CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Romania – sub o amenintare mai rea ca virusul

13 comentarii / 26587 vizualizări / 19 martie 2020

Evenimentele din ultima perioadă scot la iveală și mai puternic un fenomen nu dramatic, ci de-a dreptul tragic, care afectează România. Și nu de ieri, de azi. Ci de (prea) multă vreme: e vorba de dezbinarea socială. Valul de Covid va trece, mai devreme sau mai tîrziu. Dar discursul urii, care se aprinde vîlvătaie, va lăsa urme de neșters. Se spune, nu fără temei, că marile catastrofe apropie oamenii, îi solidarizează. Noi, din păcate, am ratat pînă și acest tren, dacă poate fi numit astfel, și ne îndepărătm unii de alții vertiginos.

De ani buni am tot atras atenția de cîte ori am avut ocazia asupra dezbinării dintre români care crește fără contenire, parcă decisă să anuleze complet efectele Marii Uniri de la 1918. O dezbinare care – de abia de aici devine trist – nu doar că e inhibată, ci e chiar puternic stimulată de la vîrful statului.
Dezbinarea românilor a devenit armă electorală, instrument economic, social, propagandistic, tot ce (nu)vrem.

Scriam, bunăoară, prin 2013, că ar trebui să desființăm Ziua Națională

”pentru că este, an de an, prilejul perfect pentru scandaluri politice și nu numai, iar mesajul transmis este, permanent, unul al dezbinării, demonstrînd fără echivoc că nu orice stat poate ”duce” un eveniment de o asemenea încărcătură simbolică precum Ziua Națională. România, în orice caz, demonstrează de aproape un sfert de secol că nu e în stare(…) Adevărata problemă a României este, însă, faptul că nu reușește sub nicio formă să depășească statutul de pămînt al micilor meschinării politice, al rîcilor penibile și al demonstrațiilor perpetue de imaturitate. La sfîrșitul fiecărui 1 Decembrie românii rămîn cu un gust amar după spectacolele dizgrațioase oferite de clasa politică, de la bălăcăreală la bătaie în toată regula. O coincidență nefericită face ca, cel puțin odată la patru ani, ziua națională să pice în preajma alegerilor parlamentare și prezidențiale, ceea ce are efectul kerosenului turnat pe foc”.

În anii care au urmat, lucrurile s-au agravat exponențial.
Mișcarea tefelistă, lupta anticorupție au indus tot mai puternic în spațiul public ideea unei Românii cu două categorii de cetățeni, după varii criterii.

Avem ”ciuma roșie”, adică tot ce înseamnă susținător al PSD, și românii ”normali”, care votează dreapta și Klaus Iohannis.
Avem România lui Liiceanu, împărțită între bătrîni și nevoiași știrbi, și pro-occidentalii cu danturi îngrijite.
Avem România intelectualilor versus România WC-ului din fundul curții.
Avem România care are dreptul și România care nu are dreptul nici să se bucure la o victorie a Simonei Halep pentru că, ne instruia un distins lider de opinie,”Toate acele specimene asistate, care vor să ne scoată din Europa pentru a ne duce în noua URSS, nu merită nici măcar să se uite la un meci de-al tău, darămite să se bucure așa cum o facem noi, ceilalți. Ești a noastră, nu a lor. Ești a celor din România normală la cap, a românilor care cred în muncă, nu în șpagă, în succes pe bune, nu în pile, în adevăr, nu în minciună, în lege, nu în fărădelege. Bestiile roșii n-au voie să se folosească de numele tău, pentru că n-au nicio legătura că lumea ta. N-au acest drept!”.

Avem, în special, România diasporenilor, deveniți un soi de rasă superioară în scrierile unora din țară, care decide înțelept ce e de făcut cu țara, și România prostimii din țară care votează cu ”ciuma roșie”.
În acest din urmă caz, din păcate, s-a bătut recordul de demagogie din partea unor politicieni precum Traian Băsescu, mai apoi Klaus Iohannis plus PNL, care au tranșat problema fără milă: România internă și cea ”externă” sunt tare diferite.

Cîntarea Diasporei a devenit un fenomen asemănător Cenaclului Flacăra de odinioară, la microfon înghesuindu-se figuri celebre din spațiul public. Probabil nu gratis, de multe ori.

Discursurile din ultimii 2-3 ani ale președintelui țării, factor de echilibru și de unitate, au o idee fixă: România are un segment mare al populației care ar cam trebui extirpat, nu e clar dacă la propriu ori la figurat. O să ne sugestionăm că la figurat.
În egală măsură, România are un segment premium, format din diasporeni și din tinerii frumoși și liberi care defilează cu cătușele pe tricouri în Piața Victoriei.
Anul trecut, dezbinarea a condus la măcelul din 10 august, unde românii au fost asmuțiți de la nivel înalt, pesedist ori liberal, nu mai contează, să-și crape țestele cu duioșie, în numele dreptății și al adevărului.
Să nu mai vorbim de cîtă dezbinare a produs și sărbătoarea Centenarului Marii Uniri.

