CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9773 RON UP | 1 USD = 4.6189 RON UP | 1 GBP = 5.8269 RON UP

Sa ridem cu alesii natiei: termenul de ”tigan”, legiferat pe usa din dos

5 comentarii / 5279 vizualizări / 3 decembrie 2019

Plenul Senatului a adoptat, ieri, tacit, proiectul legislativ ce introduce și defineşte termenul de „antiţigănism” ca fiind „percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora”.

Potrivit legii, ”promovarea, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”.
Există o singură mică problemă în cazul legii trecute ieri de Senat: ea oficializează denumirea de ”țigan”, pentru că vorbește de sancționarea ”anti-țigănismului”.
Numai că Parlamentul României, reamintim, a respins deja cu hotărîre pînă acum o serie de inițiative legislative care făceau același lucru, respectiv oficializarea termenului de ”țigan”.

Pe rînd, asemenea proiecte inițiate în 2008, 2010 sau 2015 de politicieni precum Gheorghe Funar, Silviu Prigoană ori Bogdan Diaconu au fost trîntite de ambele Camere ale Parlamentului.
Procedura adoptării tacite face ca, ieri, o asemenea lege să fi treacut în premieră măcar printr-una dintre camerele parlamentare.
De aici concluzia că fie termenul de ”țigan” va fi oficializat, în cele din urmă, printr-o modalitate indirectă și ridicolă în același timp, fie legea va cădea la Camera Deputaților, forum decizional, fie, pur și simplu, se va înlocui cuvîntul ”țigan” cu cel de ”rom”. Cam greu, sintactic vorbind, pentru că ar trebui să se înfiereze, în acest caz, ”comportamentul anti-romanism”, cu inerentele confuzii.
În final, să comentăm ironia sorții: noua lege are și PMP printre inițiatori.
PMP, adică partidul fondat de Traian Băsescu, cel sancționat în repetate rînduri de Consiliul Antidiscriminare pentru jigniri la adresa etniei rome și care, potrivit acestei legi, dacă s-ar fi adoptat mai din timp, ar fi ajuns după gratii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Astept sa devenim minoritari (si nu mai e mult), sa se dea o lege si pentru apararea demnitatii de roman, sa nu ne mai scuipe toti discriminatii pozitiv pe istorie , sa nu ne mai calce-n picioare, la noi acasa, toti minoritarii beneficiari de legi preferentiale…Si sa desfiintam, naibii, toate oengheurile, oficiile antidiscriminare si avocatul ala al poporului (ca tot au bagat securistii soporifice in functia aia..), pentru ca le platim degeaba si odata legi impotriva tuturor si in folosul potentialilor discriminati nu se mai justifica asa o cheltuiala…

  2. La început au fost „rrromi”. Apoi au devenit „rromi”. Acum sunt „romi”. Prescurtare de la Romania. Suntem acuzați că nu facem eforturi să îi integrăm. Ar trebui să vedem câți bani s-au cjeltuit (furat) cu intehrarea țiganilor în ultimii 30 de ani. Ce vile, acareturi, moşii şi conturi grase.
    Şi oricum, neomarxiştii progrsişti au găsit scurtătura: decât să-si bată capul cu educarea, integrarea îi deportrază în Rou

  3. Deci….nu voi mai vota la locale cu USR, PSD, PMP si ALDE , deoarece au promovat aceasta lege.Rusine!

  4. Haoleo, ce ne facem ca tiganu tot tigan ramane !?

  5. corect tigan, termen civilizat comparativ cu rom, nume de bautura alcolica

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998