CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Romania si discursul urii. Un mesaj mai actual ca oricind

7 comentarii / 3614 vizualizări / 16 iunie 2019

„Există forțe politice care, departe de a fi interesate în creșterea prestigiului instituțiilor democratice, sînt, dimpotrivă, preocupate să le diminueze credibilitatea. Există oameni politici care vorbesc deschis despre intențiile lor de a crea lagăre de concentrare, despre procese sumare desfășurate în 24 de ore, despre desființarea unor partide politice și prigonirea adversarilor politici, despre transformarea stadioanelor în locuri de judecată și de execuție, despre confiscări discreționare de averi.
Asta înseamnă că ni se propune să renunțăm la pluralism și la separarea puterilor în stat, la garantarea proprietății și la prezumția de nevinovăție.
Ni se propune să renunțăm la respectul față de alții și la respectul față de noi înșine.
Ni se propune să promovăm conflictul în țară și cu țările vecine, înlocuind buna înțelegere și cooperarea cu ura și șovinismul.
Poate că acești oameni, luați de valul unor revanșe personale și îmbătați de patimi politice, nu știu ce spun. Dar atunci, astfel de personalități aflate sub semnul iresponsabilității nu au ce căuta în politică. Dacă însă ei cred ce spun, atunci ne aflăm în fața unei responsabilități foarte grave, care impune o reacție imediată și fermă a întregii clase politice responsabile, indiferent că se află la putere sau în opoziție, ca și din partea societății civile, care este amenințată direct de asemenea atitudini.
Nu este admisibil ca partide cu reprezentare parlamentară să se fălească cu proiecte care subminează această democrație, să amenințe fățiș cu reinstaurarea dictaturii, să predice discriminarea, să rîvnească la o mascaradă de justiție așa-zis populară.

Este datoria instituțiilor statului de drept, dar și a societății civile, să condamne și să tragă la răspundere pe cei care azi amenință fățiș cu represiunea și cu dictatura, pe cei care vor să reinstaureze în România teama și ura.

Întotdeauna, dictaturile s-au hrănit din îngăduința instituțiilor democratice și din apatia societății civile.
Eu am încredere și în forța societății civile, și în fermitatea instituțiilor statului de drept. Vom ști, împreună, să punem stavilă celor care amenință democrația și libertatea atît de greu cucerite. Sîntem datori să formulăm un avertisment sever la adresa acelor forțe care încearcă să descurajeze, amenințînd cu spectrul disoluției și dezintegrării, o țară confruntată cu dificultățile reformei, dar care, cu curaj și inteligență, are toate șansele de a depăși aceste dificultăți.
Este vădit faptul că tocmai aceia care se lasă mînați de interese străine de cele ale țării încearcă să exploateze patriotismul cetățenilor României pentru a semăna vrajba, teama și neîncrederea în viitorul țării. Azi, de ziua Constituției, este un bun prilej pentru noi toți nu doar să medităm la sensul și la finalitatea instituțiilor democratice, ci și să ne angajăm ferm și explicit să le apărăm”. (Emil Constantinescu – 8 decembrie 1998)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Toti presedintii ”de dreapta”, Constantinescu, Basescu si Iohannis, au venit la putere si au condus prin promovarea urii in societate. Nu au fost capabili sa uneasca ci doar sa dezbine. Singurul care si-a mai revenit, spre sfarsitul mandatului, a fost Constantinescu care a realizat ca a facut jocul altora. Ceilalti doi au ramasa la nivelul primitivismului politic pana la final pentru ca nu au fost capabili de altceva.

  2. Marea majoritate a politicienilor este toata ziua in gura cu democratia si statul de drept, dar nu stie semnificatia respectivelor cuvinte; sau daca o stie, nu ii convine.

  3. exact, constantinescu se referea la partidele fratesti psd si prm. psd e pe duca , prm a murit.

    • Nici tu nu te simti prea bine cu capu.

      • După FSN, PD, PLD, PDL, PNL, nici el nu mai știe unde l-a delegat Securitatea. La mine e simplu, sunt membru USR, partid înființat după operațiunea Colectiv.

  4. Pai are dreptate…Tara asta e prea mica si slaba pt a se impotrivi deep state…El exista in toata lumea occidentala incepand cu SUA…mai tineti minte sloganul de campanie a lui Trump in 2016! …”Drain the Swamp” adica curatati mlastina din Washington DC…aveti cumva impresia ca a reusit sa o curete!?Iar in Europa…suntem in plina lume orwelliana…Illuminati si unul dintre ei Soros asta vor sa distruga orice urma de identitate nationala , sa – i spele pe creier pe astia numiti generatia Z ..adica cei care se ” hranesc” cu iluziile Facebook si ale celor care sunt interesati doar de o masa imbecilizata de populatie ( nu de cetateni) , usor manipulata si manipulabila…

  5. Adica de deep state itself….

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998