CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Republica unui presedinte rau

0 comentarii / 1504 vizualizări / 18 aprilie 2011

Nu este Presedintele Traian Basescu atat de rau, cat este sistemul care ii permite sa fie astfel. O recenta si extrem de interesanta analiza a serviciilor secrete din Romania, facuta de doctorandul in drept Ovidiu Maican, unul dintre candidatii la CSM din partea societatii civile, rascoleste, intr-un mod cel putin scandalos, musuroiul de furnici. Si astfel, pentru prima data, cineva face o disectie nepartizana a sistemului de siguranta nationala. La capatul careia descoperim temelia unei veritabile dictaturi.
Tronul pe care s-a asezat Traian Basescu – mecanismul complex prin care el manipuleaza clasa politica si societatea civila, incercand sa se perpetueze la putere – este construit pe structura serviciilor secrete. Iar serviciile secrete romanesti sunt concepute si functioneaza dupa modelul sovietic. Acest mecanism care functioneaza in Romania nu are nicio legatura cu modelul occidental. Nici macar nu mai incearca sa-l mimeze.
In Romania, in mod oficial, exista opt servicii secrete. Neoficial, sunt unsprezece. Pentru ca DNA si-a creat o structura de serviciu secret, ANAF-ul alta si a treia exista la Cotroceni. Dintre cele opt servicii secrete, doar patru functioneaza in baza unor legi proprii si sunt controlate de Parlament. Celelalte se misca dupa bunul plac al conducatorilor politici. Prin comparatie, in Marea Britanie exista doar cinci servicii secrete, in Germania doar patru, in Statele Unite patru, in Israel trei. Facand recurs la istorie, Ovidiu Maican remarca faptul ca, pana si sub dictatura lui Ion Antonescu si in ciuda faptului ca acesta era militar de cariera, serviciul secret era conceput ca unul public. Ce inseamna asta? Inseamna ca Romania este singurul stat al Uniunii Europene si al NATO in care serviciile secrete continua sa fie militarizate. Semnificatia acestui fapt este ca un serviciu de tip militar este mult mai usor de subordonat puterii politice si este greu sau imposibil de controlat de catre societatea civila. El este croit pe masura schizofreniei unor persoane care, structural, urasc democratia. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998