelungirea referendumului nu poate fi contestată de către adepții lui Băsescu, întrucît nu poate fi înfățișată convingător drept o șmecherie ori ceva imoral: la urma-urmei, cu cît mai mare participarea, cu atît mai bine pentru democrație, iar votul românilor nu este sub nicio formă influențat de durata scrutinului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998