CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rezolutie: Parlamentul European da un bobirnac Frantei in scandalul tiganilor

0 comentarii / 1241 vizualizări / 9 septembrie 2010

Parlamentul European a votat azi o rezoluţie privind situaţia romilor în Europa, în care condamnă acţiunile întreprinse de guvernul francez de repatriere a unor grupuri de romi originari din România şi Bulgaria şi cere încetarea imediată a acestor măsuri.

Totodată, a fost acceptat şi un amendament făcut de socialişti, care menţionează că problematica romilor nu trebuie să afecteze aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei. Rezoluţia, propusă şi susţinută de grupurile socialist (S&D), liberal (ALDE), Verzii şi comunist (Stânga Unită Europeană – GUE/NGL), a fost adoptată cu 337 voturi pentru, 245 voturi contra şi 51 abţineri. Deocamdată, din grupul PDL, afiliat popularilor, se știe cu precizie doar că Elena Băsescu a votat în favoarea rezoluției, dar nu ar fi exclus ca alți democrați să fi votat cot la cot cu restul popularilor. Documentul apreciază că acţiunile recente ale guvernului francez de repatriere a romilor au caracter discriminatoriu şi vin în contradicţie cu legislaţia europeană. Rezoluţia respinge orice tentativă de a pune semnul egalităţii între imigraţie şi criminalitate şi de generalizare în sensul culpabilizării unei întregi comunităţi pentru acte ce trebuie tratate individual, de la caz la caz.

Eurodeputatul liberal Norica Nicolai a declarat Inpolitics, după vot: ”E un pas important făcut de Parlamentul European, spre deosebire de atitudinea incorectă și incoerentă a României care, în loc să ceară, clar, respect din partea Franței, a încercat să găsească o soluție de compromis care să mulțumească această țară. În plus, vreau să subliniez că, în rezoluție, se recunoaște incapacitatea statului de a asigura o politică în măsură să nu mai permită discriminarea romilor, ceea ce, implicit, recunoaște că însuși Băsescu, prin atitudinile sale publice, contribuie la discriminarea acestora. Cred că guvernul Boc ar trebui, de urgență, să verifice modul în care sunt accesate fondurile europene pentru romi și să nu mai permmită utilizarea lor frauduloasă și discreționară de către persoane atașate PDL. Îi cer, totodată, premierului să facă publice programele accesate pînă acum, conținutul acestora și evaluarea impactului real asupra comunității rome” mai spune eurodeputatul liberal. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998