CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rosca Stanescu: ”Avem nevoie de o lege care sa interzica activitatile economice ale serviciilor”

0 comentarii / 1468 vizualizări / 12 martie 2013

E necesară adoptarea unei legi care să interzică firmelor acoperite ale SRI și SIE să desfășoare activități comerciale pe teritoriul României, afirmă senatorul liberal Sorin Roșca Stănescu, într-o declarație politică în care detaliază motivațiile unui astfel de act normativ.

Firmele și ONG-urile serviciilor secrete
”Una dintre realitatile cele mai nocive ale societatii noastre este existenta firmelor acoperite. Acestea sunt societati comerciale, ONG-uri sau fundatii care apartin, direct sau prin interpusi, serviciilor secrete. In plan economic, actiunea acestor societati comerciale, detinute de ofiteri ori colaboratori ai serviciilor secrete, creeaza o concurenta neloiala. Dincolo de modul in care este afectata libera concurenta, de prejudiciile directe si indirecte aduse unor societati comerciale care incearca sa supravietuiasca, existenta acestei practici aduce serviciilor secrete venituri si beneficii materiale care nu sunt prevazute in bugetul de stat, alimentand astfel o dezordine in plan financiar. Dar serviciile secrete, din informatiile pe care le detin, au nu numai societati comerciale pe care le dirijeaza prin intermediul ofiterilor acoperiti ori a colaboratorilor respectivelor institutitii, ci si ONG-uri, multe dintre acestea fiind fundatii. Si activitatea acestora are rolul de a vicia, in diverse forme, societatea romaneasca. Si de a deturna rolul fundatiilor si ONG-urilor de la adevarata lor menire. De retinut inca un fapt alarmant.

Societăți offshore în paradisuri fiscale
De multe ori, pentru a-si camufla adevarata identitate sau pentru a se sustrage obligatiilor fiscale fata de statul roman, societatile comerciale acoperite sunt inscrise sub forma unor societati offshore, in diferite paradisuri fiscale. Avand in vedere considerentele expuse succint mai sus, carora li se pot adauga multe altele, cred ca este necesar ca, printr-un act normativ promovat si adoptat in Parlamentul Romaniei, detinerea, intr-o forma directa sau indirecta, de catre serviciile secrete a unor societati comerciale, ONG-uri, fundatii etc. sa fie in mod expres interzisa. Daca prin activitatea specifica se apreciaza ca SIE sau serviciul secret al MApN au nevoie sa detina societati comerciale cu sediul in strainatate, atunci cele doua institutii pot fi exceptate de la regula, cu conditia de a nu desfasura niciun fel de activitate economica, comerciala, financiara sau de alta natura pe teritoriul Romaniei. Odata cu aparitia noului act normativ, societatile comerciale sub acoperire, cu activele si pasivele acestora, ar trebui sa treaca in inventarul si subordinea RAPPS”, se arată într-un comunicat remis redacției. (R.Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998