Campania prezidențială a mers pe aceeași linie: votanții premium din diaspora au primit drepturi speciale de vot, timp de trei zile, față de pălmașii cu doar o zi din țară.

Drama e că unii frați de ai noștri din diaspora chiar vor fi ajuns să creadă balivernele otrăvite ale actualei puteri.

De mirare pentru ei să constate acum că au fost decăzuți la rangul de paria ai societății în doar cîteva săptămîni.

România ”internă” își ia o revanșă stupidă și păguboasă, dînd de pămînt cu diasporenii care, îngroziți de coronavirus, aleg să revină acasă, cu orice risc, cu orice preț.

Pentru că, acasă e acasă, la urma-urmei.
Veteranii celor două războaie relatau adesea că mulți soldați răniți de moarte pe cîmpul de luptă își chemau cu ultimele puteri mamele.
Mama, acest ultim refugiu înaintea drumului fără întoarcere.
Mama și țara de baștină, am spune.

Nimeni nu poate judeca și condamna românii din bejenie pentru că se întorc în locul unde simt că măcar nu sunt singuri în momentele grele, și au alături familiile, prietenii, vecinii șamd.
În locul unde nu ar trebuie să fie respinși aproape instituțional, cum se întîmplă în aceste zile în Italia ori Franța, pentru că, deh, au prioritate autohtonii.

Și ce constată acești oameni speriați, deznădăjduiți, hăituiți chiar, scurși spre țara în care s-au născut prin strîmte culoare ”umanitare” create de alte state?
Constată că, dintr-o dată, li se închide ușa țării în nas, mai mult la figurat, dar nu mai puțin dureros.
În primul rînd de către cei care i-au cocoțat la rangul de cetățeni premium, în numele intereselor electorale.
Constată – la fel cum bine observa TRU – că adulatorii înfocați de odinioară, din spațiul public, tac acum mîlc și nu scot un sunet în sprijinul lor.
Ba chiar lasă impresia că vor începe curînd să dea cu ei de pămînt pentru că – nu-i așa ? – însuși domnul președinte le cere să stea cît mai departe de țară, iar ei se încăpățînează să nu-l asculte.

România ”internă”, căreia Iohannis & comp i-au scos diaspora pe nas ani de zile își ia azi, cum spuneam, o tristă și neinspirată revanșă. O revărsare terifiantă de ură dinspre media, rețele virtuale, discursuri publice, împotriva celor care ”au făcut bani la negru afară” iar acum ”se întorc ca să ne infecteze”.

De mirare că nu s-a gîndit încă vreo minte înfierbîntată să ceară ridicarea cetățeniilor lor, măcar pînă trece pandemia.

Dezbinarea dintre români atinge cote paroxistice și urmele lăsate vor rămîne, probabil, de neșters.
În clipele dramatice, națiunile se adună, nu se împart.
Pînă și dictatorul Ceaușescu a adunat românii în jurul lui la invadarea Cehoslovaciei de către sovietici, apoi la marele cutremur din 1977.

Sunt momente cînd solidaritatea umană trece peste orice adversități.

Nu e cazul în prezent.

Pandemia pare să scoată tot ce e mai urît din români, pare să alimenteze vrajba ca un reactor nuclear.
Ce consecințe sociale va avea această pandemie de ură vom înțelege, poate, abia peste cîțiva ani. Azi semănăm vînt, mîine vom culege furtună.
După al doilea război mondial, să amintim în treacăt, India abia eliberată de colonialism s-a rupt în două, pentru că hindușii și musulmanii se urau teribil.
În 1970, un ciclon care a făcut sute de mii de victime a rupt una dintre cele două bucăți, Paskistan, în alte două, pentru că ținutul care azi e Bangladesh a acuzat guvernul pakistanez că nu a ajutat suficient sinistrații. Dihonia a spart o mare țară în trei.

Momentele de mare dezbinare națională, cum se vede, se plătesc scump.
Iar România va plăti și ea, într-o formă sau alta, mai devreme ori mai tîrziu, învrăjbirea, ridicată la rang de politică de stat, a românilor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. diaspora… este de la 1800….ce vin acum in tara sunt cei fara loc de munca stabil,rezidenta permanenta,dubla cetatenie,modul lor arogant,superior,unii plini de bani, muncind la negru ii infurie pe oamenii simpli fara sansa de a se dezvolta in propria lor tara,politicienii vin si pleaca,noi ramanem strainii spun ca,este in cultura romanului sa moara capra vecinului…diaspora a fost incurajata de unii politicieni ca model de reusita,educatie,civism pentru ca,multi asa sunt ..din pacate nu toti biserica a avut un rol mare in escaladarea urii(inplicati in campanii electorale,referendum..) astia suntem pe gazetari ii las la urma ca si ei!!!!!!!

