CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rusii insista: Basescu – demis in vara dupa schimbarea listelor electorale

0 comentarii / 1339 vizualizări / 27 martie 2013

Chestiunea suspendării lui Traian Băsescu devine tema nr.1 a postului de radio moscovit Vocea Rusiei, care dedică azi un nou material acestui subiect, după cel de ieri. De această dată, analiștii ruși dau ca sigură demiterea președintelui în vară, după ce guvernul USL va finaliza actualizarea listelor electorale.

Vocea Rusiei afirmă, astfel, că o nouă suspendare nu ar mai irita UE, ca anul trecut, din cauza problemelor proprii, mai grave, ale uniunii: ”Chiar şi pentru cei mai optimişti filoeuropeni de la Bucureşti a devenit evident faptul că Uniunea Europeană va trece printr-o perioadă în care criza economică se va acutiza, iar multe dintre ţările europene vor trece prin falimente naţionale, exproprieri ale proprietăţii private şi „taxe de solidaritate”, menite să salveze ce mai poate fi salvat din „statul social european”. Urmează decontul freneziei speculative, a bulelor imobiliare şi a consumului pe credit. România va trece printr-o perioadă de instabilitate socială, în care nemulţumirea populaţiei va face posibilă şi probabilă repetarea scenariului bulgar. În termeni simpli, Victor Ponta are de ales între a fi ţinta mâniei populare şi direcţionarea dibace a acestei mânii în direcţia lui Traian Băsescu. Traian Băsescu nu mai poate miza pe sprijinul extern de odinioară. În condiţiile acutizării crizei economice, birocraţii europeni sunt preocupaţi de supravieţuirea proprie, iar situaţia din coloniile limitrofe nu mai prezintă un subiect prioritar. Exemplul cel mai recent este situaţia din Cipru. Dacă săptămâna trecută la Bucureşti ar fi avut loc o revoluţie anarho-sindicalistă, nimeni de la Brussels nici nu ar fi reacţionat, deoarece toate eforturile erau concentrate asupra problemei supravieţuirii zonei euro. În condiţiile acutizării crizei, birocraţia europeană va fi forţată să acţioneze în regim pompieristic, creând astfel tentaţia de a aplica „strategia faptului împlinit”. Faptul că Hillary Clinton a plecat din poziţia de secretar de stat al SUA constituie un alt element favorabil repetării suspendării.
„Problema listelor” pare a fi în proces de rezolvare. Surse de la Bucureşti susţin că „actualizarea listelor” va fi pregătită şi finalizată în iunie. În baza argumentelor prezentate, scenariul cel mai probabil pare a fi repetarea tentativei de demitere a preşedintelui Băsescu în vara acestui an” mai susțin analiștii ruși. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998