CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

Relația Macron – Jinping: nu doar amiciție, ci de-a dreptul căsătorie

5 comentarii / 4112 vizualizări / 11 aprilie 2023

Dacă pînă ieri am avut, de acum, legendarul interviu al lui Macron pentru presa occidentală drept detonator al unui mare scandal planetar, iată că vine și poziția oficială a Chinei, prin vocea purtătorului de cuvînt al ministerului de Externe de la Beijing, Wang Wenbin. De la care aflăm, practic, nu că Macron și Jinping și-au aruncat bezele peste gard, ci de-a dreptul și-au pus pirostriile și au zămislit un copil, atît de strînsă se anunță noua relație.

 

Să vedem în ce constă noua căsătorie din interes chino-franceză:

Principalele puncte din declarațiile oficiale ale lui Wang Wenbin în conferința de presă internaționaă de ieri (sublinierile ne aparțin):

– ”În perioada 5-7 aprilie, președintele Emmanuel Macron a efectuat o vizită de stat în China. Aceasta este prima vizită în China a unui șef de stat european de când China a reluat pe deplin schimburile valutare și a organizat cele „două sesiuni” de succes (Congresul și Conferința Consultativă ale partidului comunist n.n.).

– În timpul vizitei, cei doi șefi de stat au avut schimburi de opinii prietenoase, aprofundate și de calitate la Beijing și Guangzhou și au ajuns la o serie de înțelegeri strategice comune. Împreună, au trasat cursul și planul pentru cooperarea China-Franța la nivel bilateral, China-UE și la nivel global. Premierul Li Qiang și președintele Comitetului permanent al NPC Zhao Leji s-au întâlnit cu președintele Macron.

– Președintele Xi și președintele Macron au convenit că, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și de țări majore independente, China și Franța au capacitatea și responsabilitatea de a trece peste diferende și bariere, păstrând direcția generală a unui parteneriat strategic cuprinzător, care este stabil, reciproc, benefic, întreprinzător și dinamic și să contribuie împreună la pacea, stabilitatea și dezvoltarea globală.

– Cele două părți au convenit să mențină o comunicare strânsă la nivel de șefi de stat, precum și schimburi la nivel înalt și să organizeze o nouă rundă de întâlniri în acest an pentru cele trei mecanisme de dialog la nivel înalt, și anume dialogul strategic, dialogul economic și financiar, și dialogul privind schimburile interpersonale.

– Cele două părți au convenit să valorifice complementaritatea lor și să aprofundeze cooperarea reciproc avantajoasă în domeniile spațial, aviatic, agroalimentar și al dezvoltării ecologice pentru a stimula dezvoltarea și prosperitatea ambelor țări.

 

– China salută Franța ca invitată de onoare la Târgul Internațional Chinez pentru Comerț și Servicii din 2024 și la cea de-a șaptea Expoziție Internațională de Importuri din China.

– Cele două părți vor profita de oportunitatea oferită de aniversarea a 60 de ani a relațiilor lor diplomatice și de Anul Culturii și Turismului China-Franța, în 2024, pentru a relua pe deplin schimburile și cooperarea în domeniile culturii, educației, turismului, sportului și artei.

– Cele două părți au convenit să aprofundeze parteneriatul strategic cuprinzător, să reia pe deplin schimburile la toate nivelurile și să revigoreze cooperarea reciproc avantajoasă între China și UE.

– Cele două părți își vor sprijini reciproc viziunile și inițiativele multilaterale, vor răspunde în comun provocărilor globale privind schimbările climatice, conservarea biodiversității și securitatea alimentară și vor lucra împreună pentru a îmbunătăți guvernanța globală.

– Cei doi președinți au avut, de asemenea, un schimb aprofundat de opinii cu privire la criza din Ucraina, asupra căreia au convenit să continue să intensifice comunicarea și să joace un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace și a soluționării politice a crizei.

 – În timpul vizitei, cele două părți au semnat aproape 40 de acorduri interguvernamentale și contracte de afaceri, care acoperă domenii de aviație, știință și tehnologie, educație și agricultură. Cele două părți au emis, de asemenea, o declarație comună, făcând planuri de cooperare în toate domeniile în etapa următoare”. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. articol de propaganda chinezeasca de duzina.

  • E cam adevarat totul !

   • de-a-dreptul-casatorie-homo-secsuala

    1 familie zero copii.

  • mars dracului de postac cu glumele tale obosite, esti peste tot, jet

 2. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998