CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6562 RON UP | 1 GBP = 5.7565 RON UP

România, la loc comanda! Cereale și Bâstroe

7 comentarii / 1033 vizualizări / 28 aprilie 2023

În fine, lucrurile s-au lămurit. Se pare că definitiv. Tema atât de dramatică a prezenței cerealelor ucrainene pe teritoriul României este strâns legată de adâncirea șenelului pe Canalul Bâstroe. Și de afectarea gravă, deliberată, a ecosistemului Deltei Dunării. Și cerealele, și Bâstroe sunt dirijate de mai mult timp de Uniunea Europeană. Iar Uniunea Europeană nu face decât să execute ceea ce i se dictează de la Washington. Și, în fine, lecția de dictare de la Washington o dau nu numai magnații din complexul militar, ci și traderii de cereale din Ucraina. Cei mai importanți fiind tot americani. Așa că Petre Daea se zbate de pomană.
Singur împotriva tuturor! În această situație se află ministrul român al Agriculturii. Înjurat din toate părțile. Copleșit de decizii luate mult peste capul lui. Traderii americani de cereale sunt de fapt nu numai traderi, ci și proprietarii celor mai semnificative suprafețe agricole din această țară. Interesele lor se cifrează la câteva zeci de miliarde de euro pe an. Dacă cerealele ucrainene, așa contaminate cum sunt, așa cum sunt ele tratate genetic, nu ar mai fi comercializate pe piața europeană, gaura financiară a traderilor americani ar fi uriașă. Pe de altă parte, este cât se poate de adevărat că și fermierii ucraineni ar fi într-un mare pericol. Decizia de a invada piața statelor est-europene cu cereale și alte produse agro-alimentare din Ucraina nu a fost luată la București. Nu îi aparține lui Daea. Nu aparține nici măcar Guvernului României. A venit cumva bătută în cuie de la Bruxelles, după ce a fost dictată la Washington. La pachet cu Bâstroe. Pe malul Potomacului s-au făcut niscaiva calcule. Și s-a ajuns la concluzia că-i mai avantajos să duci la sapă de lemn fermierii din câteva state est-europene și să pui în pericol ecosistemul Deltei Dunării, decât să blochezi produsele agroalimentare ale Ucrainei în interiorul granițelor acestei țări. Că doar de aceea avem un partener strategic, nu-i așa? Ca să elaboreze strategii.
Eu nu mă mir deloc că așa stau lucrurile. Din nou, presa de la București a estimat situația corect și din timp. Ceea ce mă miră însă este lambada, penibila pantomimă pe care ne-au jucat-o câțiva înalți demnitari de la București. Sorin Grindeanu fiind cel mai relevant dintre aceștia. După cum remarcați, eu nu-l includ pe Petre Daea în acest grup straniu de interese. Pentru că știu perfect că Petre Daea a fost lăsat singur. Așa cum de altfel a și spus. Ce putere are Petre Daea în comparație cu birocrația de la Bruxelles și cu lobby-ul de la Washington?
Și, atenție, fiindcă tot vorbeam despre Delta Dunării, la pachet mai vin și bazele militare create acolo de americani, pentru a-și asigura o ieșire la Marea Neagră. Care, de voie, de nevoie, au fost acceptate de mai marii statului român.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. compunere de clasa a IV-a

  2. @ Dacă ați observat , în îndelungata dumneavoastră activitate ziaristică, despre ”scurgerile de informații”, de la secreți și instituții, că ar putea da diverse secreții și scurgeri , chiar și pe la indivizi ce ar putea fi considerați chiar și ”incomozi”, făcându-i uneori chiar și pacienți pentru spitale, ?

  3. Exact asta-i adevărul! Am fost vândut de multă vreme pe nimic. Mai e ceva de făcut? Poate că da, dar nu are cine deocamdată.

  4. & Dacă sunteți de părere că ar putea fi utilă înființarea unui serviciu public de presă , la care să lucreze ziariști ca ,Tolontan, Ciutacu, Banciu, etc., care să caute și dea publicității ceea ce încearcă să secretizeze, politicienii , serviciile secrete, Ministerul Public, secretizările fiind de regulă asociate și „furăciunilor”, ?

  5. Mi-e silă să citesc prostiile scrise de primul securist din presă. Dar am ginit vreo două fraze in care sunt elogiați activistul PCR numit Daea si securistul Grindeanu. Vax. PSD este o grupare multicoloră de tigani bisnitari, laolaltă cu progresisti slugi ale lui Soroș,incompetenti, mincinosi si hoți.

  6. Europa, vasalul americii cum bine a spus Macron. America vrea sa fie condusa de un senil, bolnav de alzheimer.

  7. Buna analiza dumneavoastra si ne mai releva un fapt care descalifica politica de mutenie / indifeenta impusa de la Palatul Cotroceni liderilor politici din Romania si anume sa nu discute deschis cu poporul roman despre motivatia, necesitatea si mai els justetea politicilor economice, sociale, financiare si chiar de lobyy sau poate de santaj pe subiectul Schengen in raport cu terte state.
    Sunteti printre putinii redactori, oameni din presa romaneasca care isi asuma un punct de vedere echistant si fara partizanat politic , felicitarii !!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998