CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Romania lui Ceausescu – studiu de caz in SUA pe tema refuzului vaccinarii

21 comentarii / 5157 vizualizări / 19 decembrie 2021

Prestigioasa revistă americană Foreign Policy a publicat ieri un material consistent pe tema refuzului oamenilor de a se vaccina, în general, și folosește foarte mult cazul României – începînd din perioada comunistă – pentru a exemplifica respectivul refuz

Jenna Clark, cercetător senior la Center for Advanced Hindsight al Universității Duke, sintetizează, astfel, concluziile a două studii științifice privind vaccinarea.

La începutul lunii decembrie, aproximativ 8,5 miliarde de doze de vaccin COVID-19 au fost administrate în întreaga lume. Acest lucru face ca efortul de vaccinare împotriva COVID-19 să fie cu ușurință cea mai mare intervenție de sănătate publică din istorie – și totuși, succesul său a fost mixt. Țărilor cele mai vulnerabile din lume li s-au refuzat cote echitabile de vaccinuri, în timp ce în țările mai bogate, principala problemă nu este accesul, ci scepticismul. De exemplu, statul Saxonia din estul Germaniei are rate complete de vaccinare de numai aproximativ 56% și o rată de infectare de peste două ori mai mare decât întreaga țară, arată cercetătoarea.

S-ar putea să nu existe o ilustrare mai bună a acestui fenomen decât vaccinul împotriva rujeolei. Fiind o boală extraordinar de contagioasă, rujeola necesită o rată de vaccinare de aproximativ 95 la sută pentru a obține imunitate de turmă – punctul în care boala nu va circula liber printre oameni. În 1978, la un an după introducerea primului vaccin împotriva rujeolei în România, 540 de persoane din 100.000 au contractat rujeolă. Până la finele mileniului, vaccinările copiilor atinseseră 96 la sută, iar incidența în România s-a redus la 0,16 la 100.000 de oameni – o realizare extraordinară după orice standard.

Dar apoi rata de vaccinare împotriva rujeolei a început să scadă. Până în 2017, ea a scăzut la 86 la sută din populație pentru prima doză, 75 la sută pentru a doua, iar România a fost afectată ani de zile de o nouă epidemie, împreună cu mare parte din Europa. În 2018, au existat 83.540 de cazuri de rujeolă în toată Europa, comparativ cu 5.273 cu doar doi ani înainte. În 2018, rata de vaccinare împotriva rujeolei din România a revenit la 81% pentru cele două doze complete, un exemplu al creșterilor care apar adesea atunci când consecințele nevaccinării devin vizibile.

În cazuri precum cel al României, când o țară are inițial rate mari de vaccinare care apoi scad, nu accesul la vaccin este problema, ci reticența.

Ezitarea la vaccin ar putea părea un comportament de nișă – unele cercetări sugerează că doar 8% dintre americani se identifică în mod fiabil ca „ anti-vaxxeri ” – dar este o problemă bine cunoscută în sănătatea publică și e una de durată. Cu aproape un an înainte de apariția COVID-19, OMS a identificat reticența față de vaccin ca fiind una dintre primele zece amenințări la adresa sănătății globale. Eradicarea bolii nu va fi posibilă până când nu înțelegem motivele psihologice și culturale complexe care stau la baza atitudinilor anti-vaccinare, se mai punctează în material. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

21 Comentarii

 1. SRI funcționează după legi vechi de 30 de ani. Oricând se scot cu faptul că nu intră în fișa postului. Din ceea ce se vede, SRI are două mari direcții de acțiune: antiterorismul și antisemitismul. Restul activităților este opțional.

 2. Cum sa faci analogie intre vaccinul antirujeolic, CARE IMUNIZEAZA IMPOTRIVA CONTRACTARII SI RASPANDIRII BOLII, cu vaccinul anti-covid care, chiar in naratiunea oficiala „te fereste de imbolnavirile severe” nu de contractarea bolii sau de raspandirea ei?

  • Ar ajuta si sistemul sanitar sa nu fie asaltat de obezi sufocati. Pe urma tot voi, șoșocii, veniți cu statisticile care arată creșterea mortalității non-covid fără să faceți legătura că sistemul sanitar este inaccesibil.

