CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Regimurile Basescu-Iohannis: cca. jumatate de milion de specialisti au parasit Romania

0 comentarii / 2927 vizualizări / 10 decembrie 2016

În ultimii 10 ani, din România au plecat nu mai puțin de 43.000 de medici, reprezentînd jumătate din totalul cadrelor medicale formate la noi în țară, dar numai 10% din totalul specialiștilor în diverse domenii care au ales să lucreze peste hotare. Cutremurătoarele date, dar și altele la fel de pesimiste, sunt prezentate într-un comunicat de presă al eurodeputatului Laurențiu Rebega.

”În 10 ani, am pierdut 43.000 de medici și peste 3,5 miliarde de lei, cât a cheltuit statul român pentru pregătirea lor în facultăți. Acesta nu este decât vârful icebergului problemelor pe care fenomenul migrației le lasă în urma sa. Numărul cadrelor medicale care părăsesc țara reprezintă doar 10% din numărul total al specialiștilor plecați să muncească în străinătate.

Cei 43.000 de medici pe care țara noastră i-a pierdut, adică jumătate din totalul cadrelor medicale formate în România, au costat statul aproape 50% din bugetul Sănătății pe 2016. Datele comunicate de ministrul Sănătății arată că, an de an, 3.000 de medici intră în sistem, în timp ce alți 3.500 ies din el. Sitauția nu se oprește aici. Din cei 185.000 de români care au plecat în străinătate în 2014, mai mult de jumătate sunt tineri!” dezvăluie europarlamentarul.

Acesta mai relevă că ”Populația României a scăzut cu aproape trei milioane de locuitori, în perioada de după integrarea în UE, iar efectele se resimt tot mai acut, de la un an la altul. Un raport al Organizației Internaționale pentru Migrație estima că, în 2013, în străinătate lucrau 3,5 milioane de români. Neoficial, însă, cifra românilor aflați la muncă în străinătate s-ar ridica la 4 milioane. Mai mult, conform Institutului Național de Statistică, în 2014, în România erau înregistrați 4,4 milioane de angajați, adică jumătate față de 1990! Numărul tot mai mare al tinerilor care părăsesc țara pune presiune pe finanțele publice, amenințând fondul public de pensii și așa foarte fragil. Nu e vorba doar de așa numitul ”exod al creierelor” și mă refer aici la medici, profesori sau ingineri IT, ci de un exod al tinerilor, care e mult mai grav și reprezintă o grea încercare pe viitor, ținând cont că ritmul îmbătrânirii populației din România este cel mai ridicat din Europa.

Mai mult de jumătate dintre românii plecați în 2014 sunt tineri! Dacă până acum plecau cei cu studii medii, în ultimul timp, segmentul de migranți cu studii și competențe superioare care părăsesc România, a crescut. Ei lasă în urmă țări precum Italia sau Spania și optează pentru țările nordice sau pentru destinații precum Germania, Marea Britanie și chiar Elveția. Cifrele vorbesc de la sine: Numai în 2014, peste 185.000 de români au plecat în străinătate! Mai mult decăt atât, dacă cei mai mulți dintre românii plecați în 2014 aveau un loc de muncă, un calcul simplu, la un salariu mediu, arată că România a pierdut, într-un sigur an, venituri de peste un miliard de euro din ”pierderile” aferente salariilor celor care au emigrat” mai spune Rebega. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998