  • @Carmen
   „biserica a avut un rol mare in escaladarea urii(inplicati in campanii electorale,referendum..)”
   Biserica Ortodoxa NU a fost implicata in campanii electorale. Referendumul pentru casatoria intre un barbat si o femeie (nu intre „soti” cum este formulat in Constitutie) a fost initiat de catre Biserica si o parte din societate pentru a proteja familia naturala. In ce fel sunt referendumul si Biserica vinovati de escaladarea urii? Ura au nascut-o si escaladat-o taman dusmanii Bisericii! Preluati propaganda anti-Biserica fara discernamant si atacati Biserica fara nici un motiv! Dvs. escaladati ura prin acuzele nefondate la adresa Bisericii. Ni v-ati saturat de cat atacati Biserica pentru orice motiv? Corana virus – vinovata este Biserica (ciudat ca virusul ala nu se ia decat in biserici, nu si in mall-uri, care nu se inchid si unde nu se limiteaza numarul de persoane la 100 sau 50!), pentru incendiul de la Colectiv vinovata e tot Biserica Ortodoxa, de parca ea ar fi dat foc la clubul ala, pentru ura din societate de vina e tot Biserica, desi ea a suportat toate criticile si nu a atacat pe nimeni,, pentru ca nu sunt spitale vinovata e tot Biserica Ortodoxa, pentru saracie, tot Biserica etc. etc. etc. Nu va mai saturati sa aruncati cu mizerii in Biserica, dar o sa vina plata de la Dumnezeu:
   „Manastirea românească de la muntele Athos.
   Dialog intre duhovnic si fiul său duhovnicesc:
   -Sarut mâna parinte!
   -Doamne ajută fiule!
   -Parinte, cum sa înțelegem pandemia de coronavirus din România?
   -Fiule, nu tot ceea ce este suferință sau greutăți in viată sunt si pedepse ale Lui Dumnezeu. Pot fi astfel de necazuri…ingaduite de Dumneze, spre indreptatea noastră. Românii printre alte păcate au avut 3 atitudini urâte si care cu siguranță l-au suparat pe Dumnezeu:
   1. Au strigat din toti rărunchii…Vrem spitale nu catedrale!!! Si acuma Dumnezeu ii va lasa sa ajungă unde si-au dorit.
   2. La referendumul pt familie nu doar ca ne-au facut in tot felul…chiar si presedintele tarii ne spunea ca suntem fanatici religioși si strigau deasemenea:
   Dacă iti pasă stai in casă!!! Asa ca…iarăși Dumenzeu ne respectă liberul arbitru.
   3. Cel mai dureros lucru este ca români chiar botezați si ortodocsi au aruncat cu pietre spre biserici.
   -Si credeți părinte ca mustrarea Lui Dumnezeu va fi aspră pentru acest păcat?
   -Cu siguranță! Frații mei…mult mai induhovniciti spuneau ca va fi cat de curand o alta trămbiță a măniei Lui Dumnezeu…si-anume un cutremur foarte mare peste România.
   Gândiți-va ce ar insemna aceasta la o stare de urgență cand majoritatea oamenilor stau in casa? Lacrimi multe si durere vor fi…pentru ca dragii mei români au rupt pavajele sa arunce in sfantul locas…iar daca Dumnezeu va ingadui si acest cutremur…ganditi-va CÂTE PIETRE VOR AVEA DE MĂNUIT ROMÂNII SI NU PENTRU A ARUNCA SPRE BISERICĂ CI PENTRU A AJUNGE LA CEI DRAGI!!!
   Doamne apără si ne păzește. Amin!

   • stimata doamna,
    daca consideri ca Biserica a re vreun rol in ura care ne a dezbinat, inseamna ca pe persoana fizica ai o problema de paralelism.

   • Asa e ,fin pacate l am scos pe Dumnezeu din viata noastra si acum orbecaim prin mocirla pregatita de masoni.
    Doamne nu ne lasa li

 2. Eu cred că tema cu ura față de „Diaspora”, chiar și numai la adresa părții ceva mai puțin
  „selecte” a asesteia, este, totuși, cam exagerată.
  În fond, nu are nimeni, nimic cu ei.
  Ei încă se visează importanți, și-și imaginează că toată lumea e cu ochii pe ei… însă, de
  n-ar fi conjunctura actuală, nu i-ar lua nimeni în seamă, nici în bine, nici în rău.
  Atâta doar că, în îngâmfarea lor, au stârnit un val de indignare, atunci când au venit să ne
  privească de sus, pretinzând „drepturi” și emanând ifose de prost gust.
  De parcă nu i-am cunoaște! (cum se spune pe la noi…)

  Dar, da, trebuie să recunoaștem, dincolo de potențialul pericol al răspândirii virușilor, vine
  unul real, mai cu seamă pe fondul crizei ce va să vină: creșterea infracționalității!
  Creștere amplificată mult de spiritul de nesupunere civică, și de frondă, de care ne dau
  dovadă în fiecare zi de când au re-venit.
  Astea-s aspectele ce ne îngrijorează și, aș spune că tocmai din acest motiv, reacția „celor
  din țară” la venirea lor, cel mai realist este exprimată de I. Creangă:
  – Dacă vii, mi-ești ca un frate; dacă nu, mi-ești ca doi!

