CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9725 RON UP | 1 USD = 4.5419 RON UP | 1 GBP = 5.7376 RON UP

Reglare de conturi in PD-L sau lovitura de pedeapsa

0 comentarii / 1751 vizualizări / 3 februarie 2011

Ultimul spectacol mediatic le intrece pe celelalte ca amploare. Arestarea in masa a unor vamesi si politisti de frontirea poate tine o zi, doua prima pagina a ziarelor. Pentru ca actiunea de reprimare este fara precedent. Si daca tot am utilizat cuvantul spectacol, trebuie sa precizez ca el a fost dinainte anuntat.

L-a anuntat insusi seful statului, la Bruxelles, atunci cand a persiflat un parlamentar european, incercand sa-l puna la punct si explicandu-i ca va vedea la inceputul acestei luni actiuni de amploare la frontiera. Dincolo de obisnuitul balci al telearestarilor si teleperchezitiilor si telestenogramelor, care nu vor lipsi nici de aceasta data, e important de vazut in ce masura punerea in scena realizata de ministrul Igas in colaborare cu SRI si procurorii anticoruptie si sub bagheta sefului statului va avea efecte. Si de ce natura vor fi ele?
Ca, din nefericire, sistemul a devenit corupt iar coruptia s-a institutionalizat se stie de mult. Ma numar si eu printre cei care, de ani de zile, reclama faptul ca prin contrabanda cu tigari si alte produse, statul este prejudiciat anual de cateva miliarde de euro. Banii care ar trebui sa intre la buget sunt insa colectati. Si redistribuiti. Cine ii colecteaza si unde ajung acesti bani in final? Pentru ca sistemul contrabandei sa poata functiona, el a trebuit in prealabil sa fie generalizat. Generalizat prin sindicalizare. Cu alte cuvinte, echipa care participa efectiv la combinatiile legate de traficul de tigari la frontiera imparte, in mod fratesc, o parte din jaf. Dar nu si cea mai consistenta parte. De aici, banii merg in sus catre protectori. Iar protectorii sunt demnitari ai statului. Care raspund de domeniile respective, care pot taia sau spanzura, care pot numi si demite functionari vamali sau lucratori de frontiera. De altfel, sefii acestora sunt numiti pe criterii politice. Si apoi protejati in baza acelorasi criterii.
De cate ori se schimba echipa la nivel guvernamental sau la nivelul conducerii PD-L, de cate ori Presedintele Traian Basescu ii prefera pe unii si ii lasa sa cada in dizgratie pe altii, apar convulsii, reglari de conturi si rafuieli in interiorul sistemului.
Tare mi-e teama ca nu de dragul spatiului Schengen ori al integrarii europene, nu din dorinta de a diminua coruptia si contrabanda s-a actionat asa cum s-a actionat azi dimineata. Si din alte doua motive, mai des intalnite si mai potrivite tiparului prin care procedeaza aceasta putere. In primul rand, s-a incercat din nou o lovitura de imagine. De aceea s-a si recurs la un spectacol la scara nationala. Care a condus la blocarea, timp de 10 ore, a unui important punct vamal. Pe piata sunt aruncate din ce in ce mai multe informatii, care au menirea sa ne convinga ca Guvernul este extrem de hotarat sa introneze legea si ordinea. Este un praf aruncat in ochii cetateanului si observatorului extern. Al doilea obiectiv, insa, este mai important. Este cel legat de reglarea de conturi din interiorul PD-L. Nu m-as mira ca Igas sa fi primit ordinul de a-i curata pe oamenii predecesorului sau Vasile Blaga. Care tocmai a intrat in cursa pentru sefia PD-L. Incercand sa se profileze chiar ca un rival al temutului Traian Basescu. Din aceasta perspectiva, reglarea de conturi poate deveni o lovitura de pedeapsa.
In rest, sunt tare curios sa aflu si finalul. Pentru ca au mai existat actiuni pompieristice, la capatul carora societatea nu s-a ales nici macar cu judecarea si condamnarea celor vinovati. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998