CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Regimul datornicilor: Guvernul Citu – peste 9 miliarde de euro imprumutati de la inceputul anului

4 comentarii / 2365 vizualizări / 22 aprilie 2021

În doar trei luni și un pic, guvernul PNL-USRPLUS-UDMR a făcut datorii de peste 9 miliarde de euro, conform unei informări oficiale făcute în parlament de către ministerul Finanțelor, prin secretarul de stat Lucian-Ovidiu Heiuş.
Interpelat oficial care este suma totală a împrumuturilor externe contractate de Guvern prin Ministerul Finanţelor în perioada 1 ianuarie 2021 – 9 aprilie 2021, Heiuș a prezentat datele:

– emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă interbancară prin certificate de trezorerie cu discount şi obligaţii de tip benchmark în valoare totală de 19,33 miliarde de lei (cca.4,2 miliarde euro n.n.) şi respectiv 1,47 miliarde de euro;
– emisiuni de euro-obligaţiuni pe pieţele externe în valoare echivalentă a 3,5 miliarde de euro;
– trageri în cadrul împrumuturilor de la instituţiile financiare internaţionale, respectiv BEI, BIRD, în valoare totală de aproximativ 18 milioane de euro.

În total, peste 9 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că, dacă ritmul se menține, pînă la finele anului România ar ajunge la peste 35 de miliarde de euro noi datorii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. O complicitate totala. Când ai Grecia ca precedent se poate vorbi numai de iresponsabilitate. Toti vor sa trăiască bine acum sacrificand generațiile viitoare sau poate chiar teritoriul tarii. Cine a trăit drama rambursării împrumuturilor de numai 10 mld pe timpul lui Ceausecu, realizează, dacă gândește, ca datoria actuala, cu actualele posibilități, nu va fi rambursata niciodată. Asta a fost surpriza „plăcută” a Occidentului pentru romani, datori pe viata și ei și copiii lor. Asta au primit romanii în schimb pentru mocirla în care se complac numita pompos democrație. Rușine acestor generații de iresponsabili!

  2. Mai scriu aici acest mesaj, poate il preia cineva si il extinde intr-o naratiune. Planul lui Citu este sa se imprumute accelerat pentru a atinge pragul de 55% din PIB. Cine stie legea responsabilitatii bugetare, stie ca la atingerea acestui prag, toate cheltuielile de personal dar si ajutoarele sociale si pensiile SE INGHEATA.
    Pentru ca PNL nu are tupeul sa anunte taieri de salarii, vrea sa provoace o reducere generalizata a puterii de cumparare prin cresterea inflatiei, indatorarea excesiva si accelerata si inghetarea cheltuielilor de personal. La aceasta manevra ticaloasa pare sa fie complice si BNR. Banca ar avea toate motivele din lume sa dea semnale de ridicare a dobanzilor. Banca Centrala a Canadei a facut-o deja. La fel Turcia, Rusia. Tarile emergente fac deja acest lucru pentru a atrage capital strain. La noi BNR nu vrea sa faca acest lucru desi are probabil cea mai rea (negativa) dobanda reala. La o inflatie reala de peste 3.2%, dobanda BNR este 1,25%, deci o dobanda reala de -2%.

  3. Raportarea datoriei la PIB este pentru ageamii și asasinii economici ai tarii. Asta pentru ca PIB ul actual al Ro este realizat preponderent de capitalul străin foarte volatil în condiții de criza, de orice fel. Iar dacă străinii își iau banii sau jucăriile și pleacă atunci PIBul Ro va fi dat de SRLuri și va fi cu siguranță mai mic decât actuala datorie. Atunci va trebui sa rambursam și principalul adică împrumuturile efective nu numai dobânda ca acum. Sa vezi atunci nivel de trai la românași. Mulți cred ca pe ei nu-i va afecta problema asta. Poate. Doar dacă vor trece la parcul rece la Pătrunjelu. Iresponsabilii!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998