CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rosia Montana va exploda pe bursa

0 comentarii / 1640 vizualizări / 11 septembrie 2013

Actiunile Rosia Montana, listate pe bursa de la Toronto, au cazut vertiginos. Cu 70 la suta. Blocand practic operatiunile. Pentru prima data in ultimii ani, artizanii unei mega escrocherii au pierdut controlul. Sau cine stie? Poate, si de aceasta data, a fost tot un joc. Pe bani foarte multi.

In timp ce toata lumea se da de ceasul mortii, invartind pe toate partile un proiect de lege care se vede cu ochiul liber ca este mai degraba scris de “specialistii” Gold Corporation decat de reprezentantii Guvernului, marii jucatori de pe bursa canadiana isi numara profiturile. Uriase. Care le-au permis, in ultimii ani, sa pompeze sute de milioane de euro – si nu exagerez deloc – in cea mai agresiva campanie de PR care a avut loc vreodata in Romania. Si care a intrecut cu mult, daca cineva isi mai aminteste, campaniile diversioniste declansate, pe banii romanilor, de conducatorii Bancorex chiar inainte ca banca sa dea faliment.

De fapt, sunt prea elegant atunci cand ma refer la o campanie de imagine. Adevarul este ca, sub forma publicitatii ori a finantarii unor ONG-uri, sub paravanul unor asa-zise vizite de documentare si utilizandu-se multe alte subterfugii, au fost mituite la greu patronate de ziare, de televiziuni, de agentii de stiri, au incasat bani grei, pentru a-si modifica discursul, lideri de opinie, analisti, reprezentanti ai unor asa-zise firme de consultanta. Gold Corporation avea de unde. La fel cum a avut de unde, fara a fi extras un gram de aur, sa-i dea managerului roman, pe baza de contract, un salariu anual de cinci milioane de euro. Dar de unde totusi?

Din speculatiile pe care baietii destepti le-au facut pe bursa din Toronto. Marii artizani ai potlogariei Rosia Montana. As avea nevoie ca o redactie de televiziune sa intreprinda un minim efort si sa faca doua grafice pe care sa le suprapuna. Un grafic al fluctuatiilor mari al pretului actiunilor din ultimii ani, in ce zile pretul a crescut semnificativ si in ce zile a scazut semnificativ. Si inca un grafic, pornind de la primul, al declaratiilor politice relevante pe care inalti demnitari ai statului roman le-au facut in legatura cu proiectul Rosia Montana. Daca suprapunem cele doua grafice, opinia publica va fi socata. Se va vedea ca, de fiecare data, la o zi, doua, trei dupa ce pretul actiunilor a crescut sau a scazut semnificativ, au existat declaratii ale unor inalti demnitari de la Bucuresti, in sens pozitiv vizavi de proiect si respectiv in sens negativ. Ceea ce demonstreaza ca marii jucatori, cei care au facut uriase speculatii pe bursa in detrimentul actionarilor naivi, au fost informati din timp asupra a ceea ce urma sa declare presedintele Romaniei, prim-ministrul, ministrul Industriilor, ministrul Mediului sau chiar vreun ambasador important. Poate ca, intr-o buna zi, va trebui sa ne uitam in conturile acestora.

Atunci cand sustin ca intr-un viitor apropiat este cat se poate de probabil sa solicit o comisie de ancheta asupra cazului Rosia Montana, ma gandesc ca asa cum speculantii din spatele acestui proiect au stiut sa castige si din vestile bune si din vestile rele, nu este deloc exclus sa descoperim fel de fel de intelegeri scrise cu demnitari ai statului roman in baza carora, asa cum spunea premierul Ponta, intradevar Gold Corporation sa poata pretinde daune interse in valoare de 2 miliarde de euro. Exceptand situatia in care se constata, asa cum ar trebui sa se intample, ca totul a fost ilegal. (Sorin Roșca Stănescu)

SURSA: Corectnews.com

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998