CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

Reincepe Razboiul rece ori mai rau? Britanicii asmut ONU si NATO contra Rusiei

1 comentariu / 3380 vizualizări / 14 martie 2018

Situația geopolitică se complică vertiginos după izbucnirea scandalului otrăvirii Serghei Skripal: Marea Britanie anunță, prin vocea premierului Theresa May, expluzarea din insulă a 23 de diplomați ruși, gest fără precedent în ultimele decenii. Totodată, Marea Britanie a sesizat ONU și NATO, considerînd otrăvirea lui Skripal drept atac cu arme chimice pe teritoriul său, primul din istoria alianței nord-atlantice, o acuzație suficientă pentru declanșarea unui război.

„Marea Britanie a confirmat folosirea unui agent neurotoxic de nivel militar, de tipul celui dezvoltat de Rusia, şi a informat aliaţii că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă. Marea Britanie a mai confirmat că a fost un atac nesăbuit asupra Marii Britanii, care a pus în pericol vieţile unor civili nevinovaţi. Aliaţii şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de prima folosire a unui agent neurotoxic pe teritoriul Alianţei de la întemeierea NATO. Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie, şi-au oferit sprijinul pentru desfăşurarea investigaţiei şi au cerut Rusiei să răspundă la întrebările Marii Britanii, inclusiv să ofere informaţii complete despre programul Novichok (n.a. – privind dezvoltarea unor agenţi neurotoxici) către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Aliaţii au convenit că atacul a reprezentat o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale”, se arată, conform Mediafax, în comunicatul Alianţei Nord-Atlantice.

NATO a reiterat faptul că este nepermisă dezvoltarea, folosirea şi transferarea armelor chimice, în baza Convenţiei privind Armele Chimice, semnată în 1997.

Ministerul de Externe de la Londra a anunţat că Marea Britanie a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta măsuri în legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Dar „dovada”, cum spunea , tovarasa, unde e „dovada”?!la prima vedere, rusii par responsabili, dar sunt chiar asa de prosti sa foloseasca o substanta care i-ar incrimina si , mai ales, pentru a elimina un personaj pe care l-au cedat britanicilor cu opt ani in urma?!De ce britanicii refuza accesul rusilor la datele anchetei?Mie, unul, mi se pare cam cusut cu alba.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998