S-a stabilit: PNL merge cu Nicusor Dan la Primarie
7 comentarii / 5735 vizualizări / 12 aprilie 2016
Liberalii cedează din nou în fața structurilor și aleg să meargă pe mîna unui om din afara partidului, practic fără cea mai vagă legătură cu liberalismul, compunînd una dintre cele mai rușinoase pagini din existența lor post-decembristă. Aceea în care stă scris că două partide foste de guvernămînt în ultimul deceniu și care au dat trei premieri, PNL și PDL unite, nu au fost în stare să găsească un candidat pentru cel mai liberal oraș al României, București. Drept pentru care vor merge pe mîna independentului Nicușor Dan, via soldatul de sacrificiu Marian Munteanu.
Desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat e menită să stupefieze pe oricine. Fostul simbol al Pieței Universității de acum 26 de ani s-a stins rapid, ba chiar într-un mod straniu, prin neașteptata colaborare cu foștii săi ”călăi”, adică oamenii lui Virgil Măgureanu. Nimic nu-l recomandă pe MM pentru această postură.
Are o profesie, etnolog, culegător de folclor, care trimite mai degrabă spre rural decît spre urban. A eșuat în domeniul economic, lăsînd chiar niște semne de întrebare; a fost sau nu implicat în comerț, fie și legal, cu armament? Unii au spus că da, el a spus că nu. Zicem și noi ca el, dar zvonurile nu i-au prins prea bine, totuși.
Iar apropierea politică de controversatul fost șef al SRI, nici atît.
MM nu are reputație de bun gospodar, de administrator, iar notorietatea, la un sfert de secol, se limitează la ”golanii” de odinioară, mulți plecați azi din țară, și la părinții lor, enervați și îngrijorați în 1990 că odraslele adastă la mitinguri (Asta o include și pe mama, să fie clar!). Și care azi votează, probabil, cu stînga, de dragul pensiilor.
MM nu are nici reputație de politician, nici de voce a societății civile, pentru că a tăcut vreo 25 de ani din 26 scurși de la revoluție. De fapt, ca orice peltic, nici măcar nu e un bun orator, dacă e să fim malițioși,
Cît despre capitalul moral, și aici sunt probleme.
PNL e un partid liberal. LI-BE-RAL, ca să se înțeleagă bine.
Un partid care a votat în Parlamentul European, spre exemplu, rapoartele Estrella, Zuber ori Lunacek, care stipulau recunoaşterea căsătoriilor homosexuale în toate ţările din UE; introducerea obligatorie a educaţiei pro-homosexuale în şcoli încă din primele clase; avortul şi contracepţia gratuite pentru adolescenţi, fără ştirea şi acordul părinţilor; operaţiile de schimbare de sex asigurate din bani publici; legalizarea reproducerii asistate pentru lesbiene etc.
MM, în schimb, e un ultra-conservator naționalist, aproape de extrema-dreaptă, profund religios, admirator al unor intelectuali interbelici cu vederi legionare (și să ne amintim recentul scandal produs de propunerea Oanei Stănciulescu la TVR de către aceiași liberali, deși ziarista e departe de backgroundul fostului lider al studenților).
În fapt, apropierea de legionarism a fost chiar una dintre marile acuzații la adresa lui Munteanu.
Dar, nici pe departe singura lui problemă de imagine.
La vremea Golaniadei se știau mai puțin anumite lucruri ieșite ulterior la lumină.
Mai precis, în anul doi de facultate, la Filologie, MM a intrat în PCR, susținînd că era interesat de o carieră universitară, iar apartenența la comuniști era o condiție sine qua non. Perfect, nimic de reproșat în asta.
Numai că – ciudățenie mare! – scurt timp după aceea, el e arestat de Securitate, în luna mai 1989: ”Am fost anchetat de organele de Securitate, inainte de 1989, m-au urmarit vreme indelungata si, intr-adevar, am actionat impotriva asa-zisei „ordini socialiste”, chiar sub nasul lor” spunea el într-un interviu din 2000, fără a detalia în ce constau acțiunile respective.
Dar, avem de a face cu o contradicție violentă: suficient de conformist pentru a intra în PCR de dragul unei cariere viitoare, dar suficient de rebel cît să provoace în mod controlat Securitatea, știind că asta ar fi ruinat ORICE carieră.
Hm!
Mai mult de atît – mare atenție! – în același interviu, în continuarea spuselor de mai sus, MM adaugă:
”Constat ca se mentine o parere induiosator de buna despre fosta securitate. Cum credeti ca niste simpli politisti politici, filatori si „informatori” ar fi putut fi capabili sa controleze personaje de o putere intelectuala si capacitate coplesitoare, oameni care mi-au fost mie, si altora, invatatori, dascali? Chiar credeti ca totul se rezuma la structurile comandate de comunisti? Au existat organizatii de aparare nationala si Inainte de 1989 si dupa, cum ar fi de exemplu „Patriot”, care au jucat piese complicate, In care unii lucratori ai „securitatii” puteau aspira, In cel mai bun caz, sa primeasca un rol secundar sau un locsor la strapontina. In unele cazuri, rar, li se mai ceda si cate un loc in loja – nu prea in fata -, dar nici nu visau un rol de regizor sau scenarist. Exista si au existat intotdeauna in istoria noastra organizatii si grupuri meta-politice. Este, desigur, o taina si un miracol supravietuirea noastra ca neam, Insa o contributie, modesta sau nu, asta o vor judeca istoricii, au avut-o si organizatii sau grupuri care au preferat intotdeauna anonimatul. Cu atat mai ridicol mi se pare sa vad acum ca mi se atribuie, de catre personaje insignifiante, educate probabil cu seriale de telenovela, raporturi de subordonare si roluri cu totul nastrusnice. In realitate insa, in viata adevarata, nu e usor de aflat cine, cui ii este sef, nici chiar in structurile de tip ierarhic cu aparenta piramidala. Mai ales in retelele de tip policentric, liderii formali nu se suprapun prea des cu cei informali”.
E clar: Firea va fi primarul general al Bucurestiului. Nu am votat niciodata cu PSD, dar acum voi vota!
MM nu a fost liderul golanilor decat in mintea celor care nu au nicio legatura cu Piata Universitatii!
PNL a ajuns deja in mana serviciilor!Astfel, s-a desavarsit dorinta securistilor de a controla toate partidele importante din Romania…
nu il voteaza romanii pe nicusoros dan, ci pe marian munteanu .
Postracule, alegerile sunt pentru locale, nu pentru parlamentare, iar securistul Marian Munteanu candideaza pentru Bucuresti, nu pentru Vascautii din Deal!
Însă, Alina Gorghiu, co-președintele PNL alături de Vasile Blaga, dar mult mai influentă decât acesta, n-a vrut-o. Sub nici o formă nu a acceptat candidatura Adrianei Săftoiu. O vedea ca pe un posibil rival la președinție PNL. Au urmat un lung șir de discuții cu Cătălin Predoiu, președintele organizației București, care ar fi trebuit într-o logică a responsabilității politice să candideze în locul lui Ludovic Orban. umai că acesta nu a vrut sub nici o formă.
S-a insistat mult, s-a refuzat la fel de mult. La un moment dat, potrivit unor surse din interiorul partidului, Alina Gorghiu, în jurul orei 12.00, a anunțat triumfătoare că îl va suna pe Cătălin Tolontan, junalistul sportiv. pentru a-i propune să candideze. Numai că și acest demers se pare că nu s-a finalizat
[…] sursa: inpolitics.ro […]