CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rodica Culcer, acuzata ca a premeditat discreditarea lui Paunescu

0 comentarii / 2896 vizualizări / 16 noiembrie 2010

Cazul Păunescu se amplifică de la o oră la alta: după ce siteul nostru a dezvăluit în premieră raportul Comisiei de Etică a TVR potrivit căruia se recunoaște că postul public a încălcat deontologia profesională, iată că apar noi elemente, explozive, care ar putea băga TVR chiar într-un proces răsunător cu moștenitorii marelui poet.

Concret, Comisia de Etică a trimis Consiliului de Administrație al TVR, acum o oră, un raport suplimentar care ar putea constitui dovada premeditării în cazul emisiunii ”Ultima ediție”, care l-a martelat pe Adrian Păunescu exact în ziua înmormîntării sale. Membrii comisiei au descoperit o postare semnată de Rodica Culcer în subsolul unui material publicat ieri pe siteul asymetria-anticariat de publicistul Petru Clej și intitulat ”Nu am nimic în comun cu România lui Păunescu”, postare care dovedește că emisiunea TVR a fost din start concepută ca una anti-Păunescu.

Potrivit noului raport al Comisiei, ”În strânsă legătură cu cazul emisiunii „Ultima ediţie” analizat de Comisia de Etică şi Arbitraj, vă supunem atenţiei un comentariu semnat cu numele „Rodica Culcer” şi postat luni, 15 noiembrie la adresa: http://asymetria-anticariat.blogspot.com/2010/11/nu-am-nimic-in-comun-cu-romania-lui.html

rodica culcer: (15-11-2010 la 05:03)
”Foarte interesanta si binevenita atitudinea voastra fata de cazul AP. Am incercat si noi la TVR sa dam glas celor revoltati de cultul personalitatii sale, prin emisiunea in care a fost invitat Andrei Cornea, iar acum suntem prigoniti de PSD, prin oamenii lor din CA si din Comisia de etica a institutiei. Mai mult, Victor Ponta a cerut in plenul Parlamentului audierea intregii conduceri a TVR pentru modul in care a reflectat disparitia “marelui poet”.
Unde ma despart de tine si de analiza ta este in implicarea religiei ortodoxe in aceasta isterie: totul nu este decat o manevra a PSD, care a vrut sa-l transforme in martir al neamului si s-a folosit masiv de RealitateaTV si de Antene in acest sens. Desigur, aparitia presedintelui Basescu la catafalc a fost regretabila, dar asta nu schimba faptul ca totul, absolut totul, este o operatiune politica – ceea ce este foarte grav”.

Comisia de Etică afirmă că, ”în cazul în care semnătura se dovedeşte reală – autorul comentariului respectiv încalcă în mod flagrant mai multe prevederi ale Statutul ziaristului din SRTv şi prejudicază imaginea instituţiei.
Afirmaţia că în Comisia de Etică şi Arbitraj s-ar afla „oameni ai PSD” este de o gravitate extremă: în măsura în care s-ar dovedi întemeiată, jurnaliştii respectivi ar fi pasibili de desfacerea contractelor de muncă. Amintim că doamna Rodica Culcer a lansat acuzaţii similare într-un interviu neautorizat acordat cotidianului „România liberă” în 9 februarie 2007, refuzând apoi sistematic să prezinte dovezi şi să-i nominalizeze pe jurnaliştii la care s-a referit. Din punctul nostru de vedere, reluarea acestor calomnii nu face decât să-l descalifice definitiv – profesional şi moral – pe autorul acestora. Din punct de vedere instituţional, fapta ar trebui sancţionată potrivit normelor interne.
Din comentariul citat transpare ideea autorului că prin invitarea domnului Andrei Cornea la emisiunea „Ultima ediţie” s-a încercat echilibrarea reflectării morţii poetului Adrian Păunescu în audiovizualul românesc. Cu alte cuvinte, grija autorului a fost ca presupusele excese ale televiziunilor menţionate să fie contrabalansate pe piaţa media de către TVR. Este un calcul bizar, care sugerează că excesele unora sunt compensate de excesele altora. În plus, logica de mai sus ignoră o normă profesională elementară: datoria jurnalistului de a asigura echilibrul în interiorul propriului program.
Evident, comentariul de mai sus dovedeşte că dezechilibrul constatat în emisiunea „Ultima ediţie” din 7 noiembrie a fost unul asumat, din moment ce autorul postării recunoaşte că anticipa şi conta pe o anumită raportare a invitatului faţă de subiect.
Vă rugăm să analizaţi dacă aspectele menţionate respectă atât Statutul ziaristului din SRTv, cât şi celelalte norme interne” este recomandarea Comisiei către Consiliul de Administrație. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998