 3. In categoria ” sosoci” intra laureati Nobel si chiar creatorul testului PCR. In categoria cealalta intra NULITATI si CORUPTI. Vaccinul nu-i apara pe obezi de sufocare pentru simplul motiv ca este INEFICIENT: nu previne portajul virusului de catre persoane sanatoase, nu previne imbolnavirea, nu previne transmiterea bolii, nu previne formele grave. Inca nu s-a dovedit ca acest vaccin ar fi bun la ceva, in afara de terorism medical si mediatic. Noroc ca numerosi cetateni si-au abandonat televizoarele si nu se mai uita la CNN Romania !

  • Intră o grămadă de proști și proaste.

 4. Asta e hal de analiza? De cercetare? Porneste de la premise gresite si vrea concluii fezabile. Cum sa compari vaccinul antirujeolic cu chestia asta care nu imunizeaza?Cum sa compari perioada dinainte de 1989,cind cetatenii aveau incredere in masurile luate de stat, cu anii 1990 cind altele sint intentiile? Daca masurile care s-au luat au avut la baza asemenea,,analize,, ce sa ne mai mire rezultatul.Au fost scopuri diferite. UNii au vrut sa trateze iar altii sa cistige bani.

  • Cetățenii nu aveau drepturi înainte de 1989.
   Modernitatea vine și cu drepturi individuale (eu nu recunosc niciun drept colectiv, ci doar suma și granițe de drepturi individuale, eu nu știu cine este acel personaj colectiv care ar avea drepturi) dar vine și cu o mai mare transparență. Așa aflăm și noi acum cât de nesigură este medicina pe soluțiile pe care le oferă și care apoi devin obligatorii.
   Vaccinurile ar trebui să devină non-profit, să fie finanțate ca orice program din bugetul comun al UE care să taxeze corporațiile farmaceutice. Niciun patent să nu poată fi aplicat pe vaccinuri și acestea să poată folosi orice patent dintr-o aplicație medicală non-vaccinală.

   Suntem într-o epocă nouă. Nu ne mai putem întoarce în bezna anilor 80. Încrederea în Big Pharma este aproape distrusă. Iar statul ar face bine să nu instaureze o teroare medicală și mai mare prin forțarea „încrederii”. Omul normal are acces la informații și vede nesiguranța și incertitudinea medicinei. Poate fi la un click distanță. Acum 20 de ani trebuia să ceri un dosar de 100 de pagini trimis prin poștă de la Pfizer. Nu ne vom mai întoarce la ratele de participare din perioada beznei. Medicina trebuie să se adapteze și să creeze și medicamente/terapii pentru boală.

 5. Ceea ce mi se pare f. îngrijorător e contradicția dintre eforturile aproape disperate ale „unora” de a impune așa-zisul vaccin la nivel „planetar”, și totala lipsă de rezultate pozitive – fenomen „explicat” rudimentar și sfidător pe seama „antivacciniștilor”, a celor proști și „încuiați la minte” care nu pot să priceapă că ceea ce văd nu-i adevărat etc… etc…
  Și mai îngrijorător e faptul că, mai nou, nu (le) e de ajuns învrăjbirea la nivel „interpersonal”: se escaladează „învinovățirea” la nivel interstatal, ușor de deviat spre una interrasială, cu toate consecințele imaginabile…

  Narativul „Românii sunt o frână în calea progresului” (cu extensia: trebuie eliminați din istorie…) s-a mai fluturat în prag de „mari revoluții sociale” pe care le visau, și unii, și alții.
  Cei ce vor să se aplece asupra motivelor reticenței Românilor la „vaccina-re”, să nu uite că noi suntem „hârșâiți” cu propagandele ideologice, și nu putem să nu vedem că între mai vechiul „Partidul e-n toate etc…” și mai noul „Vaccinul e-n toate…”, nu-i practic, nici o diferență.

  Vorba e că, Românii, cu filozofia lor de viață”, riscă să devină un real pericol d.p.d.v. al „profitorilor pandemiei” deoarece, „în neghiobia noastră”, aducem în față adevăruri „gol-goluțe”, în contra „tezelor oficiale”.
  „Amplitudinea” (cu minciuni cu tot) ultimului val (delta, parcă), în condițiile slabei vaccinări și a unei asistențe sanitare, practic nule, spune ceva…

 6. Andrei Cacamicu, ești idiot amice!

  • Spuse prostovanul criminal. :))))))))))))))))))))))))))))))))

 7. https://www.oecd-ilibrary.org/docserver/74ad9999-en.pdf?expires=1639931188&id=id&accname=guest&checksum=84746A98FAF04CE01FA5793FD6AE8881

  Pagina 13

  În România se crapă maxim de boli tratabile. În timp ce sistemul sanitar este blocat cu șoșoci prostovani, fumătorii, obezii și nebunii o ard roșiori în obraji până crapă, complet suddenly.

