CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Saftoiu pe faras – Tufeanu si Zgabercea, favoriti pentru sefia TVR

0 comentarii / 1852 vizualizări / 25 februarie 2013

Conflictul din interiorul USL se extinde și la nivelul presei de stat: actualul președinte al TVR, liberalul Claudiu Săftoiu, este pe făraș, urmînd a fi debarcat din funcție cel mai tîrziu în iunie, în urma scandalului Prorom. În locul său, șefia TVR are toate șansele să revină lui Cristian Zgăbercea ori Gabriel Tufeanu, apropiați ai PSD.

În TVR situația este de-a dreptul explozivă la nivelul conducerii, după ce membrii Consiliului de Administrație au amorsat un scandal de proporții în ograda președintelui Claudiu Săftoiu, la ultima ședință de CA, în 13 februarie.
Concret, așa cum a relatat deja presa, Săftoiu a fost prins cu mîța-n sac, în calitate de semnatar al unui document cu valoare de contract privind achiziția de filme de la o firmă germană, Prorom Media-Trade Gmbh, în condițiile în care TVR face reduceri drastice de cheltuieli.
Documentul a fost semnat ilegal de Săftoiu, în octombrie anul trecut, pentru că suma în cauză este de cîteva milioane de euro și ar fi trebuit aprobată de membrii consiliului de administrație. În plus, nu există nici semnătura Oficiului Juridic. Deși Săftoiu pretinde că documentul nu ar fi un contract clasic, ci doar un soi de pre-contract, realitatea e că în cazul neaprobării sale de către CA, firma germană poate da în judecată TVR și să ceară despăgubiri.

S-a vorbit mai puțin, însă, despre un amănunt important: cine a scos la iveală explozivul document, punîndu-l pe Săftoiu pe jar?
Ei bine, contractul a fost pus pe masa CA de către Gabriel Tufeanu, reprezentantul guvernului în consiliu, acesta obținîndu-l, la rîndul său, conform unor surse bine informate din PSD, de la producătorul general Cristian Zgabercea. La ultima ședință de CA Tufeanu a răcnit, pur și simplu, minute în șir la Săftoiu, făcîndu-l cu ou și cu oțet pentru semnarea documentului fără știrea membrilor conducerii. (De asemenea, membrii CA i-au respins lui Săftoiu propunerea pentru noul Regulament de Ordine și Funcționare (ROF), pe care l-au considerat exagerat de stufos și ambiguu, ba chiar cu prevederi suspecte pe alocuri).
Deși pornit de o ilegalitate crasă a lui Săftoiu, scandalul are și o latură politică evidentă, pentru că Tufeanu și Zgăbercea, amîndoi apropiați ai PSD, provenind din județul Constanța, zona Mazăre-Nicușor Constantinescu, sunt cunoscuți drept amici și vechi parteneri de business și acționează în tandem.
Prins în corzi, Săftoiu va fi forțat să demisioneze, conform acelorași surse, în perioada imediat următoare, urmînd a fi înlocuit cu un alt membru al CA de către parlament, după ce va fi votat de membrii consiliului.
În acest caz, favorit pentru șefia TVR este Gabriel Tufeanu, care va fi susținut în mod cert, pe lîngă PSD, de UNPR, minorități și, foarte probabil, de reprezentanții salariaților.
Dacă Săftoiu se încăpățînează să reziste, în aprilie – cel mai tîrziu în iunie – se va recurge la trîntirea în parlament a raportului de activitate al consiliului, ceea ce va avea ca rezultat demiterea întregului consiliu. În acest caz, e posibil ca între membrii noului CA să se regăsească și Zgabercea, avînd el însuși șanse la șefia TVR, cu susținerea lui Tufeanu.
Oricum ar fi, soarta lui Săftoiu e ca și bătută în cuie. Disperat, liberalul a convocat o nouă ședință de CA, extraordinară, pentru joi, pe ordinea de zi fiind plasată aprobarea post-factum a buclucașului contract cu Prorom.
O tentativă de-a dreptul patetică, fiind de la sine înțeles că niciun membru al CA nu va fi dispus să-și riște pielea de dragul președintelui. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998