CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9259 RON DOWN | 1 USD = 4.0492 RON DOWN | 1 GBP = 5.7056 RON UP

S-a răzgândit Ciolacu cu vacanța?

2 comentarii / 1357 vizualizări / 5 iunie 2020

Este vorba de vacanța parlamentară. Sau non-vacanța. Luna trecută, Marcel Ciolacu, care trece drept liderul opoziției, a declarat răspicat că, în această vară, Parlamentul nu-și va mai lua vacanță. Am dedus că se va munci pe brânci în Senat și în Camera Deputaților, după o pauză extrem de lungă generată de pandemie și de distanțarea sanitară, taxată impropriu drept distanțare socială. O lungă perioadă în care parlamentarii s-au făcut că lucrează de la distanță. La început, s-au făcut de tot. Pentru că nu au funcționat softurile STS. După care s-au făcut pe jumătate. Dar se pare că până la urmă tot va fi vacanță. După o vacanță neoficială, o vacanță oficială.
O vacanță binemeritată de doamnele și domnii parlamentari. Pentru că, până când se termină sesiunea, s-au spetit muncind. Iată, succint, programul acestei săptămâni. Să luăm ca exemplu Senatul. La Camera Deputaților e aceeași situație. Luni, nimic. Nimic pe toată linia. Marți e pauză de joacă. Sunt însă formal trecute în program unele activități. Ședința Birourilor Permanente. Ședință a Comitetului liderilor grupurilor politice. Lucrări în Comisiile permanente. Și, în fine, activități în cirumscripțiile electorale. Cum ar spune jurnaliștii de investigații, câți mai există, un adevărat fomfleu. Nimic verificabil de către opinia publică prin intermediul jurnaliștilor. Sunt, vezi Doamne, activități online. Ca să nu mai vorbim de circumscripțiie electorale, unde parlamentarii bântuie hai-hui. Iată, ajungem și la mijlocul săptămânii. Miercuri. Ce avem miercuri? Din nou o ședință cu comitetul liderilor grupurilor parlamentare. Tot online. Și abia de la ora 11.00 până la 14.00 un plen online. După care, ce să vezi? Iar s-ar întruni Birourile Permanente. Și Comisiile Permanente. Și unele și altele tot online. După care paramentarii au treabă în circumscripțiile electorale. Să zicem că se deplasează pe raza întregului județ. Acum pot. Pentru că nu mai au restricții. Și o fac. Teoretic. Dar joi? Istoria se repetă. Din nou, online. Lucrări în Comisiile permanente, urmate de activități în circumscripțiile electorale. Se muncește la fel și vineri. Adică astăzi. Se muncește pe rupte. Online, lucrări în Comisiile permanente. După care parlamentarii o zbughesc în circumscripțiile electorale, pentru a se întâlni în grupuri restrânse cu alegătorii. Ceea ce se va petrece și mâine. Poate nu știați: mai nou, Parlamentul muncește și sâmbătă. Tot în circumscripțiile electorale.
Dar, cum spuneam, Parlamentul ar trebui să intre în vacanță. Într-o lungă vacanță de vară. O vacanță binemeritată după atâta alergătură online. Numai că nu intră. Marcel Ciolacu a declarat ferm. Nu va fi nicio vacanță. Viața parlamentară continuă în ritm susținut. Dar surpriză! Surpriza vine de la Guvern. Ludovic Orban nu s-a uitat în gura lui Marcel Ciolacu. Nu l-a luat în serios. Nici măcar când acesta a declarat rituos că, înainte de a decide anularea vacanței, s-a consultat cu președinții ALDE și Pro România. Că fiecare în parte și toți împreună și-au suflecat mânecile și au renunțat în numele lor și al deputaților și senatorilor din propriile partide la vacanță. Este un an greu și, conștienți de acest lucru, senatorii și deputații sunt deciși să muncească pe rupte. Numai că Ludovic Orban a rămas surd. Și a trecut peste declarațiile ferme ale lui Marcel Ciolacu.
Ludovic Orban a decis și a executat. A elaborat și a avizat în Guvern o lege de abilitare. Un act normativ prin care Guvernul este ablitat pe perioada vacanței parlamentare, la care parlamentarii opoziției au renunțat cu generozitate din patriotism și grijă față de starea României, să emită ordonanțe de urgență în domenii care nu fac obiectul legilor organice. Până la următoarea sesiune parlamentară. Care va fi prin septembrie. Și care a fost reacția opoziției?
