CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Revolutia conservatoare în curs

1 comentariu / 2645 vizualizări / 4 decembrie 2016

Revolutia de dreapta (un paradox aparent acceptat !) îsi continua drumul spectaculos. Brexit, campania electorala si alegerea neasteptata a lui Donald Trump în SUA, alegerea conservatorului liberal François Fillon candidat al dreptei pentru alegerile prezidentiale din mai 2017 în Franta, plus eliminarea probabil definitiva din viata politica la vârf a lui Nicolas Sarkozy, Alain Juppé, fost presedinte si, respectiv, fost prim-ministru, si, dupa câteva zile doar, a lui François Hollande, presedintele în exercitiu, care renunta abrupt la o noua candidatura – o lunga si incredibila lista care probeaza o mare schimbare, o revolutie chiar.
Revolutia conservatoare în curs seamana dar nu e în nici un caz acelasi lucru cu ascensiunea neoconservatorilor la începutul anilor ’80 (Margaret Thatcher în Marea Britanie, Ronald Reagan în America). Neoconservatorii erau niste mensevici si trotkisti travestiti în conservatori (neo) si promotori ai unor politici foarte la dreapta, ultraliberale, în favoarea oligarhiei financiare si industriale. Dupa ce esuasera în încercarile lor de hold-up asupra partidelor de stânga, s-au orientat, cinic sau pragmatic, spre partidele de dreapta.
Conservatorii de azi, David Cameron (initiatorul Brexit-ului), Boris Johnson (fost primar al Londrei), Donald Trump, François Fillon si, înaintea lor, fratii Kaczynski în Polonia, Vladimir Putin, Viktor Orbán, împreuna cu alti central-europeni, în Cehia, în Slovacia, par sa faca legatura cu societatea conservatoare anterioara primului razboi mondial. De altfel, al doilea razboi mondial înceteaza vizibil sa mai fie o referinta relevanta pentru lumea de azi. Care sunt valorile conservatorilor de azi ? De-a valma : natiunea, protectionismul si controlul frontierelor, familia, credinta sau Biserica, legea si justitia, armata etc.
În aceasta schimbare în curs, poate chiar o revolutie, România e prinsa din nou pe picior gresit. Foarte recenta noastra subordonare fata de UE, Bruxelles, de fapt, fata de Germania, adversitatea prin imitatie, neproductiva economic, fata de Rusia, lipsa unor legaturi solide cu Vaticanul, cum au catolicii din Ungaria si Polonia, schimbarea brutala, cu totul neanticipata de la Washington ne lasa cu gura cascata si „papagali” ai unor politici deja caduce, fara nici un viitor.
Cine ar putea face revolutie conservatoare în România si în Republica Moldova (alegerea lui Igor Dodon e proba cardinala a esecului total al oligarhiei postcomuniste de la Bucuresti) ? În nici un caz Klaus Iohannis (propulsat de oligarhie pentru ca e german si da bine la Berlin), Dacian Ciolos, nepotul Vulpii, reprezentant, împreuna cu Vasile Dîncu, al Grupului de la Cluj, Alina Gorghiu, nora unui general SIE („Lucian Isar, fiul generalului Ioan Isar ?i so?ul Alinei Gorghiu” – cf. Bogdan Tiberiu Iacob, inpolitics.ro), sau pâmpul-fara-sfârsit Traian Basescu, toti servanti docili ai oligarhiei cazone bastinase. Pot doar Marian Munteanu, Dan Puric, Calin Georgescu, Eugen Mihaescu, Iulian Capsali, Ilie Serbanescu, Ciprian Nastasiu etc. sa reprezinte în România o revolutie conservatore de salvgardare a intereselor românesti ? Dar va intra în Parlament partidul lui Marian Munteanu ? Oligarhia cleptocratica si interlopa de la Bucuresti va trage toate sforile pentru grupusculul lui Nicusor Dan, grupuscul destinat sa înlocuiasca UNPR-ul lui Gabriel Oprea ca partid-balama bun la toate.
Cleptocratii si camatarii bancari, o oligarhie locala sui generis, ne pun înca o data într-o pozitie de inadecvare, de mare slabiciune. Asta pentru ca nu-si apara decât interesele proprii, care merg mâna în mâna cu interesele oligarhiei globale si, ca peste tot, împotriva intereselor populatiei. Dar populatia îsi va cere în continuare drepturile si va forta schimbarea. Vom vedea asta în Austria extremei drepte, în Italia lui Beppe Grillo si Cinci Stele, indiferent de rezultatele scrutinelor de duminica 4 decembrie. Iar anul viitor vom avea alegerile din Franta, Olanda si Germania…
Establishment-ul corupt si incompetent de la Bucuresti cerceteaza prin ciudatul sau ambasador, George Cristian Maior, toate pilele, cunostintele si relatiile din Partidul Republican si eventualele prietenii românesti ale noului presedinte american. Si-au amintit brusc ca Ilie Nastase a jucat tenis cu Donald Trump si înca altele, mai picante. Si, bineînteles, acelasi establishment, rudimentar si miop, face vocalize conservatoare ca sa poata cânta bine, convingator, la urechile noii administratii de la Washington. La vremuri noi, tot noi, îsi zic, la fel cum si-au zis în ultimii 27 de ani. Vor reusi aceiasi basbuzuci sa pacaleasca înca o data istoria româneasca ? (Petru Romosan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Interesanta analiza….incompleta totusi…tradeaza chiar lipsa de claritate si certa confuzie a celui care a scris-o! Macar are meritul de a o face cunoscuta pt o dezbatere …
    Eu cred ca insasi „modelul” capitalismului actual este in criza profunda ! Asta pt ca este „elaborat” doar la nivelul elitelor financiare mondialiste ; Azi alegerea s-ar face intre adeptii globalizarii si cei ai revigorarii statelor nationale europene ! Este clar ca modelul impus de Germania privind o Europa Unita fara granite va da gres! In fond, Germania are aceeiasi politica de pe vremea lui Bismark : controlul continentului european.Nu a reusit in 1914 si nici in 1939. Azi incearca cu metode economice sa revitalizeze aceleasi idei folosite si de nazisti, Lebensraum -ul atat de mult dorit !Nu va reusi pt ca intre timp s-au mai „desteptat” Maica Rusie si China , pe cand SUA sunt intr-o degringolada deplina, cautandu-si propriul model adecvat, in conditiile in care modelul imperiului atotputernic si exceptional a dat gres….Noi insa suntem blestemati sa fim ca o salcie batuta de vanturi, fara prieteni, autodistrugatori si lipsiti de demnitate…De fapt istoria noastra este doar o succesiune de asemenea episoade care nu au nimic de a face cu un destin istoric propriu faurit aici la noi! Vom fi mereu in siajul unor puternici ai zilei condusi de aventurieri ce nu au nimic in comun cu aceasta natiune …Daca Eminescu ar mai trai azi, cred ca s-ar gasi destui care sa faca in asa fel incat sa dispara violent din viata publica …poezia sa Doina este manifestul unui adevarat patriot …ce a urmat dupa 1883 se cunoaste…va mai veni un alt P. Carp sa ceara potolirea sa …indiferent de mijloace!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998