CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9297 RON UP | 1 USD = 4.6851 RON UP | 1 GBP = 5.7419 RON UP

Sabotajul cu kerosen

0 comentarii / 840 vizualizări / 24 octombrie 2022

Spre surprinderea mea, după ce ieri am prezentat câteva detalii sub titlul „Mega scandalul kerosen – o diversiune ca la carte”, am primit un număr record de ecouri. Societatea a reacționat neobișnuit de virulent. Există o singură explicație. În România sunt periculos de numeroase scenariile prin care, în mod murdar, societăți comerciale concurente sunt aruncate peste bord, cu sprijinul unor procurori și a reprezentanților altor instituții de control. Iar în acest caz, dincolo de faptul că sunt prezente toate ingredientele, a fost afectată armata română, dar și armata partenerului nostru strategic. Printr-un jaf în toată regula.
O societate comercială, JetFly Hub, deținută de Dan Berendel, în parteneriat cu un cetățean american, a trecut prin toate filtrele extrem de severe și s-a calificat pentru a livra kerosen aviației militare române și aviației Statelor Unite, dizlocată în flancul sud-estic. În scurt timp însă, s-a pus în mișcare un întreg sistem împotriva respectivei firme, cu scopul expres de a o scoate din afacere și de a o înlocui cu o firmă din Kazahstan, care livrează kerosen mai scump.
Ieri, la scurt timp de la apariția primei mele analize pe această temă, am primit câteva mesaje, prin care persoane cât se poate de credibile mi-au furnizat noi și elocvente informații pe acest subiect. Și apoi mi-a telefonat fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici. Acesta, care de altfel apare în fotografia de grup de la Ploiești, alături de ambasadorul Statelor Unite Hans Klemm și de alți demnitari români și americani, făcută cu ocazia inaugurării terminalului de kerosen de la Ploiești, mi-a furnizat detalii cel puțin scandaloase despre acest caz. Și anume că procurorul DIICOT Ploiești, care a declanșat o anchetă penală împotriva lui Dan Berendel, cu scopul de a bloca activitate firmei și furnizarea de kerosen flotelor aeriene româno-americane, are un fiu care lucrează la OMV Petrom Ploiești și este în relații extrem de apropiate cu reprezentanții LukOil, tot din Ploiești. Iar manevra ar fi avut drept scop scoaterea din joc a JetFly Hub și înlocuirea acesteia cu o societate din Kazahstan. În această combinație ar fi intrat în același scop și puternicul om de afaceri Gabriel Comănescu, fondatorul Upetrom. A intervenit de asemenea și ANAF, culmea, la insistențele unui general din Ministerul Apărării. ANAF pretinzând în mod neîntemeiat plata unor accize, de la care însă combustibilul virat armatei este în mod legal scutit. În calitate de ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici s-a deplasat la MApN încercând să pareze această operațiune de scoatere din joc a firmei românești, prin declanșarea, pe calea impunerii respectivelor accize, a procedurii de insolvență. Toată această bătălie, pe care până la urmă JetFly Hub a pierdut-o, s-a desfășurat în 2018. Și a „beneficiat” și de o serie întreagă de informații otrăvite. Presei i s-a pasat de pildă o „dezvăluire” de nerefuzat. Și anume faptul că aparate de zbor s-au stricat și au fost consemnate la sol, întrucât kerosenul era contrafăcut. Lucru cu totul și cu totul imposibil, în condițiile în care atât armata română cât și armata americană verifică la sânge, prin nenumărate probe de laborator, calitatea combustibilului utilizat. O altă informație otrăvită lansată pe piață, era că fostul consilier prezidențial Mihai Stănișoară funcționa, încă din 2016, în calitate de director de dezvoltare al JetFly Hub. Sugerându-se astfel că, în spatele societății comerciale, erau, vezi Doamne, serviciile secrete. În fine, un al treilea fake news servit cu abilitate presei era că Berendel, căruia procurorul DIICOT Prahova îi făcuse un dosar penal și un rechizitoriu, ar fi fost în mod normal condamnat, dacă acțiunea nu s-ar fi prescris. În realitate, instanța de judecată a respins respectivul rechizitoriu de două ori consecutiv.
În data de 10 ale acestei luni, în emisiunea moderată de Anca Alexandrescu la Realitatea Plus, acest caz a fost prezentat și comentat pe larg, demonstrându-se și cu alte argumente cum au operat cei care au aruncat peste bord o societatea românească în beneficiul unei societăți din Kazahstan, obligând armata română și americană să se aprovizioneze din altă parte și la un cost mult mai ridicat. În paranteză fie spus, odată ce, în mod artificial, JetFly Hub a fost adus în stare de insolvență, aviația militară română și americană nu-și puteau permite luxul de a aștepta cu aeronavele la sol încetarea acestei mizerii.
Cazul de mai sus stârnește pe bună dreptate un larg interes, având în vedere gravitatea lui – vorbim în definitiv de eficacitatea sau lipsa de eficacitate a aviației militare române și americane în proximitatea unui război, ci și sau mai ales pentru că demonstrează cât de agresiv acționează grupurile de interese nelegitime din România în parteneriat cu reprezentanții unor instituți ale statului. Astăzi, Eugen Teodorovici nu se mai miră amintindu-și cum, în timpul unei convorbiri cu Lauder la New York, la care a participat și premierul de atunci, Viorica Dăncilă, miliardarul le-ar fi declarat că are informații conform cărora în aparatul de stat din România există un număr semnificativ de persoane care, în realitate, lucrează pentru ruși.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998