Opoziția nu a avut nicio reacție specială. Și-a ignorat propriul angajament de a munci pe rupte întreaga vară. De a renunța prin urmare la vacanță. Și s-a apucat pur și simplu să dezbată, tot online, în comisii, la Senat și în Camera Deputaților, acest proiect al legii de abilitare. Întrucât nu poate fi și una și alta, adică și muncă în timpul vacanței în Parlament, dar și abilitarea Guvernului să țină loc de Parlament în aceeași perioadă, rezultă pur și simplu că Marcel Ciolacu, Tăriceanu și Ponta au renunțat pe șestache la angajamentul pe care și l-au luat în fața națiunii române. Își pun palma pe fund, batista pe țambal și pleacă în vacanță. Cu întreg alaiul de parlamentari după ei. Altfel nu s-ar explica de ce n-au sărit ca arși atunci când Ludovic Orban le-a servit proiectul de act normativ. Și de ce, culmea, s-au și grăbit să-l dezbată. Și mai mult decât atât. Ca dovadă că și-au luat vacanța în serios, au criticat faptul că proiectul vizează și domenii de legiferare a unor acte normative cu caracter organic. Și, vigilenți fiind, au decis chiar să-i aducă amendamente.
În aceste condiții, cetățenii patriei, alegătorii de pe tot cuprinsul țării trebuie să știe că în această vară fierbinte nu vor mai avea plăcerea să-i vadă zburdând prin circumscripțiile electorale pe deputați și senatori. Pur și simplu nu-i vor mai vedea pe cei mai mulți la față. Pentru că cei mai mulți dintre parlamentarii opoziției au decis să plece în vacanțe spre destinații deschise la data apropiatei vacanțe parlamentare. Cu mic, cu mare. Cu familii cu tot. Și cu liderii lor în frunte. Răspunsul din titlu deci este afirmativ. Da. Marcel Ciolacu s-a răzgândit. Probabil a fost întors din nou cu cheița. Și, odată cu el, s-au răzgândit și Tăriceanu&Ponta, care mai nou nu mai fac echipă. Decât atunci când se întorc la sânul navei mamă. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. @Bre Roșca Stănescu, ai putea afla dacă Tăriceanu și Gheorghe Becali, și chiar și alții, primesc bani din petrolul obținut din terenurile primite de Ceaușescu în țările arabe, și dacă Raed Arafat,și-ar fi obținut funcția că ar putea fi și cu chestii cu petrolul de la terenurile primite de Ceaușescu la arabi, că ai văzut și dumneata la meciurile Simonaei Halep ce s-au dezvoltat țările arabe și câți români au ajuns pe acolo, ? Remarci și faptul că Tăriceanu caută loc eligibil la ăia de la PSD, ăia de la PSD căutând probabil și ei bani pentru campania electorală, că nu erau la guvernare când Tăriceanu discuta problema terenurilor petrolifere primite de Ceaușescu de la arabi și cum să fie administrate, ? Că zicea și o publicație sportivă că Becali ar avea și niște afaceri prin țările arabe, ?

  2. @ Opinați domnule Roșca – Stănescu, dumneavoastră care vă pricepeți la afaceri cu petrol și la lumea arabă, că ați învățat și cu Dinu Patriciu , însă afacerea Petromidia ,etc. a fost verificată și publicată și de presă, și nu ca nea Ion Cristoiu de la Găgești care știe despre găini, curci, rațe , gâște și alte orătănii, sau CTP care știe ca Margareta Nistor despre filme, despre tenis, etc.,că ar putea fi și unii politicieni ce și-ar fi acordat, negociat, și comisioane de succes sau/și alte premieri, etc., din exploatarea terenurilor petrolifere primite de Ceaușescu de la statele arabe, ? Remarcați și că la afacerea cu exploatarea gazelor de șist , care a urmat după ce s-a discutat , pe vremea guvernului Tăriceanu, după cum relata mass-media de la acea vreme, despre terenurile petrolifere primite de Ceaușescu de la statele arabe, se pare că nu au obținut gazele de șist despre care afirmau că ar fi fost căutate când ziceau că au făcut concesionări pentru căutarea de gaze de șist , ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *