CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Refuzul unei strangeri de mana

0 comentarii / 1511 vizualizări / 1 octombrie 2013

Intre doi cetateni obisnuiti, refuzul unuia dintre ei de a strange mana intinsa poate fi un incident banal. In definitiv fiecare are dreptul sa-i refuze pe ceilalti. La limita, chiar si printr-o insultatoare evitare a unui semn de politete. Cu totul altfel stau insa lucrurile intre oficiali. In acest caz impolitetea se transforma in insulta. Iar cand un sef al unui serviciu secret comite acest gest fata de un parlamentar, si nu unul oarecare, ci chiar fata de cel care conduce Comisia parlamentara care supravegeaza respectivul serviciu secret, atunci insulta degenereaza intr-un urias scandal. Intr-un stat cu o democratie consolidata. In care normele de conduita institutionala sunt tabuuri. Oare un stia George Maior ce provoaca?

Ba bine ca nu. Directorul celui mai important serviciu secret al Romaniei, SRI, este un politician versat. Inainte de a fi numit in post de catre Traian Basescu, el a facut politica la propriu. In PSD. Si la sacara inalta. A detinut functii importante in Parlamentul Romaniei. Stie la perfectie care este statutul unui parlamentar si cu atat mai mult a sefului Comisiei de control a activitatii SRI. Si, mai presus de toate, George Maior este un personaj echilibrat, stapanit, intrucatva introvertit pe care rareori il vezi iesindu-si din sarite.

Deputatul Georgian Pop – tot PSD, de unde vine si Maior – seful Comisiei de control asupra SRI, i-a intins mana lui George Maior la capatul audierii acestuia. A facut-o extrem de vizibil. Chiar l-a atins pe piept. Este cu totul si cu totul exclus ca directorul SRI sa nu fi remarcat gestul. Mai ales ca el a fost insotit si de cateva cuvinte. Si, cu toate acestea, directorul SRI a ignorat mana intinsa de cel care conduce Comisia parlamentara care ii supravegeaza Serviciul de Informatii. De ce a facut-o?

Nu pot exista decat doua impoteze. Prima ipoteza este ca George Maior s-a infuriat. Atat de mult, incat si-a a iestit din fire. Si a riscat sa faca un gest insultator. Care nu putea sa-i scape niciunui jurnalist si nici unui alt martor ocular. Daca asa stau lucrurile, inseamna ca directorul SRI a reactionat atipic. Contar propriului sau temperament si comportament. Ceea ce inseamna ca a regretat de indata ceea ce a facut. In aceasta eventualitate era obligatoriu ca, in scurt timp, intr-o forma sau alta, sa-i ceara scuze lui Georgian Pop. Dar nu a facut-o. Daca si-ar fi cerut scuze, am fi aflat pana acum. Faptul ca nu si-a cerut scuze este demonstrat de balbaielile penibile ale deputatului Georgian Pop. Care, insultat fiind si nereactionand barbateste pentru a scapa de rusine, afirma cu seninatate ca Maior poate ca nu a observat mana intinsa. Mana intinsa care il lovea in piept.

Al doilea scenariu este mai plauzibil. Si anume ca George Maior, cunoscut pentru autocontrolul sau, l-a insultat in mod deliberat pe Georgian Pop. De ce ar fi facut-o? Mai intai pentru a-i plati o polita. Cum de a cutezat acesta sa-l invite la Comisie in controversatul proiect Rosia Montana? Pentru ca orice ar fi spus sau nu ar fi spus, directorul SRI iesea sifonat. In al doilea rand pentru a-i arata pisica. Pentru a-i transmite, in clar si in public, cine este adevaratul jupan. Cine pe cine supravegeaza de fapt. Cine pe cine controleaza.(Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998