CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Risu’ – plinsu’: Festivalul Enescu si incredibilul sau secret

0 comentarii / 2226 vizualizări / 9 septembrie 2015

România şi-a făcut un titlu de glorie din organizarea, de mai bine de jumătate de secol, al festivalului care poartă numele celui mai mare compozitor român, George Enescu, manifestare despre care se spune că ajută la popularizarea culturii românești în lumea întreagă. Puțini știu, însă, terifiantul secret din spatele acestui festival, chestiunea ajungînd, mai nou, subiect de dezbatere în parlament.

Într-o interpelare adresată Ministerului Culturii, deputata UNPR Mariana Nistor ridică o problemă aproape complet neștiută marelui public, legată de festivalul ”George Enescu” și care ar fi trebuit rezolvată de mult de către statul român. Abia recent, odată cu ediția din acest an, presa a relatat chestiunea în cauză, dezvăluită de însuși directorul companiei care se ocupă de organizarea festivalului, Mihai Constantinescu, dar reacțiile la nivel înalt au continuat să lipsească desăvîrșit.

”În ciuda importanţei sale, Festivalul George Enescu se loveşte anual de o problemă stringentă: foarte puţine din compoziţiile marelui Enescu se pot auzi pe scena festivalului, dintr-un motiv care nouă, ca popor, nu ne face cinste – statul român nu dispune nici până la acest moment de drepturile de autor pentru multe dintre lucrări.
La acest moment, drepturile de autor pentru cea mai mare parte a partiturilor semnate de George Enescu sunt deţinute de editurile franceze Salabert şi Enoch.
În momentul în care se doreşte prezentarea lucrărilor lui George Enescu de către statul român, în diverse festivaluri, plătim drepturi de autor către editura respectivă. Deşi această problemă, a drepturilor de autor pentru opera lui George Enescu, ar trebui să fie una naţională, până acum nu s-a oferit nicio soluţie” se afirmă în interpelarea către ministrul Ionuț Vulpescu, în care i se cere acestuia, totodată, să comunice dacă există măsuri preconizate a se lua în această situație ieșită din comun. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998