CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Romania – nucleul flescait al Europei si experimentul Macron

4 comentarii / 4256 vizualizări / 23 martie 2017

În urmă cu un an, scriam pe Inpolitics un material care s-a dovedit premonitoriu, despre mișcările de stradă din unele state europene care au capacitatea să genereze grupări politice noi. La acea vreme lansam întrebarea dacă nu cumva România – cu ale sale manifestații de după Colectiv – nu a ajuns un soi de poligon internațional pentru experimente social-politice. Răspunsul s-ar putea să fie pozitiv, prin prisma evenimentelor ulterioare, dar un lucru e sigur: ceea ce se întîmplă la noi în raport cu experiențele altora, ne califică doar pentru ceea ce s-ar putea numi nucleul fleșcăit al UE.

Pe 7 aprilie, anul trecut, atrăgeam atenția asupra mișcărilor de stradă cu totul neobișnuite din Franța ultimei perioade:

”O știre care vine în această seară din Hexagon, via AFP, va electrocuta, în mod cert, alegătorii din România: francezii par să se fi săturat de tot ce înseamnă clasa politică, indiferent că este vorba despre partidele de stânga sau de dreapta, și își exprimă de o săptămână dorința pentru un nou tip de politică printr-o mișcare începută la Paris și care se extinde către orașele din provincie.

În fiecare seară, conform Agerpres, sute de persoane se adună în Piața Republicii din Paris pentru a-și manifesta toate nemulțumirile, cum ar fi cele legate de corupție, nivelul de trai, violențele poliției, cârdășia elitelor, dificultatea de a găsi o locuință, etc.
”Ideea este să creăm o nouă agora în spațiul public”, astfel sintetizează acțiunea un participant la mișcarea căreia i s-a dat numele ”Nuit Debout” (Noaptea în Picioare).
”Vrem să exprimăm saturația generală, împotriva societății, împotriva guvernului. Să luăm politica în mâinile noastre”, explică el, în timpul manifestației din Piața Capitoliului, la Toulouse.
Câteva sute de kilometri la nord de acest oraș, ministrul economiei, Emmanuel Macron, în vârstă de 38 de ani, a anunțat la o ”reuniune cetățenească” lansarea unei noi mișcări ”nici de dreapta, nici de stânga”, pe care a denumit-o ”En Marche” (”În marș” sau ”În mers”).
(…)”Nimeni nu știe unde se va ajunge”, mărturisește unul dintre participanții la ”Nuit Debout”, care crede însă că ”acesta este un spațiu de discuții de care avem mare nevoie””.

Într-adevăr, mișcările din Franța aduceau izbitor cu cele izbucnite la noi după tragedia de la Colectiv.
Și au semănat încă și mai izbitor cu cele care aveau să urmeze după celebra ordonanță 13.

La vremea scrierii articolului sus pomenit nu știam că fix în ziua precedentă tînărul de numai 38 de ani Emmanuel Macron înregistrase oficial En Marche ca partid politic.
Intuiam, însă, că întrebarea ”unde se va ajunge” va căpăta un răspuns concret, cel puțin la francezi.

În perioada de aproape un an care a trecut, En Marche s-a conturat ca o forță politică de viitor, iar liderul său, Macron, e lansat puternic în cursa prezidențială. După prima dezbatere televizată a candidaților, din această săptămînă, sondajele îl dau la unison învingător pe Macron, în dauna redutabililor Fillon, Hamon sau Le Pen.

Dacă Macron învinge la prezidențiale, En Marche va scoate în mod cert un scor de excepție la legislativele din vară.

În mai puțin de un an de zile, revolta societății franceze a generat un partid nou, de mare perspectivă și un lider creditat, de acum, cu șanse masive la șefia statului.

Într-un interval de timp similar, revolta încă mai masivă – mai ales raportat la populație – a tinerilor frumoși și liberi i-a ”produs” ori susținut pe Nicușor Dan, Dacian Cioloș și Florin Bădiță.

Primul are idei puțin și, în general, nu e de acord cu ele, al doilea nu știe clar ce vrea – dacă o vrea ceva – iar al treilea se remarcă prin declarații publice gen: ”Noi avem acum o masă de tineret care nu iese oricum la vot, dacă și partidele noi care vin o dau în bară, se fute tot. Ar fi super de căcat.” ori ”Deci da, am facilitat oarecum căderea lui Ponta, dar atât. Nici măcar nu mai știu exact ce am organizat”.

Chiar și aici, România se plasează în nucleul fleșcăit al Europei: în timp ce protestele altora generează forțe politice de temut, ale noastre produc caricaturi de lideri. Ori nici atît!

O posibilă explicație ar fi că mișcările din țări ca Franța sunt autentice și testează cu adevărat un nou tip de leadership politic, în timp ce, la noi, ele sunt strict creația serviciilor secrete și urmăresc doar reșaparea unor lideri deja existenți, dar aflați în cădere, precum Klaus Iohannis ori Laura Kovesi.
Ori, cînd plantezi în sol, oricît de roditor, semințe fierte, să nu te miri că nu răsare nimic. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: the Telegraph

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. macron e si ajutat de binomul francez, care il acuza pe fillon de ceva ce nu e interzis in legea franceza. de ce? pentru ca macron e fel de hillary clinton, un om fals.

  2. Sondajele sînt manipulate. N-am auzit în jur niciun comentariu pozitiv relativ la prestatia lui Macron dupa dezbaterea télé. Comentariile pe situri atesta cît de cariacatural l-au perceput telespectatorii. I se face mult lobby, dar este perceput ca un continuator al politicii lui Hollande (de alfel, multi ministri socialisti s-au declarat deja sustinatori). Nu cred ca va ajunge în turul 2

  3. Plicusor Ban de Franta, la fel de frumos si liber ca al nostru… bleah

  4. Gresit dl.Iacob!!! Lumea a devenit un sat mondial! Asadar ce se intampla la noi se intampla peste tot !
    E o diferenta doar de nuante… Atata tot! Pe timpuri o poezie spunea : „PARTIDUL E `N TOATE”….. AZI PUTEM SPUNE CA SERVICIILE SUNT IN TOATE ! ORIUNDE PE GLOB ! POATE CA S-A FORMAT DEJA UN „PARTID AL SERVICIILOR” un fel de INTERNATIONALA cu mai multe centre autonome geografic dar coordonate de la CENTRU. Care centru?! Ramane se ne spuneti dvs. Sunt sigur ca stiti cate ceva despre asta !
    Si nici nu sunt convins ca undeva parerile noastre exprimate aici nu sunt analizate constiincios ! Mie imi este egal! Am o varsta care imi permite asta !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998