CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

S-a schimbat ceva din 2019? ”Adevărații idealiști se află în Est; adevărații cinici sunt în Occident”

4 comentarii / 3392 vizualizări / 18 octombrie 2022

Fragment din discursul Principesei Margareta la Institutul Olandez de Relații Internaționale din Haga, octombrie 2019. Suntem în octombrie 2022; s-a schimbat ceva de atunci?

”În Estul Europei avem perspective diferite asupra vieții sociale și a obiceiurilor. Suntem mai religioși, mai patrioți și mai suspicioși în privința nivelului ridicat de imigrare. S-ar putea ca unora din Occident să nu le placă aceasta. Dar a respinge sentimentele noastre ca doar „rasism și xenofobie” sau a împărți totul între „progresist” – prin care ne referim la occidentali – și „reacționar” este în mod clar contraproductiv. De asemenea, este greșit să argumentăm că valorile noastre nu sunt valori europene; s-ar putea să nu fie la modă în unele părți ale Europei, dar sunt valori care aparțin continentului. Când criza de imigrație din 2015 a lovit continentul nostru, România a fost una dintre țările care a acceptat ca sarcina de primire a acestor imigranți să fie împărțită.

Repet: nimic din toate acestea nu sugerează faptul că noile state membre ar trebui să fie scutite de responsabilități și obligații, indiferent de ce se întâmplă în țările lor. Lupta împotriva corupției, de exemplu, ar trebui să continue fără încetare. Și nu există niciun dubiu că unele dintre evoluțiile politice din țara mea au trezit suspiciune în rândul partenerilor noștri europeni.

Dar punctul-cheie pentru toate activitățile noastre este încetarea atitudinii de superioritate față de noile state membre și evitarea amenințării acestora prin clauze de condiționalitate extinse artificial. Diverse propuneri de utilizare a condiționalității politice în acordarea fondurilor din bugetul următor de șapte ani al Uniunii, în schimbul anumitor concesii politice, sunt nu numai ilegale în cadrul tratatelor UE existente, ci sunt, de asemenea, o garanție că vor diviza mai degrabă decât să unească Europa.

Încă din 2011, Comisia Europeană a apreciat că România a îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la Schengen. Cu toate acestea, una după alta, au fost adăugate condiții. Acum ni se spune în privat – de către oficiali dintr-o serie de țări, inclusiv, sunt tristă să spun, propria voastră țară – că există în țările occidentale considerente politice interne care îngreunează includerea României în Schengen. Pot înțelege acest argument. Dar sper că și voi puteți înțelege că presiuni interne similare revin oamenilor noștri politici din partea conaționalilor mei, care nu pot accepta că trebuie să fie într-o poziție inferioară celorlalți cetățeni europeni(…)
Există un consens național în țara mea că nu există niciun alt loc în care România să poată fi, decât în mijlocul NATO și UE. De fapt – așa cum am amintit adesea fraților noștri europeni – adevărații idealiști întru Europa se află în partea de est a continentului; adevărații cinici sunt adesea în Occident”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Adică idealista era ea, una din iepele lui Mihai care se visa regina iar cinicii erau occidentalii ca nu obligau România să-i pună sub cur scaunul regal. Poate sa creadă cineva ca molia asta, care trăiește din munca poporului roman, când vorbea de idealism chiar se gândea la omul de rand? Mare prost e ala care crede asa ceva.

  2. Dar „consortul” Retei, cabotinul bulangiu Duda ce zice ? Chiar si Filipache mai basea cite-o sulfuroasa globalist-genocidara de sub papucul Vetei 2.

  3. Huo , dronelor ruso-iraniene ce sunteti !! Băi, tiribombistilor cu simbrie, degeaba va iau toate năduselile cînd cititi ACEST TEXT PROGRAMATIC ! Nu va trece deceniul si tot se va întîmpla ce ati citit .Mai cititi o data . Poate, poate vă veți da seama .

    • Te-a lovit strechea la cap, Pricopsitu pulii belite?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998