CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Retragerea lui Crin ar putea ascunde cheia decriptarii viitorului Romaniei

21 comentarii / 27151 vizualizări / 23 februarie 2015

Unul dintre marile mistere ale politicii ultimilor ani nu doar că nu se limpezește cu trecerea timpului, ci, dimpotrivă, pare că devine tot mai amplu, e vorba de decăderea unui nume de prim rang, Crin Antonescu. Analizat individual, e greu de înțeles gestul fostului lider al PNL și al Senatului, totodată candidat prezidențial al USL, de face un pas înapoi, apoi altul, și altul, pînă spre zero absolut. Cuplat, însă, cu alt mister, cel al ridicării lui Klaus Iohannis, s-ar putea ca lucrurile să se lege și să se contureze oarece explicații. Unele terifiante, am spune.

Să recapitulăm, pe scurt. Pînă nu demult un produs de top al politicii, Crin Antonescu era șef al PNL, copreședinte al alianței care a zdrobit adversarii în alegeri, președinte al Senatului, chiar președinte interimar al României, o scurtă perioadă. Încă tînăr, ca politician, inteligent, orator desăvîrșit, Crin era creditat de mulți drept un potențial succesor al lui Băsescu. E realist să spunem că interesele sale s-au ciocnit la un moment dat cu cele ale PSD, lucru care i-a afectat parcursul politic. A urmat retragerea din USL, de la șefia Senatului, pierderea șefiei PNL, a candidaturii prezidențiale, retagerea din fruntea comisiei pentru Constituție, dispariția efectivă, în mare măsură, din viața publică, și, mai nou, anunțul abandonării definitive a politicii, anul viitor. Totul în mai puțin de 14-15 luni.

O prăbușire halucinantă, totuși, care nu poate fi explicată doar prin dorința PSD de a avea propriul prezidențiabil.
Practic, nu există lider politic de anvergură care să fi înregistrat, după revoluție, o mai mare cădere într-un răgaz atît de scurt.

Ca și cum asta nu era de ajuns, în paralel cu decăderea lui Crin, un politician pe care îl recomandau multe, s-a înregistrat ascensiunea stranie a lui Iohannis, un pseudo-politician pe care nu prea
îl recomanda nimic, cel puțin nu pentru politica mare.

Există vreo legătură, fie și indirectă, între cele două evenimente?

Desigur, e evident că Antonescu i-a făcut loc lui Iohannis, manevră fără de care ascensiunea acestuia nu ar fi fost posibilă, dar tot nu se explică completa anihilare a lui Crin ca om politic.

Să abandonezi pînă și funcții la care nu ți-a cerut nimeni, în virtutea niciunui principiu, să renunți, și să ajungi să vorbești ca un pensionar la doar 55 de ani, iată o ciudățenie maximă. Crin nu doar că iese din schemă exact cînd, în politică, începi de fapt marea ascensiune, dar pare și profund resemnat cu gîndul, mai ceva decît ciobanul din Miorița. Și nu se întrevede vreo implicare în vreun alt domeniu greu – după modelul, să zicem, al trecerii lui Bogdan Olteanu (altă retragere misterioasă) de la politică la finanțe – nu se aude de vreo sinecură, de afaceri șamd, cel mult de revenirea la catedră, ca profesor. Asta, după 25 de ani de politică!

S-a speculat, pe la colțuri, chiar că ar fi fost șantajat, dar nici asta, măcar, nu ar explica pasivitatea lui.

Unde s-ar putea afla cheia problemei?

Să știe Crin Antonescu ceva ce mulți alții nu știu?

Ceva, să zicem, despre direcția spre care se îndreaptă politica autohtonă pentru următorii – nu se știe cîți – ani?
O direcție aparte, în urma unui proces fără precedent la noi, în care regulile ”clasice” ale politicii vor fi anulate, în favoarea altora, să le zicem ”de criză”?

Răspunsul ar putea fi afirmativ, pentru că vin tot mai multe semnale, inclusiv dinspre noul președinte, că ne aflăm în fața unei schimbări majore de paradigmă.
România viitorilor ani ar putea fi țara în care să se consfințească de facto eșecul politicii tradiționale, victimă a aplecării exagerate spre corupție a liderilor dîmbovițeni, a influenței rușilor etc și în care să se aplice planul B, recte guvernarea semi-militarizată, pe bază de cătușe DNA și dosare SRI. Totul, în speranța că pe acest fundal se va crea o clasă nouă de lideri, fără metehnele celor vechi.

