CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Regretul lui Iliescu la trei decenii de la Revolutie: ”Nu am avut o bagheta magica!”

1 comentariu / 2077 vizualizări / 22 decembrie 2021

La 32 de ani de la fuga lui Ceaușescu, marele regret al lui Ion Iliescu este că nu a avut atunci o baghetă magică prin care lucrurile să fie schimbate în bine peste noapte, după cum scrie într-o postare pe blogul propriu.

”O revoluție este, poate părea paradoxal unora, un act din perspectiva timpului lung. Nu am avut o baghetă magică, care să ne permită schimbarea lucrurilor peste noapte. Anii care au urmat despărțirii de ceaușism au fost ani de sacrificii, lipsuri, de schimbări economice dureroase, chiar de eșecuri. Mergeam pe un drum pe care nimeni nu mai mersese până atunci. Am reușit ceea ce ne-am propus ca obiectiv strategic, integrarea în UE și în NATO, pentru că am reușit să fim solidari în promovarea intereselor noastre, și am păstrat dialogul politic și social. Am ales ca metodă de guvernare consensul, deși nu au lipsit momentele de confruntare, în stradă, dar și pe scena politică. Au învins rațiunea și responsabilitatea față de viitorul României.

Regret să constat că, de la o vreme, confruntarea a devenit instrumentul rezolvării tuturor crizelor, inevitabile, cele mai multe, pentru că nu suntem izolați de ceea ce se petrece în lume. Nu, adversarii politici nu sunt dușmani, care trebuie distruși. Dialogul și negocierea nu sunt semne de slăbiciune. Ar fi fost bine să fi depășit criza politică și socială din decembrie 1989, care a dus la schimbarea de regim politic, prin dialog și negociere. Dar regimul ceaușist a ales confruntarea cu societatea, și din această cauză am avut atâtea victime nevinovate în acele zile. Dar am învățat, atunci, o lecție: libertatea, demnitatea, democrația, sunt lucruri pentru care merită să lupți, indiferent de circumstanțe” a scris fostul președinte. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. D-aia ai sunat tu la Moscova ca să le spui „cine suntem și ce vrem”, nu? Fiindcă mureai de dragul aderării la UE și NATO, nu? Ai luptat tu pentru libertate, demnitate, democrație, mă cârpă ordinară? Omorând 1000 de oameni în 89 și aducând minerii la București în 90 să mai omoare și pe alții, nu? Că voi, comuniștii, numai asta știți, să lichidați pe oricine vă stă în cale! Nu te-ar mai răbda pământul de javră KGB-istă, porc comunist ce ești! Vezi că strigă nea Nicu după tine!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998