CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Regimul servitorilor: Cum a venit șefa P.E. la București doar pentru o frază de sprijin

5 comentarii / 3033 vizualizări / 19 decembrie 2022

Mare eveniment mare: șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a descins la București într-un cadru, oficial cel puțin, de rîsul curcilor: nevoia de a lua atitudine pro-Schengen în cazul României, dar nu înainte, ci după ce i s-a trîntit ușa Europei în nas. În fapt, Metsola a venit nu pentru noi, ci pentru ea. Mai precis pentru o singură frază de sprijin, ieșită din gura demnului nostru președinte, încă o dată lustruitor de sacouri occidentale.

Parlamentul European și-a încheiat sesiunea, urmînd să reînceapă abia în ianuarie, dar leadershipul său nu are parte de vacanța mult dorită. În loc de Crăciun tihnit, Roberta Metsola, șefa PE, a demarat un turneu european, parte a recent lansatului ei program în 10 puncte de redare a credibilității înaltului for.
Metsola, puncta presa europeană, a lansat planul respectiv în regim de urgență din cauza mega-scandalului de corupție de la Bruxelles/Strasbourg, supranumit ”Șpăgi qatareze”.

Șefa PE vorbește despre un „pachet major de reforme care va fi gata la începutul anului viitor”, prin care intenționează să revizuiască registrul de transparență, care impune declararea tuturor întîlnirilor aleșilor cu persoane din afară, să limiteze accesul în adunare pentru foștii membri, dar și pentru cei aproximativ 49.000 de lobbyiști și reprezentanți a 12.500 de organizații care activează la Bruxelles, incluzînd reprezentanții statului primiți de europarlamentari, care în prezent nu trebuie să menționeze aceste vizite.

Pe scurt, Metsola știe că scaunul ei e aproape retezat, pentru că faptele care se conturează s-au petrecut sub pulpana ei directă, deci nu are nicio scuză.
E greu de crezut că liderii PE vor rezista pe funcții, la fel cum e greu de crezut, la cum se întrezărește treaba acum, că actuala Comisie Europeană nu va fi sacrificată. Scandalul care a provocat singura demisie de Comisie din istorie a pornit acum 13 ani de la un dentist căruia un comisar european i-a creat un post fictiv de consilier medical. Pistol cu apă față de ce se vehiculează acum.

Disperarea o împinge pe Metsola să plece într-un turneu european în care să colecteze cît mai multe declarații de sprijin pentru sine. După România, merge direct în Italia, la o reuniune a ambasadorilor peninsulei, și cine mai știe unde.
Cu avion low-cost, conform presei de la noi, ca să pară cît mai modestă într-un context în care se vorbește de aleși europeni gratulați cu bani și alte avantaje de către qatarezi.

Și unde era cel mai potrivit punct de debut al turneului de sprijin decît slugarnica Românie?
Țara gata să perie orice sacou elegant, orice fustă de firmă venite dinspre Occident.
Nu putea alege Ungaria, al cărei premier Viktor Orban deja a critict tăios scandalul de la Bruxelles, mai precis corupția înalților oficiali care ani de-a rîndul au arătat cu degetul la corupția din Est.
Dar România s-a dovedit perfectă.

În fața Robertei Metsola s-au aliniat azi, servili, președintele României, premierul Nicolae Ciucă, șefii Parlamentului, Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu. S-au aliniat, au vorbit, au periat.

Iar Metsola, care pleacă abia mîine, a căpătat premiul pentru care bătuse întregul drum: o frază rostită de președintele României în conferința comună de la Cotroceni.

Care sună cam așa:

”O chestiune complicată, neașteptată, este scandalul care a izbucnit acum câteva zile în Parlamentul European legat de acuzații de corupție și vreau să spun public – am spus-o și doamnei Președinte – că o susțin, o susținem 100%. Felul direct, corect, deschis și ferm în care a abordat aceste chestiuni este cu siguranță calea corectă, fiindcă PE, în ansamblu, își face treaba foarte bine. UE, în ansamblu, rezolvă problemele, dar, atunci când sunt găsite situații că anumite persoane nu fac ceea ce așteaptă electoratul de la ele, e clar că trebuie să fie anchetate așa cum scrie la carte, fără prea multe menajamente politice. Procurorii trebuie lăsați să își facă treaba”.

Klaus Iohannis nu a spus că urmărește cu atenție și îngrijorare situația din PE, fără să arate neapărat acuzator, cu degetul.
Nu a ales, eventual, să evite complet subiectul, în stilul în care ne-a obișnuit și să vorbească doar despre Schengen și alte chestiuni.
Nu, Iohannis s-a repezit să susțină orbește șefa PE, lăsînd de-o parte o minimă precauție: dacă apar zilele următoare dovezi că Metsola e în piesă? De ce să riște inutil susținerea sa și a întregii țări pe care o conduce?

Președintele României s-a antepronunțat, pur și simplu, decretînd, sec, că ”PE, în ansamblu, își face treaba foarte bine”.

Și dacă ancheta procurorilor care ”trebuie lăsați să își facă treaba” va dovedi altceva? Eventual că la Bruxelles caracatița corupției s-a întins dramatic și vor urma seisme politice majore?

Nu. Klaus Iohannis și restul liderilor de mucava din spatele său au acceptat – a cîta oară – să fie peria de pantofi a unui oficial disperat, băgat în corzi la el acasă. Au acceptat asta într-un moment cînd un minim instinct de conervare i-ar fi obligat pe toți la prudență maximă.

Mai-marii României s-au aruncat azi în susținerea unei președinte a PE aflate pe muchia prăpastiei la fel cum s-au aruncat în trîmbițarea aderării la Schengen, zilele trecute, pînă cînd viața i-a dat cu fruntea de toți pereții.
Pentru că asta e tot ce pot mai-marii României noastre. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Nu au ue și sua atâtea kururi câte pot linge și pupa iohannis & șleahta,,..

  • Cred ca Romanii pot scrie carti despre asta facand acest lucru de sute de ani. in plus suntem si pe multiculturalism deci moderni ca noi le pupam constincios pe toate indiferent de natie.

 2. ” În loc de Crăciun TIHNIT, ”
  -expressia pare dictata din respublika maldovskayia:
  stim ce inseamna „tihnit” dar nu folosim;
  s-au imputzinat si magazinele „deschise veshnic”,
  „non-stop” cu alte cuvinte.
  (crăciun tihnit cu homălăunu
  numai la pro/tv)

 3. Nici nu merita comentarii. Curios insa ca teutonul care nu-si poate cara paltonul de mandru ce e, este sluga perfecta lingand de sub masa talpile stapanilor.

 4. Doua boraturi

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998