Iată ce spunea zilele trecute, despre efectele ”Dosariadei”, Klaus Iohannis, un președinte despre care se înmulțesc vertiginos datele că a fost promovat nu de alegători și de partide, ci de serviciile secrete:

”Eu cred că va creşte credibilitatea clasei politice, fiindcă aici avem foarte multe aşa-numite dosare grele, care acum ajung să fie lucrate şi acum se face lumină. Părerea mea, că după ce se termină, vom avea mai puţini politicieni cunoscuţi şi este loc pentru ceva ce se numeşte înnoirea clasei politice. Mulţi dintre cei pe care i-am văzut ani sau decenii la rând la televizor vor fi în altă parte sau vor sta acasă, în cel mai bun caz, şi se va face loc pentru noi lideri, noi politicieni, pentru o nouă credibilitate.”

Avem, iată, o recunoaștere oficială că acțiunea anti-corupție de la noi nu vizează doar pedepsirea infractorilor, ci și schimbarea din temelii a sistemului politic.

Scopul e nobil; se naște, totuși, întrebarea legitimă dacă asta intră în fișa postului zeiței Themis?

La scurt timp după declarația spectaculoasă a președintelui, iată ce declară Crin Antonescu, într-un interviu televizat, la B1TV:

”Iohannis, între puţinele lucruri pe care le-a spus în campanie, au fost două foarte grele. Dacă cineva nu l-a crezut, îl priveşte. Domnul Iohannis a spus <<candidez şi vreau să fiu preşedinte pentru a schimba modul în care se face politică în România>> (…) Doi, domnul Klaus Iohannis este, şi prin experienţa sa de viaţă, şi prin natura sa, ca personalitate, un om aşezat, calm, care face lucrurile pas cu pas, dar cu o tenacitate şi cu o forţă ieşite din comun. Klaus Iohannis, având în vedere şi conjuctura, va fi un preşedinte extrem de puternic al României. România, de facto, va fi în următorii ani, un regim prezidenţial. Ceea ce îmi doresc, nu am de unde să ştiu, şi nu văd temeiuri care să ne facă pesimişti deocamdată, este ca forţa pe care împrejurările istoriei acestor ani i-o dau lui Klaus Iohannis să fie folosită în direcţia corectă, a reconstrucţiei unei clase politice, dar pe care trebuie să o facă forţe politice, forţe civile, societatea, nu DNA, nu SRI, că nu e treaba lor”, a declarat Antonescu într-o emisiune la B1Tv.

Mai mult decît exploziv.

Pe de-o parte, el atrage atenția că urmează un regim de tip mînă prezidențială forte, și asta într-un moment în care Iohannis e perceput mai degrabă ca un boem, ușor paralel cu realitatea, în profundă antiteză cu fostul șef al statului.
Pe de alta, Crin sugerează că forța lui Iohannis nu-i aparține, ci e asigurată de ”împrejurări ale istoriei”.

Despre ce se înțelege prin asta explică tot Antonescu, atunci cînd vorbește despre DNA și SRI, atrăgînd direct atenția că nu e treaba lor reformarea sistemului politic.

Afirmațiile lui Crin, care însoțesc anunțul legat de retragerea sa definitivă din politică, în scurt timp, conturează, deci, imaginea unei Românii în care, în următorii ani, puterea va trece din mîinile partidelor politice, ale parlamentului și guvernului în mîinile parchetelor și serviciilor secrete, cu șeful statului ”la acoperire”.

Prin această prismă, retragerile lui Crin devin doar gesturile unui vizionar care a înțeles înaintea altora că vine marele ”reset”. Și că nu mai are nicio șansă în viitorul apropiat, așa cum nu mai au mulți alții.

E bine, e rău că se va întîmpla așa?

Numai istoria o va dovedi.

Europa ultimelor decenii a cunoscut dictaturile lui Franco, Salazar, regimul coloneilor, în țări precum Spania, Portugalia, Grecia. În Italia, creștin-democrații au fost ținuți, adesea artificial, la putere jumătate de secol după război, Au fost perioade sumbre, dar justificate de dorința Vestului, a SUA în primul rînd, de a ține țările respective departe de amenințarea comunistă, cu prețul încălcării unor drepturi ale oamenilor, a unor reguli ale democrației.

