CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

S-a decis: Romania, acces barat in Schengen

0 comentarii / 1518 vizualizări / 9 iunie 2011

Consiliul JAI nu va stabili la reuniunea de azi o dată pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, însă va lua o decizie în acest sens cel mai târziu în septembrie, potrivit unui proiect de concluzii. Conform proiectului, România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen pentru o perioadă nedeterminată, în pofida îndeplinirii criteriilor tehnice, conform unui proiect de concluzii al Consiliului miniştirilor UE pentru Afaceri Interne, potrivit site-ului Novinite.com, citat de Mediafax.

Miniştrii de Interne europeni se întâlnesc azi la Luxemburg, unde vor lua notă de faptul că sistemele de control la graniţă ale României şi Bulgariei au fost îmbunătăţite pentru a îndeplini standardele Schengen, dar nu vor stabili şi data intrării celor două ţări în spaţiul Schengen, afirmă DPA, citând un diplomat care s-a referit la proiectul de declaraţie a consiliului JAI.

Parlamentul European şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi a cerut guvernelor europene să nu ţină cele două ţări „ostatice ale discursului populist”, potrivit europarlamentarului conservator portughez Carlos Coelho.

Miniştrii europeni „vor reveni asupra subiectului cât mai curând posibil şi cel mai târziu în septembrie 2011, în vederea luării unei decizii”, a adăugat diplomatul citat, citând proiectul de declaraţie.

„Nu este un cec în alb”, a spus el, precizând că mai multe ţări – Germania, Franţa, Olanda, Suedia, Finlanda şi Belgia – vor să vadă, înainte de a lua o decizie, raportul anual al UE privind eforturile de luptă împotriva criminalităţii, care ar urma să fie publicat în iulie.

„Dacă raportul confirmă evoluţii pozitive (…), statele membre vor avea o atitudine mai favorabilă în privinţa începerii procesului care va duce la eliminarea graniţelor interne”, a mai spus sursa citată.

DPA, preluată de site-ul Novinite.com, citează şi o altă sursă europeană, care a afirmat că intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen nu va fi finalizată „până în primăvara anuliu 2012”, chiar dacă va fi aprobată în septembrie.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998