CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Romania o incaseaza la Bruxelles: sanctiuni fara precedent pentru depasirea deficitului

0 comentarii / 1671 vizualizări / 12 mai 2010

Grupul liberalilor europeani a adoptat, marți seară, la Bruxelles, o propunere de rezoluție care, dacă va fi adoptată de plen, ar putea ridica spectaculos șatcheta îndatoririlor României față de UE, începînd din 2013.

Concret, liberalii europeani au adoptat o propunere potrivit căreia nu doar statele din zona euro, ci și restul, să fie aspru sancționate în cazul în care nu se vor încadra în deficitele bugetare convenite cu UE. Grație acestui, să-i spunem, amendament adus în această seară, în grupul statelor care ar fi sancționate ar intra și România, deși, inițial, în vizorul europarlamentarilor erau doar țări ca Grecia, Portugalia, Spania etc. Ppropunerea se va regăsi în proiectul de rezoluție care va fi dezbătut săptămîna viitoare, la Strasbourg, spre a fi adoptat, de către plenul parlamentului european. Motivul acestei rezoluții este precauția de care oficialii europeni au decis să dea dovadă după criza din Grecia, bugetele statelor europene urmînd să fie atent supravegheate pentru a se evita creşterea excesivă a deficitelor şi a datoriei publice.

Ideea este ca măsurile să fie aspre și aplicate din timp, pentru a micșora la minim riscul unei noi crize de tipul celei elene, iar principalele vizate de către comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, sunt statele ale căror datorii publice sunt mai mari de 60% din PIB-ul propriu. Dacă rezoluția va fi adoptată cu amendamentul din această seară al liberalilor europeni, țările care vor călca strîmb după 2013 vor fi sancționate extrem de dur, prin tăierea fondurilor structurale, lipsirea de dreptul la vot șamd.

Eurodeputata liberala Ramona Mănescu

Din partea liberalilor români, singura voce critică față de această propunere a fost cea a Ramonei Mănescu, cea care s-a luptat din răsputeri pentru a-i convinge pe colegii săi să nu includă și țările din afara zonei euro pe lista țărilor care vor fi puse sub lupă, dintre cei străini fiind contra reprezentanții Olandei, Finlandei și ai Țărilor Baltice. De menționat că, miercuri, e programată o conferință de presă comună a lui Olli Rehn și a președintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, la care este de așteptat, potrivit unor surse din grupul liberal, ca primul dintre ei să vină cu măsuri de o duritate fără precedent pe linie economică, pentru a se preîntîmpina perpetuarea crizei în UE. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998