CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Reforma Radio – TVR cu DNA. Si un mega-scandal care sta sa izbucneasca

1 comentariu / 2214 vizualizări / 23 februarie 2021

Reforma în mass-media de stat începe bine, odată ce DNA a deschis dosar penal zilele astea pentru angajarea a patru cîntăreți în orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii. Crimă organizată cu fluiere și țambal, pare-se. Dincolo de asta, există o mare problemă la nivelul puterii: să dea jos urgent actualele conduceri ale Radio și TVR. Dar cum? Pentru că sunt mici hibe legale la mijloc, după cum vom arăta în rîndurile care urmează.

La jumătatea acestei luni, liderul PNL, Ludovic Orban, anunța public că pe ordinea de zi a parlamentului urmează să fie pusă fără întîrzire respingerea rapoartelor de activitate ale Radio și TVR, ceea ce, conform legii 41/1994, ar atrage automat demiterea consiliilor de administrație.
Interesant mod de a pune problema: se trece pe ordinea de zi nu dezbaterea rapoartelor, cum e firesc și de bun simț, ci direct respingerea lor.
Înainte de asta, fusese anunțul președintelui liberal al Comisiei de Cultura din Senat, Viorel Badea, cum că Doina Gradea va fi dată afară din fruntea TVR în luna februarie, dupa ce în Parlament se va da votul pe rapoartele de activitate pe 2018 si 2019 ale instituției.

„Rapoartele de activitate au fost moșmondite, cum se spune. Au fost practic ascunse, dacă nu au fost oferite spre consultare transparentă mediului public” spunea Badea pentru Europa Libera.

Numai că exact aici e buba.
Rapoartele de activitate ale Radio și TVR nu au mai fost, într-adevăr, dezbătute și votate în parlament după cel din 2016, respins de aleși și care a dus la demiterea conducerilor de atunci.
Ori, ce afirmă Badea e o inepție, pentru că respingerea prin vot, acum, a rapoartelor de activitate pe 2019 (nu mai vorbim de 2018 sau 2017!) ale celor două instituții ar însemna că respectivele conduceri s-ar considera, legal, demise pentru ce au făcut în anul 2019, doar că ele și-au continuat activitatea și pe tot parcursul anului 2020.
Din acest moment, oricine ar putea ataca în justiție orice decizie luată în 2020 ca fiind în afara legii.
Soluția ar fi să se aștepte depunerea raportului de activitate pe 2020 și abia acesta să fie trîntit în parlament.
Doar că el se depune abia pe 15 aprilie, termenul-limită conform legii, după care trebuie dezbătut în comisiile de Cultură și abia apoi trimis în plen, așa că demiterea s-ar putea produce, tehnic, abia în ultimele zile ale lunii respective.
O eventuală devansare a demiterilor conducerilor Radio și TVR, conform cu anunțurile PNL și USRPLUS, printr-un vot stupid în Parlament ar putea provoca ulterior situații extrem de neplăcute în plan juridic.
Nici nu ar fi o noutate, în condițiile în care ambele instituții – ca să luăm doar un exemplu – au avut uriașe probleme după ce administrații mai vechi au decis concedierea unui mare număr de angajați care, ulterior, au cîștigat pe bandă procesele intentate și au fost reîncadrați în posturi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. GRADEA TREBUIE DEMISA SI DATA PE MINA DNA. SI EA, SI TOMPEA, DIRVARIU, VORNICU SHALIT, ZGABERCEA, DEMETER ANDRAS, CAZAN.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998