CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON UP

Reputat chirurg arunca nucleara: Sistemul public de sanatate, la un pas de desfiintare

9 comentarii / 5017 vizualizări / 7 decembrie 2019

Fostul președinte al CNAS, chirurgul Lucian Duță, aruncă o bombă de proporții într-un material postat pe Facebook, avertizînd că sistemul public de sănătate e împins controlat spre sacrificiu pe altarul intereselor private.

”M-am gândit mult dacă are sens să vorbesc despre ceea ce se întâmplă în mod real în sistemul sanitar românesc!” scrie Duță.

”Ceva totuși îmi spune că în calitate de medic am o datorie față de pacienți! Și anume să încerc să le apăr dreptul la viață pe care unii ticăloși se pregătesc să-l confiște! Doar din lăcomie, doar pentru că acești așa-ziși investitori cred că viața celor mulți nu contează!

În fotografia de mai jos puteți citi ordonanța de urgentă dată de guvernul Dancila în luna aprilie! Nu o să intru în detalii (cum și pentru cine a fost dată, cine profită etc) dar vă voi spune pe scurt despre ce e vorba!

Serviciile paraclinice (adică analizele de laborator) sunt plătite de CNAS astfel încît pacienții să poată avea acces în mod GRATUIT la investigațiile necesare diagnosticării afecțiunilor medicale! Este o condiție esențială în stabilirea conduitei ulterioare în ceea ce privește actul medical propriu-zis! Nu poți trata o boală dacă nu o diagnostichezi!
Atunci când avem de-a face cu un diagnostic complex, medicul de familie are nevoie de consulturi interdisciplinare, adică de părerea unor medici specialiști care își desfășoară activitatea în ambulatorii de specialitate – vechile policlinici (medici cardiologi, gastroenterologi etc). Aceste consulturi, de asemenea, sunt decontate de CNAS și pacienții au acces GRATUIT!

Cele expuse mai sus sunt făcute cu un anumit scop: este vorba de garantarea ACCESULUI GRATUIT la servicii medicale al cetățenilor care plătesc contribuțiile la sistemul public de sănătate!
Și acum să revenim la ordonanța Pintea – Dăncila care, dacă va intra în vigoare, va limita în mod brutal accesul la servicii medicale GRATUITE exact al contribuabilor mai defavorizați, cei cu venituri mici și chiar medii.
Citiți cu atenție și veți vedea că cea mai mizerie socială din ultimii treizeci de ani deja e la un pas să devină realitate!

Dacă această ordonanța își va produce efectele, practic nimeni nu mai are acces gratuit la servicii medicale de baza. Adică, dacă nu plătești în plus, poți să stai acasă. Și să suferi în liniște. Oricum, degeaba ți-ai plătit contribuțiile la sănătate.

Ne văităm că suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea din cauze perfect tratabile dar pe de altă parte suntem la un pas să interzicem prin lege accesul la serviciile medicale, culmea garantate teoretic de Constituție.
Și nimeni nu vorbește! Știu și de ce…! Dar promit că voi vorbi eu! Pentru că nimeni nu merită să moară doar pentru că nu are bani! Și mai ales pentru că așa vor unii băieți “deștepți “ din piața privată a serviciilor de sănătate!” mai scrie fostul șef al CNAS. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă de la PDL, ar fi primit o mită de 6,3 milioane de euro cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe), se arată în rechizitoriul DNA consultat în exclusivitate de G4Media.ro.

  https://www.g4media.ro/exclusiv-detalii-din-rechizitoriul-lui-lucian-duta-presedintele-pdl-al-cnas-unde-cum-si-de-la-cine-ar-fi-luat-63-milioane-de-euro-spaga.html

  • iar mihai gadea si tot psd-ul il injurau pe buna dreptate prin 2011. acum e bun pt psd, nu mai e omul rau?

   • Un alt exemplu de ratare test poza! Dar el are circumstante atenuante! Provine dintr-o căsătorie consagvina!

    • Test pisa! Scuze!

 2. Nu stiu de ce poate fi acuzat dnul Duta, daca este corupt sau nu. Dar medicii care lucreaza atat in sistemul public, cat si in cel privat, pot confirma ca TOATE asa-zisele clinici private sunt masini de extorcat bani de la pacienti. Cabinetele din sistemul public, ca si cabinetele medicale individuale, trebuie sa respecte conditii MINIMALE de dotare si spatiu pentru a putea incheia contract cu CASMB. Clinicile private nu incheie contract ( prin aceasta scapa de orice control al statului ), de aceea spatiul cabinetelor este subdimensionat, iar dotarea cabinetelor este dupa ureche. In plus, nu trebuie prezentate la Casa nici contracte de service, nici documente de provenienta a aparatelor. Diversi angajati din banci si multinationale sunt imbroboditi sa incheie abonamente si asigurari private, traind cu iluzia ca sunt protejati, in realitate ingrijirea lor este proasta si extrem de scumpa. O simpla consultatie in clinici private costa de aproximativ trei ori mai mult decat deconteaza CASMB pentru ACEEASI consultatie in sistemul public sau la cabinetele individuale. E hotie pe fata, dar romanul nu o vede. Plin de ifose si prost gramada, el se multumeste sa barfeasca sistemul public, ignorand sacalii care ii devalizeaza portofelul Un frizer spunea o data ca romanul este clientul cel mai fraier fiindca da bacsis chiar si atunci cand este tuns prost.

  • Stimata doamna Otilia, nu stiu la ce spitale si clinici private va referiti, dar eu va spun ca sunt unele de nivel mondial!Or fi si situatii din cele descrise de dumneavoastra, dar eu va sugerez sa vizitati, de exemplu, clinicile de radioterapie Amethyst (Bucuresti si Cluj), Spitalul Sf. Constantin Brasov, ori Clinicco -Brasov…Nu discut nivelul de pret care poate fi mare, dar in strainatate (prin Franta, Austria) o zi de spitalizare costa 800-1000 de euro la clinici/spitale publice, nu private!!!Sanatatea e scumpa oriunde in lume si, bineinteles , si in Romania.In sistemul public romanesc se arunca multi bani pe salarii nejustificate, personal excedentar, investitii umflate valoric, pe cand sistemul privat este mult mai eficient!

 3. Foarte bine !
  Pe masura ce apar noi probleme de acest gen creste starea revolutionara in Romania !!!

 4. Cu tot respectul pentru ceilalti comentatori , as vrea sa atrag atentia asupra unui fapt:prin aceasta Ordonanta, doamna Pintea face un mic pas spre normalitate.Astfel, se recunoaste indirect faptul ca este important contractul pacientului cu CNAS, si contractul spitalelor.Astfel, pacientul isi poate alege singur unitatea spitaliceasca unde vrea sa fie tratat si ar putea plati o diferenta (co-plata) la cele private , suplimentar fata de suma decontata de CNAS!Sigur, oa asemenea masura ar trebui completata cu altele:reducerea numarului de beneficiari care nu contribuie (militieni, securisti, magistrati, soti/sotii ai salariatilor, pensionari,etc.), stabilirea unui pachet corect de servicii in cadrul asigurarii, stabilirea unor tarife corecte pentru serviciile prestate de spitale, etc.De asemenea, plata contributiei de sanatate nu ar trebui sa fie un procent din venitul persoanei, ci sume fixe in functie de serviciile oferite.Mergeti la orice spital de stat si veti constata ca la UPU, 80% din cei care se prezinta acolo nu platesc nicio asigurare medicala!Vi se pare corect?!!

 5. Erata:am vrut sa spun ca este important contractul pacientului cu CNAS, si NU contractul spitalului cu CNAS..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998