CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Să ştii să pui capăt unui război

1 comentariu / 2140 vizualizări / 29 februarie 2016

Uşor incoerent, Mihail Gorbaciov, la o vârstă înaintată, face profeţii. Cel căruia în Federaţia Rusă i se imputa destrămarea URSS şi distrugerea blocului socialist anunţă că ar putea reizbucni Războiul Rece. Apoi, în acelaşi interviu acordat presei de la Moscova, spune că, de fapt, ne găsim în plin război rece. Care s-ar putea transforma într-un război fierbinte. Două fraze mai târziu, şochează. Lansează teza conform căreia războiul chiar a început, fiind utilizat inclusiv armament atomic. Când are dreptate Mihail Gorbaciov?
În mod straniu, probabil că are dreptate în toate afirmaţiile pe care le face. Dacă ar fi să începem cu sfârşitul, nu-mi rămâne decât să presupun că dispune de informaţii cum că ar fi fost deja experimentat, pe terenul de luptă, ceva armament nuclear. Vorbind despre al Treilea Război Mondial, este adevărat, destul de sfios, probabil, Gorbaciov are în vedere faptul că, în acest moment, pe teren, se confruntă, oficial şi neoficial, forţe militare a peste 60 de state. Iar numărul victimelor creşte exponenţial. Victime aparţinând tuturor statelor care desfăşoară acţiuni militare pe câmpul de luptă.
Are dreptate şi când spune că ne aflăm, după criza din Cuba, în cea mai periculoasă situaţie. Sugerând astfel că sfârşitul lumii civilizate poate veni oricând.
Şi, în fine, are sută la sută dreptate când îl acuză cu îndrăzneala pe Putin pentru că s-ar afla la originea acestei situaţii explosive, fiind vinovat de criza declanşată prin anexarea peninsulei Crimeea.
Dacă, deşi uşor confuz şi relativ contradictoriu, Mihail Gorbaciov are dreptate în toate afirmaţiile pe care le face, atunci putem concluziona că unul dintre cei mai importanţi lideri ai lumii, negociatorul de la Malta, acolo unde s-a decis implozia blocului sovietic, ne anunţă, pur şi simplu, că ne-am plasat, noi, această generaţie, pe buza prăpastiei.
Este uşor să porneşti un război. Oricine o poate face. Dar nu oricine poate opri un război. Pentru asta este nevoie de lideri cu adevărat puternici. Şi buni negociatori. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Vezi ca iar esti pe contrasens

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998