 3. In curind evenimentela vor deveni rosii !!!
  Ura trebuie sa se descarce !!!

 4. acum 1 an lumea noastra mioritica se rezuma la m UE psd, dracnea la puscarie, romanii mei buni aia educatii, ce frumoasa e ue si ce naspa e romanica. a fost nevoie de 2 saptamani ca lumea asta sa se naruie sub ochii nostri. atat! 2 saptamani! uitati va la italia si la ce simt ei despre ue. uitati va la principiul solidaritatii si cum s a transformat in scapa cine poate si fiecare pentru el. globalizarea s a facut tandari. unde e sabin gherman cu ce mistho e ardealul si cu autonomia? unde sunt latraii cu privatizarea sanatatii si a aerului? unde e corapshan si DNA? unde s-au ascuns adoratorii diasporei? dupa corona lumea se va schimba mai rau ca dupa 9/11. si romania e parte a lumii. vorbim dupa.

 5. Adevarul istoric este ca miscarea tefelista a aparut ca o reactie a tinerilor impotriva unui regim aberrant condus de un fiu de militian, refuzat de establismentul politic din acel moment. A rezultat un fel de regim samanatorist conservator si ultrapopulist, de pe urma caruia o tragem in continuare. Motto-ul acelui regim a fost „Dupa noi, potopul”.
  Si da, Traian Basescu a fost mult mai nociv decat Liviu Dragnea (aliatul sau de dupa „tratatul” de coabitare. Basescu nu numai ca a pierdut 10 ani si nu a reformat nimic din statul roman, dar a pozat si liderul de dreapta angrenat in lupta impotrivei ciumei rosii.

  • daca crezi ca citez: miscarea tefelista a aparut ca o reactie a tinerilor impotriva unui regim aberrant condus de un fiu de militian, refuzat de establismentul politic din acel moment, inseamna ca nu ai intels nimic din lumea asta si esti pierdut pt. sine si pentru lume.
   p.s. ce bun era un fond suveran care sa dezvolte niste fabrici de materii prime pt halate si masti.

   • Era, dar nu la indemana lui Dragnea si Valcov. Se pare ca nu ai idee despre jaful real din administratie sub cei doi

    • Până și doi țărani ca Dragnea și Vâlcov reușiseră să miște lucrurile doar pe bază de caracter.

     Oamenii încurcă Securitatea!!!

     Așteptăm bilanțurile guvernării SRI!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))

   • Daca aveam industria noastra pe care au distrus-o serviciile si tradatorii natiunii noastre nu mai stateam la mana celor care ne-au transformat in societate de consum si in slugile lor. Dezbinarea s-a dezvoltat pe baza instaurarii saraciei (oamenii fiind nevoiti sa lucreze in alte tari) si sustinuta artificial pentru a fi mai usor de condus. Din pacate nu mai avem nimic de facut cu atatia straini si mijloace de represiune pe capul nostru. P.S. Basescu cum mai iese pe sticla cand stie ca a indus in eroare populatia ascunzand ca a fost colaborator al securitatii si a mai obtinut inca un mandat ? Este aparat fiindca a facut ce i s-a cerut de afara. (ca si multi altii de fapt).

 6. A nu sărbători ziua națională înseamnă a călca în picioare patriotismul înaintașilor noștri care au pus patria și și interesul național pe primul loc în viața lor și au militat pentru unirea țării, vis îndelungat pe care ei l-au transpus în realitate!

  Dumnezeu să-i odihnească în pace cu sfinții la în loc în Împărăția Lui pe patrioții neamului nostru trecuți în lumea drepților iar pe cei activi, să-i întărească în credință pentru a face lucrul care îi este plăcut Lui!

  Pentru niște purici, nu arunci o cămașă pe foc!

  Că există probleme mari și grele în țară este adevărat.

  Acestea sunt genetate de sistemul infect care conduce statul și care este vinovat de menținerea și perpetuarea lor în loc de a le rezolva.

  Nu vii cu soluții ci doar cu bla-bla-bla…

  Suntem un neam de… observatori în loc să fim activi la maxim și pe toate planurile!

  Slava Lui Dumnezeu!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998