Salvă de tun a SRI spre Cotroceni: Iohannis și CSAT acuzați că au mințit în cazul Georgescu
1 comentariu / 33297 vizualizări / 4 ianuarie 2025
Un nume greu al SRI, pînă anul trecut pro-rector al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, care aparține serviciului, l-am numit pe prof.univ.Cristian Barna, iese azi la rampă la Digi 24 cu un interviu în care face afirmații grave, lăsînd clar impresia că vorbește în numele SRI. Mai pe scurt, Barna sugerează că Iohannis și CSAT au mințit oficial cînd au afirmat că nu au avut informații despre probleme legate de candidatul Călin Georgescu pînă pe 25 noiembrie, cînd, de fapt, conform lui Barna, lucrurile au stat altfel.
”În ziua de vineri, înaintea primului tur de scrutin, am avut acea solicitare din partea autorităților electorale ca spoturile publicitare, filmulețele de prezentare și de publicitate ale lui Călin Georgescu să fie scoase de părețele de socializare pentru că nu respectau ceea ce înseamnă reglementarea de a fi identificate prin codul de mandatar financiar. A fost un prim semnal. Această campanie electorală sau, mă rog, publicitatea pe care acest candidat și-a făcut-o pentru campanie electorală nu respecta legea privind alegerile electorale” a spus Barna în emisiunea ”În fața ta”.
”Faptul că de vineri pînă duminică, cînd au avut loc alegerile, nu s-a întîmplat acest lucru, adică acest avertisment nu a fost pus în aplicare, sau a fost pus, dar s-a folosit și un subterfugiu în care postările au început să fie puse pe TikTok în afara țării ca să eludeze legile electorale din țară și preluate ulterior de către, să spunem, simpatizanți sau doritori să-l voteze pe Călin Georgescu, deci avem această indicație a faptului că campania electorală a dlui Călin Georgescu a atras atenția prin nerespectarea legii electorale” mai spune el.
”Ca atare este evident că în momentul acela putem să ne gîndim că cineva a atras atenția că acest candidat încearcă prin metodele folosite să atenteze la ordinea constituțională prin dorința activizată, operaționalizată de a-și spori șansele să prindă un loc pe podium sau mă rog, în clasamentul electoral, mai mare decît cel cu care era creditat în sondaj” afirmă Barna.
Moderatorul întreabă: ”Deci, dumneavoastră ne spuneți că serviciile de informații l-au ”văzut” pe Călin Georgescu?”
Răspuns: ”Cel puțin în această perioadă, începînd de vineri, dinainte de primul tur”.
Moderatorul insistă: ”Și cu toate astea, documentele sunt trimise la președinte, șeful CSAT, de abia după primul tur”.
Răspuns stupefiant: ”Nu avem de unde să știm acest lucru”.
Moderatorul insistă: ”Avem de unde să știm lucrul ăsta, pentru că pe 25 noiembrie, administrația prezidențială spune că nu are nimic în legătură cu Călin Georgescu și cu posibile ingerințe străine în procesul electoral”.
Și vine lovitura grea de la sereist: ”Spune, (dar) probează acest lucru?!”
Moderator: ”Păi, avem o declarație oficială a palatului Cotroceni”
Barna: ”O declarație oficială trebuie probată”.
Ca să fie sigur, moderatorul punctează: ”Vreau doar să vă întreb: dvs credeți că dl Călin Georgescu a fost ”văzut” de servicii? Sau de, hai să spunem, de autorități? A fost văzut, dar nu a fost luat în serios? Acest pericol, această amenințare la ordinea constituțională?”
Răspuns Barna:
[…] Dacă s-a ajuns în acest punct, e clar că imensul scandal Călin Georgescu începe să zguduie statul la vîrful vîrfului, iar lucrurile devin pas cu pas, explozive, scrie Bogdan Tiberiu Iacob. […]