CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Republica prostocrației: Andrei Marga, despre cum au ajuns idioții să conducă România

20 comentarii / 4942 vizualizări / 12 august 2023

Cărturarul Andrei Marga face o radiografie nemiloasă a societății românești actuale, începînd de la vîrful politicii, concluzia fiind că am ajuns un regim prostrocratic în care conduc inși care nu cunosc nici măcar geografia țării, darmite realitățile ei. Fără o deșteptare a conștiințelor adevăraților intelectuali, avertizează filosoful într-o analiză publicată în Cotidianul, nu va fi posibil revirimentul național.

Vă prezentăm cîteva dintre ideile exprimate de fostul ministru în analiza sa:

– Confuziile ce se fac în deciziile dinăuntrul țării nu scad, din nefericire. Nu scad nici în afară. Chiar în chestiuni de principiu, confuziile sunt în largul lor. Să luăm câteva exemple recente.

– La noi, confuzia intereselor este izbitoare. Interesul public, prea puțin înțeles, este redus frecvent la cel personal, crezându-se că așa este democrația.

– Iar prezentarea interesului de grup ca interes public este în exces. „Funcționarii din ministerul nostru nu acceptă raționalizarea cheltuielilor” – se spune în aceste zile. Perspectiva întregului, care este cea a interesului public, nu contează.

– În loc să se renunțe la privilegiile feudale din sistemul public al țării și să se taie aberațiile birocrației, nu se nimerește nicicum sursa „obezității”, care continuă să fie confundată cu mărunțișuri.

– Confuzia intereselor are implicații grave câtă vreme diferiți inși angajează țara nu numai pentru azi, ci și pentru viitor, bagatelizând interesul ei vital de a nu intra în conflicte inutile și de a-și asigura pașnic viitorul.

– Se confundă copios democrația cu alegeri oricum făcute, numai să fie ceva ce să semene a alegeri. De aici și preocuparea de comasare a acestora și de alianțe care să împiedice schimbarea, căci nu contează ce vor cetățenii, ci, cum se spune, cine numără voturile.

– Cu o asemenea înțelegere a lucrurilor, combinată cu abuzurile de „desemnări personale”, s-a și ajuns la un regim prostocratic, ale cărui incapacități și erori marchează instituțiile și sunt plătite scump de cetățeni.

– Europenitatea înseamnă la origine și la propriu valori – libertate, dreptate, frumos și acțiunea pentru a le asigura cât mai multor oameni. Europenitatea este esențial critică față de ceea ce este. Or, mai nou, europenitatea este confundată cu supușenia față de decizii de conjunctură, luate fără examinare serioasă de un birou sau altul. Din această „simplificare” grosieră vine, de altfel, și criza actuală.

– Sunt decidenți care cataloghează fără noimă drept „noi democrații” regimuri neclare și precare, care au rămas la restricționarea de drepturi civice și politice ale opozanților și minorităților etnice. Nu există, însă, democrație cu discriminare.

– Între timp, s-a ajuns la răspândirea organizată a erorilor. Oamenii sunt intoxicați cu falsuri. Numai că mulți le degustă și coabitează cu ele. Preferința pare să fie pentru cuvinte și prima impresie, iar alergia la examinare critică și calcul precis este răspândită. Înclinația este spre a judeca în grabă, fie și cu riscul de a greși. Se și dă curs la „ceea ne ni se spune”, mai ales că știrile false (fake-news) au devenit industrie.

– La fel de importante în a genera erori sunt însă politica și cultura politică. Se poate spune, cu probe, că politicile meschine ale unor inși mărginiți și redusa cultură duc la crearea de confuzii.

– Știm din istorie că la decizii au venit adesea oameni care se alimentau mai curând din experiența de viață, decât din diplome. Dar erau oameni de convingeri. Pluralismul politic real îi obliga la rigoare. Azi, convingerile au cedat oportunismului, încât nu mai contează adevărul aserțiunilor, ci ca acestea „să treacă”, să fie înghițite de populație.

