CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9490 RON DOWN | 1 USD = 4.3853 RON DOWN | 1 GBP = 5.8544 RON DOWN

Rocada nebunilor

1 comentariu / 1816 vizualizări / 23 iulie 2015

Care va să zică, Ponta nu mai este bun de președinte PSD și pleacă. Deși, omul este un simplu urmărit penal. Dar, până una-alta, stă premier. Țeapân. Vine Dragnea, care tocmai a demisionat din Guvern, din motive de condamnare penală și se duce glonț președinte interimar PSD. După ce, în prealabil, se retrăsese devenind un fel de eminenţă cenușie. Tot din motive penale. Penalul le ia mințile oamenilor politici. Cu penalul pe piele sau cu penalul în sânge sau cu penalul pe creier, ei reacționează aberant. Ca să nu spun, pervers.
Haideți să ne imaginăm că Direcția Națională Anticorupție a luat-o razna. Cu sau fără impuls SRI. Și că judecătorii, încet-încet, acompaniază DNA. Continuând acest raționament, să mai admitem ceva. Și anume, că Dragnea este nevinovat. Că a fost condamnat la închisoare cu suspendare, pe nedrept, de către prima instanţă și că, în instanţa de recurs, va fi, din nou, condamnat. Tot pe nedrept, de asta dată la închisoare cu executare. El știe că se poate întâmpla această nedreptate. Și că atunci, adică foarte repede, poate pleca într-un penitenciar de maximă siguranță. Din poziția de președinte al celui mai mare partid din România. Și în condițiile în care a votat împreună cu ceilalți colegi un nou statut. Conform acestui statut, oricine are probleme cu justiția este eliminat din orice funcție de conducere în PSD. După ce a făcut un pas energic înapoi, Dragnea a făcut un pas la fel de energic înainte. Statutul acela, bătut în cuie, Dragnea l-a umplut de scuipat.
Să admitem că și în ceea ce îl privește pe Victor Ponta, situația este identică. În sensul DNA. Și în sensul statutului PSD. Și că, deși este anchetat pe nedrept, el, Victor Ponta, conformându-se statutului pe care l-a promovat împreună cu Dragnea, a făcut pasul înapoi. Părăsind conducerea executivă a partidului. Predând ștafeta unei persoane. Rovana Plumb. Care încă nu a fost luată de viitură DNA. Până în acest punct, Victor Ponta, să spunem, că procedează logic. În acord cu importanta decizie pe care a inițiat-o în partid. Dar din Guvern nu a plecat. Deși cochetează cu ideea. Și o mai și negociază. Nu a plecat, deși, aceeași logică care l-a făcut să abandoneze partidul pe care l-a condus ar fi trebuit să funcționeze și în ceea ce privește guvernarea. Adică, statutul său de premier. În ipoteza noastră, Victor Ponta, un om nevinovat, hăituit de DNA, nu a scuipat pe statutul partidului cum a făcut Dragnea. În schimb, a scuipat pe Palatul Victoria. Pe imaginea Guvernului României.
Partidul din care fac parte cei doi oameni, hăituiți pe nedrept de DNA şi de justiția română, se cutremură. Plăcile tectonice se încing. Se pun în mișcare. Generează o pierdere uriașă de energie. Şi cutremure, care pot duce la prăpăd. Dacă se întâmplă așa, dacă în cele din urmă, PSD, ca partid, nu are capacitatea de a se autoconserva, de a se reinventa, de a-și reocupa poziția pe care o merită în arhitectura politică a României, atunci vor trebui căutați vinovații.
Și cine sunt vinovații? Să o luăm de la început. În ipoteza în care DNA face abuzuri, în ipoteza în care justiţia face și ea abuzuri, vinovații pentru tot ceea ce se întâmplă în PSD sau ce, Doamne fereşte, s-ar putea întâmpla, nu pot fi, în niciun caz, identificați în afara acestui partid. Vinovat nu poate fi nici DNA și nici justiția. Vinovați sunt liderii politici care au luat, în aceste zile, decizii aberante.
Să răsturnăm însă logica acestui raționament. Să spunem invers. Şi anume că DNA nu a greșit. Nici în legătură cu Dragnea, nici în legătură cu Ponta. Iar justiția nu a greșit atunci când l-a condamnat, la închisoare cu suspendare, pe Dragnea. Și nici nu ar greși dacă, Doamne fereşte, îl va condamnă, cu executare, la recurs. Și să vedem, luând în calcul această ipoteză, cum au reacționat cei doi oameni politici și cum a judecat partidul. Ei bine, dacă ne plasăm în acest scenariu, concluzia este de o simplitate debordantă. Atât Victor Ponta, cât și Liviu Dragnea au comis erori fundamentale. Care ar trebui să-i scoată, definitiv și iremediabil, din politică. Pe ușa din dos. Pentru că răul făcut partidului este ireparabil.
Nu există un al treilea scenariu. În oricare dintre cele două scenarii pe care l-am prezentat mai sus, doi politicieni, care au avut performanțe remarcabile în cariera lor recentă, au lovit iremediabil în partidul care i-a adus la putere. Era de așteptat să se întâmple așa în cazul lui Victor Ponta. Liviu Dragnea este însă o surpriză. Nu-l vor mai spăla toate apele după ce PSD va fi pierdut mai mult decât se cuvine să piardă. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Oare cine e dragnea ( cu d mic ) ??? Nu e asleaci dragnea care anul trecut, in prezenta lui Ion Iliescu tipa cat il tinea (g)ura ” VA MULTUMIM ! SUNTETI SINGURUL LIDER PSD CARE VINE IN JUDETUL NOSTRU ! LUI MIRCEA GEOANA II ESTE RUSINE SA VINA LA NOI ! ” ??? NU e asleaci dragnea care tipa la Brasov ca-si da demisia din PSD , daca Ion Iliescu nu e sanctionat ??? Nu e asleaci dragnea care la cateva zile dupa Brasov il barfea pe mircea geoana si-i invidia pe consilierii lui Ion Iliescu …” Ce fericiti trebuie sa fiti ca lucrati cu un asemenea OM ” ??? Vreti sa mai continui ??? Saptamana asta oare , pe care dragnea il vom vedea ???

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *