CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rezultatele finale de la locale anunta bombe: vom avea cel mai ”sarac” parlament

5 comentarii / 3370 vizualizări / 11 octombrie 2020

Vineri seara, pe mutește, Biroul Electora Central a încheiat cea mai lungă perioadă de numărare a voturilor, postînd, în fine, rezultatele complete ale alegerilor locale. Abia acum putem face analize, iar o primă concluzie care se conturează e că, pe un rezultat de acest tip, viitorul parlament va fi cel mai sărac în partide din post-decembrism, iar PNL va fi, indubitabil, marele cîștigător. Din capul locului subliniem că analiza care urmează se bazează strict pe scorul localelor și nu ia în calcul eventuale lebede negre ori amînarea alegerilor.

Localele au produs o contradicție zdravănă în mințile românilor, dar nu una inexplicabilă, totuși. Atît PSD cît și PNL au revendicat victoria. Culmea, amîndouă au avut dreptate, din puncte de vedere diferite, însă.
Vestea proastă pentru PSD e că victoria sa concretă înseamnă în același timp înfrîngerea de la parlamentare, în timp ce victoria abstractă a PNL, exact contrariul.

Concret, PSD a obținut din nou cele mai multe primării, președinții de consilii șamd. Deci e campionul trofeelor locale.

PNL, aflăm acum din datele BEC, a obținut, însă, cele mai multe voturi la nivel național, la absolut toate categoriile: primari, șefi de CJ, consilii locale și județene.

În unele cazuri, liberalii i-au zdrobit, efectiv, pe pesediști.
De ce a luat PSD mai multe trofee cu mult mai puține voturi? Simplu, pentru că voturile liberalilor au fost mult mai disipate.
Avantaj social-democrați.
La parlamentare, însă, totul se pune în aceeași găleată, iar disiparea nu mai produce efecte.

Pe un scor asemănător celui de la locale, PNL va deveni primul partid parlamentar, în premieră pentru el.

Să vedem scorurile.

Consilii locale:

1.PNL-32,88%
2.PSD-28,40%
3.USR-PLUS-6,85%
4.PMP-5,72%
5.Pro România-5,18%
6.UDMR-4,92%

Consilii județene:

1.PNL-30,76%
2.PSD-22,32%
3.USR-PLUS-6,65%
4.PMP-5,88%
5.UDMR-5,28%
6.Pro România-4,95%

Primari:

1.PNL-34,58%
2.PSD-30,34%
3.USR-PLUS-6,58%
4.PMP-4,73%
5.Pro România 4,45%
6.UDMR-4,01%

Președinți de Consilii Județene:

1.PNL-31,07%
2.PSD-22,86%
3.USR-PLUS-6,04%
4.PMP-5,59%
5.UDMR-5,04%
6.Pro România-4,37%

Dacă facem o proiecție pentru parlamentare pe baza acestui rezultat – cu atît mai mult cu cît diferența de timp între locale și parlamentare e mai redusă acum ca niciodată – concluziile sunt simple, dar și spectaculoase:

1) În oricare categorie, se observă, PNL bate PSD lejer la numărul de voturi.
2) Alianța USR-PLUS nu trece în nicio situație pragul de 8% pe care îl va avea la parlamentare, deci adio Barna și Cioloș.
3) Pro România trece pragul electoral la o singură categorie, ceea ce înseamnă șanse maxime să rateze parlamentul.
4) PMP, invers, ratează pragul la o singură categorie, deci are șanse mari să intre în noul parlament.
5) Și UDMR are șanse maxime să intre în noul parlament. Cu totul, 4 partide în noul parlament.

De departe cea mai importantă constatare însă, este numărul imens, probabil fără precedent, de voturi care vor trebui redistribuite pentru că un mare număr de partide nu trec pragul.

Vorbim de peste 25%, care ar urma să se redistribuie proporțional partidelor care trec pragul, ceea ce înseamnă că PNL va lua și de aici o zestre mai mare decît PSD, în jur de 10-12 procente, față de 7-8.
Concluzia este că, pe scorul localelor, se conturează un parlament în care guvernarea PNL-PMP-UDMR ar deține în jur de 60-63%, iar PSD și minoritățile restul.
Un scor neașteptat de bun pentru PSD, față de procentele cu care era creditat în ultimul an.
Dar care îl va ține, totuși, în opoziție cel puțin patru ani de aici încolo. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. & Bețivii lui Ceaușescu solicită să li să mărească pensiile, ? Traian Băsescu îi susține, ?

  2. Pohta ce a pohtit. klaun va avea in sfarsit parlamentul lui. Noapte buna Romania! Mai mergem la vot? Aveti grija sa nu functionze camerele , rucsacii sa nu fie rupti, si la treaba, adica la furat.

    • Asasinul stalinisto/nazist Klas Iohannis, complice cu asasinii in lege exsovietici are loc garantat la o justa condamnare, pentru simplul motiv ca acest individ pune in pericol intyreaga Europa cu faptele lui hitleriste. Cu sau fara saci cu voturi falsificate in hrubele securistilor pronazisto.iohannsiti, fosti PCR-isti Iohannis si haita lui infractionala PNL/Orban nu mai au loc in politica est europeana, Nazistul Klaus Iohannis va avea soarta dictatorului ceausescu nicolae Iophannis KAPUTT.

  3. Cum ” a batut” gruparea de mare criminalitate si infractionalitate PNL/Orban PSD? Se vede clar prin talharirea voturilor cu sacii, cu rucsacurile in complicitate cu impostori jandarmi si cu protectia tacita, infractionala aAEP si BEC. NU EXISTA REZULTATE FINALE ATAT TIMP CAT JUDECATORII NU DECIS TEMEINIC ASUPRA TALHARIRII VOTURILOR DE CATREPNL/USR.

    • Si trebuie sa mai constatti un fapt.Infractorii PNL/USR au ”castigat doar cu 2,4 maxim 8% peste PSD ,Asadar electoratul a votat doar PSD voturile ”castigatoare ale huliganilor PNL/USR sunt voturi falșsificate si carate cu sacii la BEC,BEC ci accepta hptia electorala.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998