– Au ajuns la decizii inși care nu cunosc realitatea, nici măcar geografia, și ce este de făcut. Cititul scrisului altora și prompterul, în spatele cărora se ascund „personalități” de carton, înșală sistematic cetățenii, iar forțe oculte și tradiția minciunii perpetuează înșelarea și duc la una și mai mare.

– Trăim, de fapt, într-o criză culturală ramificată. Între altele, titrați în poziții de decizie sunt mai numeroși decât oricând în lume. Dar „intelectualii publici”, adică oameni capabili să traducă adevăruri generale în date civice, politice și etice curente, sunt puțini. Legătura între adevăruri și acțiuni o fac și mai puțini. Loc de confuzii este la tot pasul.

– Abuzurile de funcții și încălcarea cerințelor argumentării raționale favorizează confuziile. Dar, oricât de complexă este realitatea, o luminare a minților și revenirea la fapte formează primii pași spre destrămarea confuziilor.

– Doar prin acțiunea „intelectualilor publici” și cu „dezbatere publică argumentativă” poate începe o astfel de mișcare. Aidoma țărilor în care comunitățile s-au emancipat, rezolvările durabile le asigură intelectuali integri și competenți și comunicarea argumentativă a cetățenilor respectați și responsabili. Nimic nu le poate înlocui.

foto: wallpapers.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

20 Comentarii

 1. … Încheiam o „epocă” prin acel celebru : „am fost un dobitoc”. Și intram în „noua epocă”, prin nu mai puțin celebrul : „… fă-te că muncești”!… Că acceptăm sau nu, aceste două sintagme au de-venit singurele „repere” ale „Ideologiei” noastre politico-sociale (ulterior zisă „de Dreapta”), între care ne „zvârcolim” de peste 30 de ani. Năuc, poporul, aluneca spre un „abis tulbure și ispititor”; și oricine încerca numai, să le deschidă ochii, era „sfâșiat” pe loc. Pe atunci, autorul unui astfel de articol ar fi fost „linșat”: poporul trebuia să-și facă „bolile copilăriei” într-ale „libertății”!
  –––
  Cu rare excepții, toată „pleava societății” de dinainte de ’89, toți cei ce „frecau menta” „la umbra Comunismului”, toți acei „neprihăniți”, deținători ai „rețetelor magice” prin care promiteau că ne vor duce „la masa bogaților” distrugându-ne țara, – toți au îmbrăcat haina „Anticomunismului” și, „polarizați” în jurul trădătorilor de țară și a „cozilor de topor”, au pornit „lupta Românilor contra Românilor”; și a României.
  Marginalizați și lipsiți de orice perspectivă, oamenii de valoare au plecat; alții „s-au dus”… Nimănui nu-i păsa, deoarece toți credeau că, în Capitalism, țara poate merge și cu proști.
  … Unde am ajuns, se vede; poate nu e târziu să încrcăm o „redresare” – numai că e greu să stârpești „hoția generalizată” și să (re)instaurezi respectul pentru muncă, ca singur „izvor” al bunăstării și al demnității, atât a cetățeanului, cât și a Țării.
  Azi, « cam toți știm „ce ar trebui să facem” ; dar ce vom face… numai Dumnezeu știe.»

  • Zii zau cu limba scoasa !

   • Am încecat și am reușit (adevărat că au râs copii copios dar am reușit).Ești un MALEFIC !

 2. Cândva și domnul Marga a deținut portofoliul învătământului, în ce categorie s-ar încardra ?

 3. Alt sobolan ipocrit si sulfar, alt politruc de rahat.

 4. Precum Andrei Marga si gasca de patriHoti din jurul lui ?

 5. Șalom, tov. Marga!

