CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Reuters: Guvernul roman pierde lupta pentru limitarea costurilor de imprumut

0 comentarii / 1426 vizualizări / 22 iulie 2010

Guvernul român pierde lupta pentru limitarea costurilor de împrumut şi riscă să fie nevoit să plătească pe viitor investitorilor şi mai mulţi bani, dacă nu acceptă discount-urile impuse acum de aceştia pentru a cumpăra obligaţiunile, potrivit unei analize Reuters.

Autorităţile s-au chinuit să vândă obligaţiuni la randamente considerate acceptabile de către oficialităţi şi au refuzat să depăşească pragul de 7%, însă yield-urile au şanse mai mari să crească decât să scadă, din cauza măsurilor de austeritate care împiedică relansarea economică, dar şi a guvernului instabil, scrie agenţia de presă, citată de Mediafax.

Potrivit calculelor Reuters, România trebuie să se împrumute de 19 miliarde lei până la sfârşitul acestui an, dacă tranşele de la FMI continuă să fie aprobate, iar titlurile de trezorerie în euro scadente în noiembrie sunt refinanţate.

Ministerul Finanţelor a vândut până acum, în luna iulie, obligaţiuni de numai 982 milioane lei, din cele 4,65 miliarde lei planificate, toate operaţiunile având o maturitate de cel mult un an.

„Întreg apetitul pentru active riscante va scădea (…) Mediul general de finanţare va deveni cu mult mai dificil”, avertizează economistul Neil Shearing de la Capital Economics, Londra.

Ministerul Finanţelor a anunţat că speră să strângă bani din emisiuni de obligaţiuni denominate în euro pe piaţa locală, inclusiv una programată pentru săptămâna viitoare, dar şi să apeleze la pieţele internaţionale de capital, notează Reuters, adăugând însă că guvernanţii nu au dat detalii privind nevoile de finanţare din a doua jumătate a anului.

„Nevoile de finanţare (…) cresc, iar finanţarea denominată în euro de pe piaţa locală ar putea fi o diversificare bună”, apreciază economistul-şef al UniCredit, Rozalia Pal.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998