Poate că mai mult de atît nu s-a putut face, poate a fost soluția extremă la care s-a mai putut apela, mai ales dinspre exterior, în asemenea țări.
Vom ști, abia peste mulți ani, dacă soluția care începe să se contureze în România a fost o idee bună sau, nu.
Sigur e că urmează vremuri tare complicate. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

21 Comentarii

 1. […] Sursa: inpolitics.ro […]

 2. Ca politician, Crin Antonesc e batran, fiind unul dintre cei mai longevivi parlamentari, care in viata lui nu s muncit nimic, doar a dat din gura. Ca om, este lenes, betivan si cartofor. Retragerea fostului lider PNL a survenit dupa vizita in SUA, deci nici pe departe nu este vorba despre o anticipare a evenimentelor viitoare. De ce se retrage Crin? Simplu: ESTE SANTAJABIL! Ce ar putea face Crin Antonescu daca ar fi un om de rand? Ar muri de foame, ca nu stie nicio meserie concreta si nici nu mai exista PCR sa-l adune din santuri si sa-i dea un post de profesor de liceu sau de curator la vreun muzeu de provincie. Asa, poate i se gaseste o catedra la vreo fabrica de diplome. Cheia la enigmele prezentului o da generalul (r) SRI Gheorghe Dragomir: „Romania in mileniul al III-lea ar putea deveni noul Ierusalim al Estului si una din portile de comunicare si trecere spre alte universuri”. Si, as adauga eu, sediul viitorului Guvernului Mondial care va apare dupa sfarsitul celui de-al treilea razboi mondial.

  • pentru vanatorul+de+iluzii
   vai de capul tau !

   • Pentru telu brebenelu,
    Insulta este argumentul prostului. Dupa contra-argumentele aduse, dovedesti ca ai un IQ subunitar. Deci de capul tau ai grija, ca-ti sufla vantul printre urechi.

    • Ma baiete da de ce nu te-a facut mamicuta ta limpede !?

     • pentru ca te-a facut pe matale tulbure si nu vezi prea bine !

 3. Iohannis este autoritar, nu autoritarist. Real nu face parte din „clasa politica” romaneasca, asa cum este eaconfigurata si structurata pe bazele pe care le citim din dosarele penale care vin in avalansa. Evident ca nu poate exista „lucrui bine facut” cu aceasta clasa politica. Partidele, la noi simple grupuri de interese private, fara doctrina si nerperesentative pentru vre-o clasa sociala sau idee politica, se reproduc idem. Partidele acestea nu se pot reforma. Constitutional politrica statului democrat-liberal social (contradictie in termeni) se face prin partide, ele propun listele pentru alegeri si aceste liste genereaza componenta reprezentativa (pentru cine si ce) , fac legile si genereaza guvernul. Inafara lor, dar votat universal, este Presedintele si sistemu;l de justitie care nu este ales ci numit, de presedinte, plus serviciile care sunt la varf prin CSAT si nuiri, sub autoritatea presedintelui. Daca vrem si va putea (?) in 10 ani, mai repede nu se poate, Iogannis va incerca sa mentina Romania pe harta, cu puterile limitate ale presedintelui dar cu mana ferma (este genul sau), daca va continua sa aiba suport electoral. Va mai incerca sa tina Romania pe harta, mizand mai putin pe UE si NATO ci mai mult pe SUA. Iohannis va avea viata mai lunga decat Merkel si Obama. Sunt convins ca va proceda gospodareste saseste.

  • Nu cred o iota din ce spui !
   O sa vezi peste doi ani ,mai ales dupa ce va ajunge PNL-ul (PDL) la guvernare cata popularitate va avea !

 4. De ce si-a tjocorit propria cariera Crin si ne-a tras pe foara?Doua explicatii posibile:o lene indascriptibila,combinata si cu naravul pokerului si o nevasta cum o stim toti.Cu neamtul va fi lupta.Are natura de dictator ,desi nu-l da inteligenta afara din casa,as zice dimpotriva plus o incapatanare de catar,indifereht cat de mare e prostia care-i trece prin minte!

 5. cred ca dupa ce si-a ,,aranjat” nevasta la parlam. euro. dupa sistemul saftoiu (i-a poftit ,,sufletelul” ) ,antonescu si-a dat seama ca e destul de ,,puturos” pt functiile care le avea si ,,omul” a stat si a cugetat ( ori poate numai a stat…)si rand pe rand a renuntat….muiati-is posmagii ?!

 6. […] Sursa inpolitics.ro […]

 7. […] Acum câteva zile, senatorul liberal Crin Antonescu a anunţat că renunţă şi la ultima funcţie deţinută, şefia Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei. Retragerea sa treptată de pe scena politică pare să fie un mister care combinat cu altă necunoscută, cea a ridicării bruşte a lui Klaus Iohannis, pare să contureze câteva explicaţii, afirmă ziaristul Bogdan Tiberiu Iacob pe Inpolitics. […]

 8. […] Poate că mai mult de atît nu s-a putut face, poate a fost soluția extremă la care s-a mai putut apela, mai ales dinspre exterior, în asemenea țări. Vom ști, abia peste mulți ani, dacă soluția care începe să se contureze în România a fost o idee bună sau, nu. Sigur e că urmează vremuri tare complicate. (Bogdan Tiberiu Iacob – Inpolitics) […]