  Pagina 19

  România nu testează, COVID 19 umblă creanga prin țara securiștilor prostovani și a țăranilor imbecili care n-au ajuns securiști ca ceilalți țărani imbecili.

  • Eu as propune ca ”prostovanii, fumatorii, obezii si nebunii(?!)” sa nu mai plateasca asigurare obligatorie de sanatate.
   In acest fel ei nu vor mai ”bloca sistemul de sanatate” care va putea trata, in voie, covidul sau orice altceva !!!

 8. Covid-19 umbla liber printre vaccinatii cu prostie. Care nu suporta nici masca pe bot. In toate tarile, spitalele sunt sufocate de vaccinati infectati, numai in RO se mistifica adevarul. In spitale oamenii mor pentru ca sunt tratati cu…indiferenta. Sunt sufocati la propriu de tratamente neadecvate din protocoale americane si de lozincile dobitocesti privind vaccinarea. Care nu previne ni-mic. Din contra, vaccinatii sunt de 2x mai expusi la infectare decat ne-vaccinatii. Si imprastie boala. In ianuarie valul 5 vine de la ei, ca ne-vaccinatii au restrictii. In articolul respectiv, gazeta a uitat sa mentioneze, ca pe timpul ăla, vaccinul nu era o șarlatanie.

 9. Daca am trecut deja prin boala, de ce trebuie să mă mai vaccinez? Înțeleg că Pfizer și-a bugetat pentru anul următor 31 miliarde dolari din vaccinuri.. cum naiba sa se termine pandemia acum ? Trebuie să-și facă targetul, au și ei familii, nu?

 10. Exista o problema fundamentala cu articolul din FP. Este lipsit de suport stiintific.
  CDC spune „Two doses of MMR vaccine are about 97% effective at preventing measles; one dose is about 93% effective.”
  CDC-ul ne spune ca practic o singura doza cam tot efectul ala il are (ca nu putem crede in tolerante mai mici de 4%). Deci decizia de a face doar o singura doza este cea mai corecta dpdv medical.
  Sa spui ca daca a scazut rata vaccinala de la 96% la 85% si brusc Romania are epidemie de rujeola….. ceva este putred. Si poate fi putred in minciunile privind eficienta vaccinurilor…. lucru pe care il vedem si la Covid.
  Oamenii au acționat pe baza prospectelor medicale care erau mincinoase, cel mai probabil.

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3570049/
   ” In our evaluation of 763 healthy school-aged children in Rochester (MN, USA), all previously vaccinated with two doses of MMR, only 91.1% demonstrated protective humoral immunity”
   Deci, da, cifre de performanta umflate din pix care nu se regasesc in realitate.

 11. E plina lumea de indivizi si entitati suprastatale care vor sa ne faca „binele cu forta”
  La ora actuala sunt foarte multe pozitii documentate , de oameni instruiti, care stiu despre ce vorbesc. Este demonstrata actiunea insidioasa de a experimenta periculos pe rasa umana. Sub numele clasic de vaccin se folosesc substante periculoase pt. oameni.
  Paradigma deja a inversat trendul. Nu ce i care sunt retinuti si realisti sunt in zona de risc. Cei care s au vaccinat sunt cu probleme.

 12. Americanii sa ne pupe-n cur si apoi sa ne mai slabeasca !
  Sa se ocupe de ei fiindca in curind se autodestructureaza !!!
  Le doresc succesuri !

 13. @ Ai bă, și când umblă coronavirusul ăsta să infecteze populația, ? De sărbători, de Ziua Recoltei, de Paște. vara își ia concediu, ?
  O fi de la „caltaboșul” lui Remeș, ?

 14. Vaccinatii vor darama statele …cand vor intelege ca sunt COBAI si lasa invinuirea nevaccinatilor, cum le striga banditii care castiga…cand vor pricepe ca STATUL ROMAN I-A TRANSFORMAT IN SOARECI PENTRU EXPERIMENTE….ATUNCI OMOR !

 15. Asa zisul vaccin anti covid nu poate fi numit vaccin, deocamdata este doar un ser experimental.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998