CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Restaurarea Palatului Ştirbei aşteaptă semnătura ministrului Culturii

0 comentarii / 2877 vizualizări / 20 iunie 2011

Calea Victoriei, Palatul Ştirbei, în miez de iunie… O inedită şedinţă foto, care are loc în impozanta construcţie în stil neoclasic, scoate, pentru scurt timp, din conul de umbră, fosta reşedinţă a domnitorului Barbu Ştirbei şi trage un semnal de alarmă asupra indiferenţei autorităţilor, care tergiversează, de peste cinci ani, un proiect ambiţios de modernizare a palatului.

Corina Vinţan, CEO Links Associates – compania care se ocupă de imaginea Palatului Ştirbei -, contrastează cu încăperile copleşite de trecerea timpului şi de indiferenţa autorităţilor. „Am vrut să atrag atenţia, prin această şedinţă foto realizată pentru revista Business Woman, asupra potenţialului extraordinar pe care această clădire emblematică îl are pentru revigorarea Căii Victoriei, dar care este ignorat, în mod inexplicabil, de autorităţi”, îşi explică Corina Vinţan ineditul demers.

Palatul Ştirbei a fost cumpărat în anul 2005 de omul de afaceri Ovidiu Popescu, cu 11 milioane de euro, planul său fiind să îl reabiliteze şi să-l integreze într-un complex multifuncţional, care va include un corp rezidenţial, spaţii comerciale, cinematografe şi restaurante. Totul concentrat în jurul palatului, care va găzdui galerii de artă şi boutique-uri. Pe scurt, un concept imobiliar avangardist pentru Bucureşti, în valoare de 120 de milioane de euro, similar cu multe proiecte care au schimbat faţa marilor metropole.
Odată implementat proiectul Ştirbei, se va schimba şi look-ul Căii Victoriei, care are potenţialul să rivalizeze cu marile bulevarde europene, dar care astăzi este perceput de bucureşteni mai mult drept unul de tranzit, care îţi oferă prea puţine motive să-l explorezi.

Cu toate că a primit toate avizele comisiilor de specialitate de la Ministerul Culturii şi Primăria Generală a Capitalei, proiectul Ştirbei – realizat de renumitul arhitect Vladimir Arsene – aşteaptă de şase luni semnătura ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

„Deşi proiectul a fost avizat în repetate rânduri de comisiile de specialitate din cadrul Primăriei Bucureşti şi din cadrul Ministerului Culturii – doar pentru a vă face o idee vă spun că a primit de trei ori avizul favorabil al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice – creându-se chiar şi mecanisme suplimentare de consultare în interiorul ministerului, cum a fost dezbaterea profesională la care a participat elita specialiştilor în arhitectură şi urbanism, de mai bine de jumătate de an proiectul stă pe masa ministrului Kelemen Hunor, care refuză să-l semneze”, a declarat Corina Vinţan în interviul acordat revistei Business Woman. Consultantul face un apel la ministrul Kelemen să dea undă verde acestui proiect care va stopa degradarea Palatului Ştirbei şi va scoate din anonimat nu doar valoroasa clădire, ci şi însăşi Calea Victoriei.
Între timp, omul de afaceri Ovidiu Popescu a făcut toate demersurile pentru atragerea fondurilor necesare restaurării palatului şi includerii acestuia într-un complex multifuncţional. Popescu a precizat că se află în discuţii cu reputate bănci internaţionale la care va angaja împrumuturi şi care aşteaptă cu interes finalizarea autorizării în România.

Avizat de comisiile din Ministerul Culturii şi Primăria Generală
Proiectul Ştirbei a fost analizat în mai multe rânduri în cadrul comisiilor de specialitate de la Ministerul Culturii, primind de două ori avizul favorabil a Secţiunii de Urbanism a CNMI (Comisia Naţională a Monumentelor Istorice) – în septembrie 2009 şi în noiembrie 2010 şi de trei ori avizul favorabil al CNMI – în septembrie 2009, în septembrie 2010 şi în noiembrie 2011.
Pe lângă avizele comisiilor de la Ministerul Culturii, proiectul de la Palatul Ştirbei a mai primit Avizul Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a PMB, avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie, Avizul Comisiei de Coordonare, Avizul de Oportunitate din partea Direcţiei de Urbanism din Primăria Capitalei, precum şi alte avize tehnice.

Arhitectul Arsene: Proiectul Ştirbei va redefini un stil de viaţă în Capitală
Arhitectul Vladimir Arsene, care a realizat proiectul Ştirbei, susţine că cei care vor avea de câştigat de pe urma proiectului sunt în primul rând bucureştenii, complexul aducând un plus de valoare Capitalei. „Prin reintroducerea acestei clădiri în circuitul cultural si public, oraşul şi locuitorii săi vor avea foarte mult de câştigat. Palatul Ştirbei va deveni centrul multora dintre activităţile importante ale Bucureştiului, iar realizarea proiectului va redefini un stil de viaţă şi de locuire în Capitală, pe care îl aşteptăm de cel puţin 20 de ani”, consideră Vlad Arsene, arhitectul complexului de la Palatul Ştirbei.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998