CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Romania, cobaiul mondial al gigantilor farmaceutici

0 comentarii / 1525 vizualizări / 12 decembrie 2010

Potrivit publicaţiei americane Vanity Fair, România se situează pe locul 2 în topul mondial al destinaţiilor pentru „turism farmaceutic”, fiind, după Rusia şi înaintea Thailandei, locul în care marii coloşi farmaceutici de peste ocean îşi testează viitoarele medicamente. Avertismentul vine din partea deputatului PSD Mugurel Surupăceanu, care mai spune, pe blogul propriu, că târgul e grozav, dar numai pentru companiile farmaceutice, mai ales că sumele cu care sunt plătiţi „cobaii ” sunt foarte mici în comparaţie cu riscurile aferente procedeului.


Au fost numărate deja 876 de teste realizate la noi, relatează deputatul PSD, o mare pondere în circuitul „cobailor” având-o judeţul Iaşi. Dat fiind că ne aflăm pe locul 2 în topul mondial, cu mult înaintea unor ţări ca Uganda (locul 132) sau Bangladesh (locul 76), ar trebui să fim îngroziţi de acest aspect şi să ne întrebăm ce face posibilă o asemenea amploare a fenomenului la noi. În mod cert un prim răspuns referitor la amploarea fenomenului rezidă şi din dezinformarea cetăţenilor cu privire la pericolele cercetării farmaceutice aplicate şi, poate, mai degrabă, din legislaţia existentă care le permite companiilor de medicamente să se joace în voie cu sănătatea şi onoarea de om a românilor nevoiaşi şi naivi. ”Oricare ar fi cauza, deşi mă îndoiesc că ea ar putea avea o singură natură,
rezultatul e dezastruos. Asemenea statistici sunt un record pe care te-ai aştepta să-l întâlneşti în cazul ţărilor cu o rată imensă de analfabetizare şi/sau de sărăcie. Suntem oare chiar atât de săraci? Sau doar inconştient de disperaţi?” se mai întreabă, retoric, Surupăceanu. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998