 9. Atunci cand Crin lucra cu Ponta in tandem in speranta ca el va fi sustinut ca presedinte al Romaniei, si-a dat seama ca Ponta il va juca pe degete. Atunci si-a facut un calcul. L-a adus pe Iohannis ca aliat pentru al contracara pe Ponta. I-a cerut lui Ponta sa-l puna pe Iohannis vicepremier si ministru de interne. Ponta, Dragnea, Constantin si Oprea si-au dat seama de pericol si au refuzat propunerea lui Crin. Iohhanis nu putea fi controlat, jucat pe degete. Numai ca poporul avea alte planuri. Sustinerea PNL-ului pentru Iohhanis a adus pe tava poporului o ocazie pe care o asteptau de mult. Eu unul prefer un om care gandeste de 2 ori si vorbeste o data si putin decat unul care vorbeste mult si nu gandeste nici-o-data. Crin, prin stiinta sau nestiinta, a dat o sansa romanilor sa aiba un conducator de alta factura decat toti Miticii de Dambovita care s-au perindat pana acum la conducerea tarii.

 10. Ar fi f bine,daca s-ar realiza viziunea d-lu iAntonescu.Tara are nevoe de o noua clasa politica ,cu o alta viziune si care sa fie cu adevarat interesata de politica de dezvoltare economica a Romaniei. Domnul Serban se cunoaste ca nu a trait, perioada cind rusii erau in tara si ne sovietizau.Sau poate are interes sa-i prezinte astfel.

 11. De ce nu i-a nimeni in calcul faptul ca,Crin Antonescu este bolnav.El sufera de mai mult timp de afectiuni ale ficatului, care s-au agravat anul trecut ceea ce a condus la decizia de a se retrage din viata publica.

 12. Suntet-ti aproape de „al cincilea element” … Totu a inceput ci intalnirile Basescu-Krin dupa consumarea loviturii de stat. Se pare ca fostul sef al statului a aratat „pisica neagra” Krinutului care nu era tocmai Crin -ul pe care il stiam noi …Practic de la acest moment a inceput asccensiunea lui Johannis care este intradevar o creatie inspirata a serviciilor. De ce au procedat asa? Simplu ! Vin vremuri grele in lume dintre cele mai infioratoare si Romania avea nevoie de un alt tip de lider. Americanii au pus la randul lor cateva conditii .. continuarea politicilor proatlantiste dar nu numai atat … starpirea coruptiei, reformarea din temelii a clasei politice si un lider credibil la Cotroceni ca si conditii obligatorii pentru mentinerea parteneriatului strategic romano-americani. In sine Washingtonul nu a impus un nume, Johannis fiind alegerea (considerata cea mai buna) comunitatii de informatii romanesti. Administratia Americana urmareste sa realizeze o coalitie credibila antirusa implicand la cote nemaintalnite Romania si Polonia. se vorbeste din ce in ce mai mult in transformarea acestor tari in veritabile puteri regionale cu scopul de a contracara previzibila ofensiva rusa in estul Europei. Modernizarea conomica, modernizarea fortelor armate si nu in ultimul rand intarirea statului de drept sunt prioritatile principale ale SUA fata de Romania. In fapt Administratia Americana nu face decat sa implementeze un model folosit cu succes si in alte zone geografice care ridica sau au ridicat probleme. cum ar fi … Asia de Sud-Est( Coreea si Japonia) Orientul Mijlociu ( Israel si Arabia Saudita) si nu in ultimul rand Europa Occidentala ( dupa WWII).

 13. Antonescu – un NULA nu stiu cine l-aflatat cu titlu de mare orator ,el este un gunoi folosit de basisti ca pres de sters papucii .cine il vede ca om politic ,face o mare EROARE.

 14. Antonescu e rus.putea sa fie presedinte al romaniei??

 15. Romania este un camp de lupta pentru cine poate …. Preasedinte nu mai avem,partide la greu ,….se fura ,se fura ….Tepes este putin plecat la Moll…si ne paste Bacovia…sau PSD-ul………..

 16. Este Octombrie 2018 si mai uit la acest articol precum si la comentariile aferente si pot spune doar un singur lucru: nimic din ce s-a scris nu s-a adeverit ! Nici Antonescu n-a avut viziunea a ceea ce urm sa se intample, nici Iohannis nu a facut republica prezidentiala de facto, nici, nici, nici………energie irosita inutil, in care un ziarist face o analiza de 2 bani iar oamenii care-l injura pe Antonescu isi varsa doar nefericirile personale de zi cu zi. Cu ce folos ? A castigat cineva ceva din tot acest tavalug al vorbelor ? Cred ca toata lumea de fapt a pierdut. Pacat de cuvintele aruncate aiurea !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998