CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Saftoiu isi intra in paine: PDL ia distanta de ideile lui Basescu

0 comentarii / 1762 vizualizări / 10 aprilie 2013

Proaspăt numită comunicator-șef la PDL, Adriana Săftoiu nu dă semne că pierde timpul și își intră rapid în pîine printr-un mesaj care poate reprezenta debutul unei clarificări ideologice a PDL, dar, în special, o și mai acută îndepărtare de Traian Băsescu și fidelii săi. Și asta, exact în momentul în care opoziția din PDL, prin Elena Udrea, cere contrariul, adică o regrupare a democrat-liberalilor în spatele președintelui.

Concret, prezentă la RFI, Săftoiu a declanșat un atac civilizat, dar tăios, la biserică, declarînd că religia ortodoxă nu ar trebui să fie materie obligatorie în școală. ””Religia trebuie să fie în mod clar opţională. Ortodoxismul trebuie să fie în Biserică şi nu la şcoală. La şcoală, ceea ce ar trebui să se întâmple este teoria religiilor, ar trebui copiii să afle că sunt mai multe culte, să le dezvoltăm toleranţa faţă de alte culte, iar ortodoxismul, care nu e o religie foarte uşoară trebuie făcut în Biserică, acolo trebuie să se întâmple lucrul acesta” spune ea.
Săftoiu atinge și scandalul de dată recentă al finanțării bisericii de către stat, ”înțepînd” BOR prin exemplul Germaniei, unde se percep impozite consistente în folosul bisericii, dar care se întorc generos la enoriași, sub forma asistenței sociale. Lucru mai subțire în România, cum se știe demult.
În fine, purtătoarea de cuvînt a PDL mai sfîșie din vălul mătăsos al bisericii autohtone, atrăgînd atenția asupra confuziei făcute de majoritatea românilor între instituția bisericii și Dumnezeu: „Românul suprapune ideea de Biserică peste credinţa în Dumnezeu. Nu înţelege prin Biserică instituţia respectivă şi parcă ai şi o frică să spui cum să nu cred în Biserică, asta ar însemna să mă dezic de bunul Dumnezeu”.

Poziția purtătoarei de mesaj a PDL vine într-un moment delicat pentru biserică, cum spuneam, tocmai din cauza controversei generate de propunerea pesedistului Remus Cernea de sistare a banilor de la buget petru BOR; să nu fi remarcat asta Săftoiu sau, dimpotrivă, a plusat intenționat?
Noi credem în a doua variantă, în condițiile în care, ne amintim, una dintre ideile trăsnite din ultimii ani ale lui Băsescu a fost de introducere cu japca pe gîtul foștilor feseniști a conceptului de creștin-democrație, pentru o identificare maximă cu popularii europeni. În plus, Băsescu știa că în electoratul PDL se topise, după 2003-2004 o mare parte din PNȚCD, singurul partid autentic creștin-democrat, și era important ca ex-țărăniștii să fie cît mai bine fixați. În fine, nu mai vorbim de apartenența la creștin-democrație a Angelei Merkel, marea susținătoare a președintelui român.

Pe de altă parte, era un concept tare greu de asimilat, însă, de foștii socialiști, dacă e să ne amintim mutra acră a lui Blaga, anul trecut, cînd a fost obligat, ca lider al PDL, să ia parte la lucrările Internaționalei Creștin-Democrate de la Roma.
Caraghios e că pe măsură ce oameni precum Theodor Baconschi, Valeriu Stoica, Sever Voinescu, Teodor Paleologu, Orest Onofrei sau Mihail Neamțu, apropiați de Băsescu, se zbăteau mai tare să tragă PDL spre creștin-democrație, ca să aibă și partidul, în sfîrșit, un culoar ideologic bine definit, guvernarea democrat-liberală lua măsuri exact contrare acestui spirit.

Nici nu e de mirare că erau luați peste picior.
Cu ceva timp în urmă, fostul greu pesedist Dan Ioan Popescu îi ironiza pe blog pe pedeliști exact pe această temă, punctînd că, din perspectiva bunilor creștini: ”Va fi greu de uitat cum Băsescu își anunța sprijinul total pentru familiile de homosexuali, în campania din 2004, inclusiv dreptul acestora de a adopta copii. Că doar 20% dintre români sunt homo, după datele lui (ulterior retractate).
Va fi greu de uitat cum lideri ai PDL au înaintat propuneri de legi privind legalizarea prostituției și înființarea de bordeluri.
Ori cum ministerul Justiției a propus dezincriminarea incestului.
Va fi greu de uitat că, grație deciziilor guvernului Boc, căsătoriile se pot desface acum direct la primărie, în doi timpi și trei mișcări, transformînd o instituție sacră într-una formală.
Va fi greu de uitat că tot pedeliștii au propus impozitarea nunților și a botezurilor, singura modalitate prin care tinerele noi familii mai puteau să spere la desprinderea de casa părintească”. Nu sunt singurele exemple.

Prin criticile formulate azi, chiar indirect, la adresa BOR, Adriana Săftoiu dă semnalul abandonului ideii de creștin-democrație în interiorul PDL, o mișcare interesantă, în condițiile în care promotorii ei de odinioară continuă să graviteze în jurul lui Traian Băsescu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998