  • Ati pus punctul pe i

 6. Incep sa moara si CRIMINALII, adica medicii CRIMINALI !
  Pe langa faptul ca sunt CRIMINALI dovediti cu state de plata ca au primit bani ca sa eutanasieze romanii cu ,,vaccinul” ucigash, medicii CRIMINALI sunt si IDOTI, pentru ca au crezut minciuna cu Liliacul din China si s-au eutanasiat singuri.
  Acest lucru dovedeste ca Satana isi bate joc de sclavii lui, si dupa ce ii foloseste ii arunca la tomberon.
  Fie-le smoala fierbinte tuturor acestor CRIMINALI IDIOTI !
  In 90 % din cazuri, cand spui medic spui CRIMINAL dovedit !
  Acum poti spune: medic = CIMINAL IDIOT mort si parlit in cazanul cu smoala, pentru ca Dumnezeu nu are nevoie de astfel de JEGURI !
  Daca nu-i va curata ,,vaccinul” cu care ei au eutanasiat romanii, ii va curata Curtea Martiala condamnandu-i la SPANZURATOARE pentru GENOCID cu ARMA BIOLOGICA numita ,,vaccin”.

  • Ne pupi in cur morti, idiotule !

 7. Cei pe care-i consideram „intelectuali” ( mare parte dintre ei) au dovedit același comportament de lăcuste nemâncate ca și nenorocitii de papitoi cu ‘jdemii de diplome egale cu 0, fără acoperire în cunoștințe, educație, valoare. „Intelectualii publici” -o categorie în care pot întra mulți, dar nu se știe cum vor ieși.

 8. Asemenea episoade de delir intelectual a tot avut Marga de-a lungul timpului si ne-au fost prezentate ca mari valori. Ce vrea sa spuna? Concret, ce este de facut? Aproape orice cetatean roman stie ca este intoxicat cu falsuri de catre sistem, ca nu avem democratie, ca politicienii nu cunosc nici realitatea , nici geografia locului, ca sunt oportunisti etc. Care sunt solutiile lui Marga ? Dezbaterea publica aurgumentativa( ca si cum o dezbatere ar putea fi altfel), aducerea la conducere a unor intelectuali publici ( adica notorii prin PALAVRAGEALA), europeni, deh!, ca filorusi inseamna asiatici si necivilizati, care sa nu aiba o cultura „ramificata”. Dupa Marga, ABUZURILE IN FUNCTIE si INCALCAREA CERINTELOR ARGUMENTATIEI RATIONALE sunt sursa tuturor relelor!!! Cu un asemenea discurs, Marga se aseaza singur in frungtea listei de prostovani cu diploma.

 9. Ce ,loaza,te crezi medic, te deranjeaza adevarul?Cat priveste sa te pupam in cur mort ne asumam,abia scapa lumea de o jigodie vaccinista.

  • foameo plina de prostie si abjectie malahista

 10. Radiografia socitatii actuale de mai sus se aplica tuturor tarilor occidentale si SUA, Acest cancer al demonitizarii democratiei a cuprins toata lumea occidentala.Vrajeala cu drepturile omului,alegeri libere,tirania minoritatilor (vezi LGBT) ,destramarea familiei traditionale(nu cu mama la cratita) cea cu un barbat si o femeie duc implcabil spre o lume ireala la nivelul perceptiei actuale..In acest stadiu al evolutie umane clasa politica se prostituiaza ptr. castigarea puterii si fac orice compromis ptr. a se infrupta din ciolanul public.Sunt departe vremurile lui Rousseau cu „Contractul Social”Sa fim -optimisti-!!!! se poate si mai rau si se va adeveri.

 11. Ati pierdut ,jigodiilor,ati luat-o razna precum niste drone cu antenele stricate.Nu mai tine cu invective,injuraturi si porcariile verbale cu care ati fost crescuti.Ati luat-o in mana ,ca sa vorbesc pe limba voastra.

  • Iar tu sugi tuTunul kakazarilor clonati dupa reptilieni, zoaie.

 12. Cel din fotografie este cumva alegatorul roman?

 13. ..trebuie stabilita grila, intre salarul minim pe economie si salariul maxim. in cealalta organizare, de pana in 89, era 1:4
  Din acest punct de vedre era o anumita solidaritate.
  Inteleg ca acum este o economie capitalista si trebuie incurajata initiativa. F bine, asta se reflecta inprofit. Profiturile trebuie impozitate ca atare. Sa ne orientam dupa tarile unde social democratia face legea: Germania, Suedia, Norvegia, etc

 14. @ Cele mai multe premii le-a obținut domnul Marga, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998