CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9690 RON DOWN | 1 USD = 4.5823 RON DOWN | 1 GBP = 5.8022 RON DOWN

Romania, patria babuinilor si scandalul CSAT-SRI-ANAF-Finante

3 comentarii / 3297 vizualizări / 3 aprilie 2018

Scandalul procotolului SRI-Ministerul Public e în plină desfășurare, dar la ușă bate deja alt mega-scandal: protocolul SRI-ANAF, care există/nu există și care a fost/nu a fost aprobat de CSAT. Semn clar că România ultimilor ani a fost o barcă total în derivă.

S-a amestecat CSAT ilegal în activitatea ANAF?

Iată o întrebare extrem de serioasă și o chestiune care va trebui lămurită cît mai curînd.
Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, scrie azi pe Facebook că instituția nu a avut un protocol cu SRI, în ciuda unor informații neoficiale contrare.
Lucru care pare să fie confirmat și de publicarea, anului trecut, a listei cu cele peste 50 de protocoale încheiate de diverse instituții cu SRI și pe care nu apare, într-adevăr, ANAF.

Numai că ciudățenia face ca exact ANAF să fi fost instituția cel mai puternic penetrată de SRI, oficial: cîteva zeci de agenți ai serviciului au fost detașați în 2013 la agenția fiscală, ca să dea o mînă de ajutor.
Implicarea unui serviciu secret militarizat într-o instituție care deține toate datele financiare ale românilor a fost, reamintim, viu criticată de-a lungul anilor, pînă s-a ajuns la retragerea lor din ANAF, anul trecut.

De abia de aici încolo au început, însă, marile probleme.

Potrivit ministrului Finanţelor din acel moment, Viorel Ştefan, „Ofiţerii SRI au fost detaşaţi în cadrul ANAF în baza unei decizii a CSAT. Îndatoririle lor vizează elaborarea de strategii şi analize pentru perioada în care activează în ANAF. SRI a luat această decizie de a solicita să-şi retragă oamenii, iar decizia trebuie să ajungă în CSAT. Ar trebui ca această decizie să fie adoptată în şedinţa din luna martie”.

Într-o adresă oficială către Mediafax, SRI a precizat, de asemenea, în martie 2017, că detașarea agenților la ANAF s-a făcut în urma unei decizii a CSAT. Potrivit directorului Eduard Hellvig, decizia în acest caz a aparţinut tuturor factorilor decizionali din instituţiile statului român, reprezentate în CSAT, inclusiv preşedintele şi premierul României, SRI punând în aplicare, ulterior, hotărârea CSAT.

Bomba a căzut în momentul în care, în aceeași perioadă, CSAT a răspuns, tot în urma unei solicitări a Mediafax, că nici pomeneală să fi emis o asemenea decizie, pur și simplu pentru că nu are atribuții de acest gen.

„Regula generală a conduitei instituţionale – imprimată constant de către CSAT în realizarea prerogativelor sale constituţionale, respectiv de organizare şi coordonare a activităţilor care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională – este de a stabili, în responsabilitatea instituţiilor din acest domeniu, direcţii de acţiune şi măsuri generale destinate prevenirii sau înlăturării riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii ţării, şi numai în limita competenţelor legale ce revin fiecărei instituţii publice din această sferă de activitate. Din această perspectivă şi în respectarea principiului constituţional al legalităţii, CSAT nu este abilitat să iniţieze sau să dispună altor autorităţi publice din domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale modalităţi concrete de colaborare, inclusiv sub forma protocoalelor de colaborare sau altor forme detaliate de coordonare interinstituţională, precum cele la care faceţi referire, în realizarea acţiunilor din responsabilitatea acestora”.

În postarea Facebook de care pomeneam mai sus, fostul șef al ANAF susține, însă, la fel ca ministerul Finanțelor și ca SRI, că detașarea agenților la ANAF s-a făcut prin decizie a CSAT:

”Pentru lătrăii de pripas reamintesc că între ANAF și SRI nu a fost încheiat nici un protocol. Cei 21 de ofițeri SRI au fost detașați la Antifraudă prin decizia Consiliului Suprem de Apărare, din componența căruia făceau parte premierul și ministrul de finanțe, adică șefii mei direcți” afirmă Diaconu.

CSAT, SRI, Ministerul Finanțelor, ANAF.
Patru mari instituții ale statului, au poziții oficiale care se bat cap în cap în chestiuni de maximă gravitate fără ca cineva să dea socoteală.

Cum e posibil așa ceva?
Răspunsul e simplu: sunt instituții din România, țara babuinilor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. boul asta securisto-pupincurist diaconu, vorbeste si el ca si fundul lui bashescu… mai o minciuna, mai o minciunica… etc.

    • Prin controlul ANAF-ul firmele Securității fură de rup. Cred că Diaconu a uitat să ne devoaleze acest mic detaliu. cu sau fără protocol, ANAF-ul protejează rapturile Securității.

  2. Nu au fost doar 21 de ofiteri detasati, ci in jur de 100!Chiar daca ar fi exsitat o decizie CSAT, acea era ilegala!Pentru cine nu stie, intreaga selectie a inspectorilor de la Antifrauda a fost facuta sub directa supraveghere a SRI!De altfel, CSAT e un organism de tip stalinist care ar trebui desfiintat sau reglementat corespunzator!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998