CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Risul curcilor: Macovei, laudata in Harpers Bazaar ca a bagat Romania in UE

0 comentarii / 1567 vizualizări / 3 octombrie 2012

Fostul procuror ceaușist Monica Macovei, revopsit în campion anti-corupție pe stil nou, are o apariție cel puțin surprinzătoare în revista Harper’s Bazaar, dedicată femeilor interesate de modă, în care se laudă pe cîteva pagini cu realizările sale în favoarea României, din ultimii 20 de ani

Într-o toaletă care, fără a fi malițioși, amintește de vagabondul lui Charlot, adică pantaloni negri largi, jiletcă și vestă tot negre, dar cu o coafură proaspătă și cu o tentativă de zîmbet pe chip, Macovei speculează ocazia unei intervievatoare guguștiuc într-ale politicii pentru a-și creiona portretul unei luptătoare eroice pe frontul anticorupției și al reformei clasei politice. Este trecută în revistă cariera sa de după revoluție, fără a se sufla, evident, vreo vorbă de cea de dinainte, aflăm că, după ce a eliminat corupția din România, face azi același lucru la scară mai largă, adică în UE, precum și faptul că singurul mare regret al ei e acela că și-a sacrificat unicul copil pe altarul profesiei, predîndu-l bunicilor spre creștere și educație.

Concluzia materialului e tranșantă: ”Monica Macovei a avut un rol vital în integrarea României în UE”. Vital, adică fără ea nu s-ar fi putut.

Pentru cititorii care au uitat, reamintim că negocierile de aderare a României la UE au demarat odată cu depunerea oficială a cererii, în iunie 1995, în timpul guvernării PDSR, după discuții preliminare care duraseră doi ani, și au fost încheiate de guvernul Năstase, în cadrul Conferinţei de Aderare la nivel ministerial din 14 decembrie 2004, decizie confirmată de Consiliul European de la Bruxelles din 16-17 decembrie din acelaşi an. În acelaşi timp, Consiliul a reafirmat şi calendarul de aderare: aprilie 2005 – semnarea Tratatului de Aderare; 1 ianuarie 2007 – aderarea efectivă.

Monica Macovei a devenit ministru al Justiției abia pe 29 decembrie 2004, cînd toate formalitățile erau încheiate. Ba, dacă e să fim onești, reamintim că, imediat după instalarea la putere a guvernului Tăriceanu și a președintelui Băsescu, mentorul Monicăi Macovei, acesta a fost la un pas să redeschidă anumite capitole ale negocierilor, încheiate cu trudă, ceea ce ar fi putut avea drept rezultat devastator amînarea integrării țării în UE. Cîteva mici amănunte pe care e firesc ca o revistă de rochii și farduri să nu fie capabilă să le prezinte publicului, de unde, poate, și opțiunea Monicăi Macovei pentru Bazaar. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998