CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Romani, iesiti la vot!

0 comentarii / 1963 vizualizări / 29 iulie 2012

Secţiile de votare s-au deschis azi, la ora 7,00, la urne fiind aşteptaţi, până la ora 23,00, 18.292.514 alegători pentru a se pronunţa prin ‘da’ sau ‘nu’ asupra demiterii preşedintelui Traian Băsescu, suspendat de Parlament pe data de 6 iulie.

Participanţii la referendum pot să-şi exprime opţiunea în 18.548 de secţii de votare, dintre care 18.242 organizate în ţară şi 306 în străinătate.

În Bucureşti, cei 1.792.689 de alegători pot să voteze în 1.235 de secţii.

Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin ‘da’ sau ‘nu’ la întrebarea înscrisă pe buletinul de vot: ‘Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?’.

La ora 23,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea terminată şi dispune închiderea acesteia. Alegătorilor care la ora 23,00 se află în sala unde se votează li se va permite să îşi exercite dreptul constituţional.

Demiterea este aprobată, conform Agerpres, dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor care s-au prezentat la urne, însă pentru a fi validat referendumul, la scrutinul din 29 iulie trebuie să se prezinte jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor, adică 9.146.258 de persoane.

La referendum, electorii votează la orice secţie, în ţară, în baza cărţii de identitate, a cărţii de identitate provizorii sau a buletinului de identitate. Cetăţenii români cu domiciliul în România nu pot vota la una din secţiile de votare din ţară pe baza paşaportului, iar cei cu domiciliul în străinătate pot vota în ţară şi în baza paşaportului simplu cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate. În străinătate, alegătorii votează în baza paşaportului simplu, a paşaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau a cărţii de identitate. Elevii din şcolile militare votează în baza carnetului de serviciu militar.

Au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate care nu şi-au pierdut drepturile electorale, precum şi cele aflate în arest preventiv pot vota la referendumul din 29 iulie prin intermediul urnei speciale, fără a mai exista condiţia ca acestea să aibă domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare unde se află penitenciarul sau locul de detenţie.

Şi persoanele netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate, aflate sau nu în instituţii sanitare sau de ocrotire socială, pot să-şi exercite dreptul de vot la referendum cu ajutorul urnei mobile.

Biroul Electoral Central a informat că accesul alegătorilor în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis.

De asemenea, comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul sediului secţiei de votare este interzisă.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998