CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rîsu’ plînsu’ – De ce nu face România cipuri: pentru că minele sunt închise, iar uzinele demolate

12 comentarii / 4675 vizualizări / 23 decembrie 2022

PSD a vrut să afle de la ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, ce are România de gînd să facă pentru a se lansa în producția de semiconductori și procesoare, noua industrie pe care se bazează economia viitorului, avînd în vedere că are resursele naturale necesare. Iar răspunsul a venit, sec: nimic, pentru că toate minele sunt închise.

”Menționăm că institutele de specialitate, aflate în coordonarea MCID, ne-au comunicat faptul că materiile prime necesare în domeniul producției de semiconductori și procesoare se regăsesc și în zăcămintele din România, însa toate acestea se intîlnesc ca elemente accesorii la minereurile de bază: zăcăminte cuprifere, polimetalice (Cu, Pb, Zu, Au, Ag etc.), bauxită (Al)”. Ca urmare, „aceste elementele de interes se pot obține doar sub formă de subproduse ale procesării metalurgice (pirometalurgica sau hidrometalurgica) a metalelor de bază (Cu, Pb, Zn, Au, Ag, Al)”. Avînd în vedere că toate perimetrele miniere sunt închise, iar uzinele de procesare primară și de metalurgie sunt demolate, fără o investiție substanțială în exploatarea resurselor minerale de bază (Cu, Pb, Zn, Au, Ag, Al, etc.), în activitatea de concentrare și de metalurgie, nu se poate obține materia primă/elementele critice necesare producției de semniconductori și procesoare.” a venit replica ministrului la interpelarea deputatului PSD Virgil Chirilă. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Prietenul PSD-ist își dojenește prietenului PNL-ist de parcă slugile au voie să facă fabrici care să concureze cu ale stăpânilor.

  Bașca că pentru fabrică-ți trebuie capital, utilaje și oameni cu competențe necesare pe care colonia România, jefuită, vândută la fiare vechi și cu educația la pământ nu le are.

  Niște băieți se bagă în seamă și fac gură pentru nimic.

  • Sub regimul Ceausescu Romania exporta semiconductori, circuite, calculatoare, sonde de petrol pe 5 continente.
   Astazi in regimul democratiei capitaliste euroatlantice Romania importa paine din Germania, struguri din Africa, paracetamol din Slovenia si nu isi mai poate scoate propriul petrol de sub pamant.

   cea mai josnica colonie este colonia romania

 2. o fi fost tac-su
  radio-amator schizofrenic……

 3. CCSIT si Microelectronica(fabrica făcută cu italienii și data în folosință în 1988, și te purifica ca la NASA la intrare) se putea lucra cu materiale din intern.

 4. Cuptoarele de inalta puritate de pe platforma Pipera folosite in industria semiconductorilor au ajuns pe mana turcilor si arabetilor pentru a praji cafea!
  Acestia din urma sa-i multumesca ministrului economiei Vatasescu din guvernul Roman. Roman ala cu gatul mic , iubit de Apaca si care , doct, ne spunea ca industria noastra este un morman de fiare vechi! A fost si numai e!

  • cafea cu indiu
   cea mai buna!

 5. numai ca la „sectia de apa de-ionizata”
  i-au dat condamnare lu Gigi,golan ordinar,
  „spalau piesele cu apa aia”,
  asta intzelesese necioplitu ala care baga „oile batrane si bolnave” la pastrama.

 6. V. Chirila mai bine l-ar intreba pe Ciolacu cine si pe ce criterii ii face selectia cadrelor/specialistilor in partid.
  Cu ultima garnitura de cadre PSD-ul va duce din primavara guvernarea direct in gard.
  Daca vrei o industrie competitiva, in viitor, trebuiesc analizate disponibilitatile resurselor umane, tehnologice si desigur materiale. Pas cu pas, poate fi creata o economie competitiva dar trebuie multa pricepere, mult realism si mult patriotism.

 7. Ptr. Dl.Csalas.
  Aveti dreptate,doar ca ati omis încă un ,,ingredient” important,în opinia mea, TIMPUL
  De ingredientul asta e mare nevoie pentru punerea pe picioare a unei economii robuste
  Sa zicem ca se construieste precum în China,da’ ai nevoie de oameni ca resursa esențiala,ori pâna îi formezi dureaza….
  Sarbatori binecuvântate tuturor cititorilor.

 8. Cine o fi vandut fabricile si o fi inchis minele?

 9. Aveti toti dreptate. Este ca si cum ar spune cineva din Sahara: Ce fac aia din Taiwan -microprocesoare din nisip(siliciu)? Pai si noi avem nisip, si, inca mai mult ca ei.

 10. Aveti toti dreptate. Este ca si cum ar spune cineva din Sahara: Ce fac aia din Taiwan -microprocesoare din nisip(siliciu)? Pai si noi avem nisip, si, inca mai mult ca ei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998