CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9752 RON UP | 1 USD = 4.7387 RON UP | 1 GBP = 5.7500 RON UP

Regimul Iohannis si o intrebare-cheie: cum vom supravietui energetic urmatorii 5 ani?

7 comentarii / 6370 vizualizări / 4 mai 2022

Dacă după revoluție făcea furori întrebarea publică ”ce ați făcut în ultimii cinci ani?”, a venit momentul unei întrebări încă mai complicate: ce vom face în următorii cinci ani? Pentru că, aflăm de la guvernanți, pe canale oficiale, România își va căpăta independența energetică abia din 2027, dacă lucrurile vor fi în grafic, desigur. Ceea ce, oricum, nu se întîmplă niciodată la noi. Deci, cum vor supraviețui românii fără importurile rusești de energie timp de cinci ani de aici încolo?

Într-un interviu acordat azi România Actualități, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ne ”stinge” lumina speranței: primele gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase abia la începutul anului 2027 și tot atunci ar urma să devină funcțional mini-reactorul nuclear promis de americani.
Cît despre finalizarea reactoarelor de la Cernavodă, ministrul anunță anii 2030-2031.

”Conform datelor pe care le avem de la cei doi operatori, atât de la Exxon, acum şi de la Romgaz şi de la OMV Petrom, gazele din Marea Neagră, dacă totul decurge cum au planificat deja, la sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027 vom avea primele gaze din perimetrul Neptun Deep” spune Popescu.

”Eu cred în tehnologia reactoarelor modulare şi sunt convins că primul reactor modular în România va fi pus în funcțiune mai repede decât reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Estimăm în jur de 2027 primul reactor modular; reactoarele de la Cernavodă 2030-2031(…) Începând cu 2026-2027 eu cred că România va deveni independentă energetic” a adăugat el.

Virgil Popescu închide, totodată, în mare măsură subiectul termocentralelor pe cărbuni, singura soluție aflată la îndemîna României pe termen foarte scurt: ”Decât să investim în retehnologizări pe cărbune din bani proprii, din bani de la buget, pe fonduri europene, când vorbim de cărbune, şi lucrurile trebuie spuse foarte, foarte direct, în condiţiile în care România are rezerve de gaze naturale şi îşi acoperă producţia, strategia noastră este să investim fonduri europene cât mai putem să folsim fondurile europene pentru gazele naturale şi să trecem de la cărbune la gaz natural, pentru că este tot resursa noastră”.

Scurt remember.

În martie 2012, președintele României, Traian Băsescu, a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil, după care a făcut anunțul cel mare:

„S-a descoperit un zăcământ în perimetrul Neptun, de circa o sută de miliarde de metri cubi şi perspective similare sunt pentru alte câteva depozite care vor fi prospectate în perioada următoare(…) Exploatarea va începe după ce vor fi încheiate toate prospecţiunile şi, probabil, din 2015, 2016, 2017, România poate fi independentă deplin din punct de vedere energetic”.

A trecut un deceniu. Exxon a venit și a plecat. 2015 al lui Băsescu a devenit acum 2027 al actualilor guvernanți, pentru gazele off-shore.
Cînd vine următoarea ”prelungire”? (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Jos Ghiolbanis !

 2. Dle BTI, vă dau o știre (cum îi plăcea să spună dlui Cristoiu). Ea vă răspunde la întrebarea cheie din titlu… ce ne facem? Umblăm nespălați și cu haine mai puțin curățate.

  European Commission VP suggests Europeans ‘heat less, ride a bike and air their clothes instead of washing them’ to support Ukraine
  Author: Thema Newsroom | Published: May 2, 2022
  Frans Timmermans, the Dutch vice-president of the bloc’s executive body, offered the remarks at a meeting of the European Parliament’s Environment Committee

  The vice-president of the European Commission has suggested that European citizens should support the EU’s embargoes against Russia by showering less and airing out their clothes instead of washing them.”

  De ce a apărut în presă doar în Grecia? Și nicio altă agenție de știri nu a preluat-o? Poate este un fals? Nu, este cât se poate de reală declarația. Ea a avut loc la ora 11:24:00 în plenara Comitetului pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranța Alimentară, în cadrul Parlamentului European. Plenara a avut loc pe 28 apr 2022 între orele 9 și 12. Înregistrarea poate fi accesată aici.
  https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20220428-0900-COMMITTEE-ENVI

 3. pas-cu-pas

 4. @Charlie
  -mai mult odicolon!
  („apa de Colonie”)
  (intretzinerea parului necesita multa apa,
  s-ar putea da jos pentru cauza asta nobila)

 5. Reactoarele 3 si 4, de la Cernavoda, NU VOR MAI FI PUSE NICIODATA IN FUNCTIUNE!!…
  motivul este cat se poate de simplu: China are interzis in Romania, iar China este – astazi, cand vorbim – detinatoarea tehnologiei CANDU (unica detinatoare), pe baza careia functioneaza centrala de la Cernavoda. Ooops… Let’s Go Brandon!
  Gazele din Marea Neagra… Neptun Deep se cheama “Deep”, pentru ca e deep, adica la mare adancime – adica nu la “mare neagra”!
  Doar o mica portiune , din “uriasul” zacamant – ala de se va epuiza intre 4 si 8 ani (8 in cazul va fi exploatat la maxim) – se afla la o adancime relativ rezonabila, care poate fi exploatata cu actualele tehnologii disponibile!
  Concluzionand:
  1. Tovarasii de astazi au omorat energia nucleara, altfel spus: Romania NU va mai avea acces la vreo productie de astfel de energie!… dar, nu-i problema ca “let’s go Brandon” l-a convins pe “profu’ de la Agnita” sa ne vanda viitorul…
  2. Aceiasi, de astazi tovarasi, au reusit performanta de a fi depasit teapa Bechtel, printr-o noua teapa: Exxon! Zacamintele din MN nu pot fi EVER EXPLOATATE, macar sa acopere costurile – d’apai sa genereze profit… era suficient, CRETINILOR, sa va uitati la istoria recenta: daca se putea, o facea regimul comunist al lui CEAUSESCU (Romania, inca de pe vremea lor, isi cunostea bine – chiar foarte bine si in detaliu – zacamintele si potentialil lor de exploatare, nu mai vorbim d efaltul ca acel regim a construit platformele maritime de extractie).
  Altfel spus, CRETINII astia nu fac decat sa omoare orice fel de INDEPENDENTA energetica a Romaniei, asigurandu-se – totodata – ca ne indatoram tara intr-un ritm galopant!
  TRAIASCA PLAGIATUL, TRAIASCA HOTII, TRAIASCA TRADATORII, TRAIASCA IMPOSTURA!… traiasca iohanis, ciolacu si cu ciuca… aceeasi maciuca

  • Poți da un link, o dovadă că tehnologia sau licența CANDU aparține vreunei firme, societăți, consorțiu chinez?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998