CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Risul curcilor: cum l-a facut PSD pe Ungureanu prim-ministru si candidat prezidential

0 comentarii / 1442 vizualizări / 23 februarie 2012

Incredibil, dar adevărat: Mihai Răzvan Ungureanu nu ar fi putut ajunge azi premier și potențial candidat prezidențial în 2014 fără o acțiune directă și în forță a PSD, care a acționat împotriva PDL, din acest punct de vedere.

Mai precis, e vorba de celebra lege a lustrației care, în 19 mai 2010, a fost adoptată de către Camera Deputaților, după ce trecuse și de Senat, și urma să plece la promulgare.
Potrivit legii amintite, Mihai Răzvan Ungureanu, în calitate de fost deținător al unei funcții în conducerea județeană a UTC Iași, nu ar mai fi putut candida ori să fie numit, timp de cinci ani, adică pînă în 2015, nici la funcția de ministru ori premier, nici la cea de președinte.
Demn de menționat e că legea a fost adoptată în ședința amintită în timp ce la conducere se afla Roberta Anastase, cea care declara, textual: ”Știm cu toţii că este o lege târzie, dar e normal pentru a încheia o rană a trecutului şi pentru a putea merge spre viitor să adoptăm această lege”.
Pe parcursul dezbaterilor, reprezentanții PDL au salutat, rînd pe rînd, noua lege (mai ales că ea era susținută și de președintele Traian Băsescu), secondați de cei ai PNL.

Problema a apărut din cauza opoziției categorice a PSD, care a declarat că legea e un abuz și a anunțat că o va contesta la Curtea Constituțională. 58 de deputați ai PSD, cu Hrebenciuc în frunte, s-au bulucit să semneze contestația, iar pe 7 iunie, Curtea decidea că legea e neconstituțională, în ansamblul ei.
Fără acel gest al PSD, legea ar fi mers bine-mersi la promulgarea de către Băsescu, iar Ungureanu și-ar fi luat adio, pînă în 2015, de la orice carieră politică. Ironia sorții face că azi, același PSD contestă constituționalitatea validării sale ca premier, iar MRU e apărat de pedeliștii care au votat lustrarea lui, acum 5 ani. Cu Roberta Anastase în frunte. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998